Elverk – så fungerar det

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Ett elverk är en anordning som genererar elektrisk energi. Det finns många typer och storlekar av elverk. De två vanligaste typerna är bensindrivna och dieseldrivna. Här går vi igenom hur elverk fungerar och listar tre prisvärda modeller.

Koppla in elverk till huset – funktioner

Privatpersoner kan välja att ha ett reservelverk för att kunna ha kvar elektriciteten även vid ett elavbrott. Vid storm eller kraftiga regnoväder kan elen försvinna flera dagar, särskilt om du bor på landsbygden. Är det kallt ute kan medföra svåra konsekvenser. Med ett elverk kan du snabbt koppla på strömmen och använda huset precis som vanligt, även om elen försvinner i området. För att du ska bli nöjd med valet av elverk behöver du kontrollera vilka funktioner elverket har. De vanligaste funktionerna är:

 • Maxeffekt. Mindre elverk för privat bruk brukar ha en maxeffekt på mellan 0,7 – 1 kW. Det är bra att kontrollera hur mycket ström du behöver kunna generera. Ju större elverket är, desto dyrare blir det. Välj därför inte elverk med större maxeffekt än du behöver. En grundregel är att välja ett elverk som genererar 20 procent mer ström än du behöver.
 • Driftlängd. Det här är en viktig funktion att kontrollera eftersom driftlängden varierar mycket. Det finns elverk som kan generera el i 30 timmar och andra varianter som endast kan ge ström under en eller några få timmar. Om elverket ska strömförsörja ett fritidshus är det alltså viktigt att driftlängden är lång.
 • Vikt och ljudnivå. Elverk väger en del, även de minsta modellerna väger minst 15 kilo. Stora elverk ger ifrån sig ganska mycket ljud, så det är viktigt att kontrollera ljudnivån samt ha en plats i huset där du kan förvara elverket, helst i källaren eller på en plats där du kan stänga ordentligt för att minska bullret.
 • Digital inverter. Elverk med digital inverter är ett måste om du ska kunna använda elverket för mer känslig elektronik, som dator och teveapparater. Har elverket en digital inverter skyddas elektroniken från kraftiga strömsvängningar.
 • Bensin eller diesel. Bensindrivna elverk är i regel billigare än dieseldrivna. Däremot är dieseldrivna billigare i drift. Om elverket endast ska användas vid enskilda tillfällen är det förmodligen bättre att välja en bensindriven variant. Ska du däremot använda elverket kontinuerligt och under längre perioder är det mer kostnadseffektivt att välja ett dieseldrivet. 
 • Portabilitet. Det finns små och portabla elverk och stora stationära elverk. Hur ska du använda det? Är det viktigt att kunna flytta elverket? I så fall bör du kontrollera hur portabelt det är och hur mycket det väger.
 • Startström och kontinuerlig effekt. Det är viktigt att ta reda på en produkts startström och dess kontinuerliga effekt. Även om den kontinuerliga effekten (den ström en produkt kräver för att fungera) är lägre behöver du välja ett elverk som har tillräckligt med ström för produktens startström. Startström är vad produkten behöver precis vid uppstartningsögonblicket. Till exempel drar ett kylskåp betydligt mycket mer ström precis när du startat det än när det varit igång ett tag.

Tre elverk – tre priser

Här listar vi tre elverk från tre tillverkare och i tre prisklasser.

AL-KO 2500-C

Funktioner:

 • Effekt. 2,0 kW
 • Maximal användningstid. 14 timmar
 • Ljudnivå. 95 dB (motsvarar ljudet från en gräsklippare)
 • Vikt. 45 kilo

Egenskaper: Ett praktiskt elverk för hemmabruk. Elverket drivs av en fyrtaktsmotor och har en tankvolym på 15 liter. Elverket är utrustat med eluttag (2 x 230 V och 1 x 12 V) för enklare användning. Elverket är relativt litet och enkelt att flytta, vilket gör det praktiskt för att använda till exempel campingaktiviteter eller byggarbeten.

Köp här

Atlas Copco P2000i

Funktioner:

 • Effekt. 1,28 kW
 • Maximal användningstid. 5 timmar
 • Ljudnivå. 65 dB (motsvarar ljudet från lätt regn)
 • Vikt. 21 kilo

Egenskaper: Ett portabelt elverk för både kontinuerlig och enstaka användning. Optimal för hemmabruk men fungerar även bra för olika typer av arbeten utomhus när ström behövs. Med inbyggd inverterteknik kan elverket även användas till teveapparater, kylskåp, datorer och annan känslig elektronisk utrustning. Elverket är bensindrivet och har en tankvolym på fyra liter. Elverket har en kompakt och robust design och en tillförlitlig motor.

Köp här

Honda EU 22i

Funktioner:

 • Effekt. 2,2 kW
 • Maximal användningstid. 3,5 timmar
 • Ljudnivå. 72 dB (motsvarar ljudet från normal gatutrafik)
 • Vikt. 20,7 kilo

Egenskaper: Ett elverk som passar utmärkt för hemmabruk tack vare sin inverteknik. Flera inbyggda funktioner som exempelvis en ”oil alert”, vilket är ett varningssystem som varnar när oljenivån är för låg, då stänger elverket automatiskt av sig. Elverkets låga vikt gör att du enkelt kan flytta det. Det går att använda parallell drift för dubbel effekt.

Köp här

Vanliga frågor och svar

Ett elverk omvandlar rörelseenergi till elektricitet, ungefär som en el generator. Men ett elverk får sin ström från en motor, till exempel en bensin- eller dieselmotor.

En stor fördel när du kopplar elverk till hus är att du kan använda huset precis som vanligt – även om det skulle uppstå strömavbrott i området.

Det är en maskin som genererar elektrisk ström, antingen med hjälp av en bensin- eller en dieseldriven motor.

Det är bäst att välja ett elverk som genererar mer ström än du behöver, då är du alltid på den säkra sidan. För privatbruk räcker det vanligtvis med elverk på 0,7 – 1 kW. Det kan verka svårt att veta hur stort behov av watt du har. För att ta reda på det kan du kontrollera vad en produkt drar i watt (det står nästan alltid på en klisterlapp).

De två vanligaste typerna är bensindrivna och dieseldrivna elverk. Bensindrivna modeller är vanligtvis billigare att köpa, men dyrare i drift.

Relaterade artiklar