Ogräsbrännare – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Har du fått nog av att krypa runt på knä och försöka dra bort ogräset? Med en ogräsbrännare går det snabbt och smidigt att ta kål på ogräset. Så här använder du ogräsbrännare på rätt sätt.

Gasdriven eller elektrisk ogräsbrännare

Det finns olika typer av ogräsbrännare, den vanligaste typen är den gasdrivna. De är enkla att använda och du slipper ha en sladd att tänka på. En eldriven ogräsbrännare är också lättanvänd, den kopplar du helt enkelt in i vägguttaget och sedan är den redo att användas.

  • Gasdriven ogräsbrännare. Gasdrivna varianter ger dig en effektiv och stark låga och du kan välja bland olika storlekar på brännare. Från små och handhållna varianter till större ogräsbrännare med långt skaft som du ansluter till en större gasbehållare.
  • Elektrisk ogräsbrännare. Den elektriska varianten är också lättanvänd, den fungerar på ett annat sätt eftersom den inte skapar en eldslåga. Istället blåser den ut het luft på temperaturer upp mot 600 grader, det skapar en termisk chock hos ogräset som på så vis dör.

Så använder du ogräsbrännare

Det kan vara lockande att bränna ner ogräset tills alla växter har förkolnat till en liten hög med aska. Men det är dessvärre inte så du bekämpar ogräset på bästa sätt. Det kommer nämligen komma upp snabbt igen eftersom rötterna oftast överlever en sådan aggressiv attack. Tanken med ogräsbrännare är att endast ”bryna” ogräset, ganska hastigt till och med. Det är då du skadar växtens celler, vilket gör att vattnet inuti cellerna avdunstar och växten dör. Av törst.

Med det sagt är det vanligt att vissa plantor ändå överlever. Om du vill använda ogräsbrännare som proffs är det rekommenderat att värmebehandla ogräs varannan vecka från april till midsommar ungefär. Därefter räcker det med var tredje vecka.  

Tips!

Om du vill vara säker på att du använder ogräsbrännaren på rätt sätt kan du prova att klämma ett blad mellan fingrarna. Om det blir en mörk fläck har du bränt på rätt sätt – du har skadat ogräsets cellväggar.

Säkerhet

Tänk på att vara försiktig när du använder en ogräsbrännare, verktyget är en indirekt orsak till flertalet bränder varje år. Då på grund av oförsiktig hantering och användning. Är det torrt i marken ska du absolut inte använda ogräsbrännare, inte heller när det blåser eftersom det gör det svårare att kontrollera lågan. Ha alltid brandsläckare eller brandfilt i närheten.

Pris för ogräsbrännare

Du kan köpa ogräsbrännare hos Byggmax, Granngården, Biltema och andra byggvaruhus. Eller så kan du beställa brännare på nätet, till exempel erbjuder Proffsmagasinet ogräsbrännare i flera prisklasser och både elektriska och gasoldrivna.

En gasoldriven ogräsbrännare kostar från några hundralappar (utan gasolflaska) till flera tusen kronor, beroende på vad som ingår. En elektrisk ogräsbrännare kostar från någon tusenlapp om du vill lite bättre kvalitet. De billigaste brännarna kostar från cirka 300 kronor.

HOZELOCK Green Power XL

Kraftfull elektrisk ogräsbrännare med motoreffekt på 2 000 W och en temperatur på 600 grader.

Pris: 1000 kr LÄS MER / KÖP

Vanliga frågor och svar

Det beror på vad du föredrar, det finns både gasoldrivna och elektriska. Fördelen med elektriska modeller är att du slipper dra runt på gasolflaskan, däremot behöver du ta hänsyn till sladden.

Om du använder brännaren på rätt sätt och endast ”bryner” ogräset, kan de vara väldigt effektiva.

Det är ett verktyg som bränner bort ogräs.

Gasoldrivna utan gasolflaska kostar från några hundralappar. Elektriska brännare kostar från cirka 300 kronor.

Relaterade artiklar