Trädgården i april

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~9 minuter

April är en klurig månad när det kommer till vädret. Ena dagen kan trädgården bada i solljus och nästa dag har temperaturen sjunkit ner till nollan. Beroende på var i landet du bor kan vädret vara väldigt varierande, något som såklart skapar helt olika förutsättningar för trädgårdens odlingar.

Kom igång med planteringar

Bor du i landets södra delar är april månad rätt tid för att starta igång planteringssäsongen. Efter vintern är trädgården ofta i behov av en storstädning. Fjolårsriset på perennerna ska klippas och rensas bort, gräsmattan ska krattas och ungträden gödslas. Men i vilken ände ska du börja?

Trädgårdskalender för april

Vårsolens värmande strålar skyndar på växttakten och kan skapa viss stress hos odlare. Det gäller att planera i vilken ordning allt ska göras.

  1. Förkultivera. Du kanske redan sått vissa fröer i februari och mars, som chili, paprika och lök. Men det finns växter som ska förkultiveras i just april, bland annat daggsalvia, broccoli, grönkål och kålväxter.
  2. Gödsla. Lök och eventuella andra grönsaker som redan fått flytta ut i trädgården behöver mycket näring under april. Nu är också en bra tid att gödsla blomsterlökarna som nyligen kommit upp. Ett tips är att lägga över ett nät eller en uppochnedvänd trådback för att skydda lökarna mot hungriga rådjur.
  3. Plantera om krukväxter. Även dina inomhusväxter behöver lite extra kärlek i april. Ju fler soltimmar, desto mer växer de. Många växter mår bra av att omplanteras med ny jord. Alternativt kan du krafsa bort den översta jorden och tillsätta ny jord. Näring är i alla fall en förutsättning för friska och vackra växter.
  4. Rensa bort rutten frukt. Har du fruktträd ska gammal och skrumpen frukt plockas bort för att förhindra att årets skörd blir smittad.
  5. Plantera träd och buskar. April är en utmärkt tid att plantera träd, buskar och perenner i pallkrage. Ett tips är att välja E-märkta växter. E-märkning är en kvalitetscertifiering som ges till svenskodlade träd och buskar som är utvalda för svenskt klimat. E-märkning innebär även att växterna är virusfria.
  6. Gräv om komposten. Den färdiga jorden läggs i en hög eller i hinkar och det som ännu inte är nedbrutet får ligga kvar i komposten.
  7. Så på friland. Så fort dygnstemperaturen ligger över fem grader kan du börja så utomhus, det brukar ofta vara i april. Härdigare växter som spenat, bondböna, kålrot och palsternacka klarar sig ofta bra. Skydda de små plantorna och gör klimatet lite varmare genom att täcka sådden med en fiberväv. När det är varmare ute är det inga problem att så perenner på friland.
  8. Förbered jorden. Nu när odlingssäsongen närmar sig med stormsteg är det dags att förbereda landen. Ta ett par tag med spaden för att kontrollera jordens konsistens. Klibbar den är det inte dags, men är den lucker och lös kan du börja förbereda den med gödsel. Har du lerjord? Blanda i så fall ut jorden med kompost och barkmull och med kompost och kogödsel om du har sandjord.
  9. Ta itu med sniglarna. Mördarsniglarna tycks kunna överleva ett kärnvapenkrig och övervintrar dessvärre. Tar du itu med problemet redan nu kommer du tjäna mycket på det senare under sommaren. För varje snigel du får bort nu räddar du trädgården från cirka 400 snigelägg som de annars lägger under en säsong.
  10. Rensa bort ogräs. När april kommer brukar det klia i fingrarna på odlingsentusiasten, men du vinner mycket på att börja säsongen med rensning. Rensar du bort maskrosor, tistlar och kirskål redan nu hinner det inte frö sig. Du minskar risken för att ogräset sprider sig och växer sig starkt längre fram på sommaren.

Rensning av trädgården lockar kanske inte, men det är viktigt att planera in en ordentlig vårstädningsdag. Om du hoppade över att rengöra och tvätta krukor och redskap i höstas bör du ta itu med det nu. Rena krukor och redskap minskar risken för växtsjukdomar.

Förkultivera och plantera i april

Förkultivering är en rolig syssla som du kan börja med redan innan odlingssäsongen drar igång, ofta redan i februari. Du behöver pluggbrätten (eller andra mindre krukor och kärl med perforerad botten), såjord (lucker och mindre näringsrik) och frön. Gör så här:

  1. Fyll på med jord. Fyll planteringskärlen med såjord. Jorden ska fyllas hela vägen upp till krukans kant, annars finns risk att det lilla växtskottet skuggas av kanten.
  2. Sätt fröna i jorden. Beroende på hur små fröna är ska de antingen ligga under ett mycket tunt jordtäcke, alternativ stickas ner 1 – 2 centimeter (om det är större frön).
  3. Vattna. Vattnet ska helst komma underifrån, ett sätt att göra det är genom att ställa krukorna i en skål med vatten, gärna under natten. När jorden är fuktig på ovansidan kan du bort krukorna från vattnet.
  4. Täck över med plastfolie. Perforera plasten så luften når ner till jorden. Plasten skapar en skyddad miljö och bevarar både värme och fukt bättre.
  5. Ställ i soligt läge. Placera de små kärlen på en bricka så blir de enklare att flytta runt. Fröna behöver mycket solljus så placera dem helst i fönster med många soltimmar.
  6. Omskola vid behov. Vissa växter ska omskolas innan de kan planteras utomhus. Det är dags att göra det när karaktärsbladen har utvecklats. Det är de blad som kommer efter hjärtbladen (hjärtbladen är de allra första bladen som tittar fram).

Tips!

Vissa frön mår bra av att ligga i blöt under natten. Då gror de ännu snabbare när de väl förkultiveras.

Lämpliga växter att så inomhus i april:

  • Tomat
  • Blomkål
  • Koriander
  • Basilika
  • Persilja
  • Sötfänkål

Förutom förkultivering inomhus finns det även flera växter du kan börja så utomhus redan i april. Nedan visas vilka fröer du kan så och var.

Inomhus för utplantering på frilandInomhus för utplantering i växthusVäxthus för senare utplantering på frilandKallbänk utomhusFriland
LökSquashMangoldRucolaVinter- och sommarmorot
TomatBasilikaBetorRädisaPiplök
SallatSallatSen vitkålSommarmorotMajrova
 BrytbönorSen savoykålSallatJordärtskockor
  Sommarblommor Bondbönor
  Spenat  
  Sättpotatis  

April är en bra månad för förkultivering inomhus. Ovanstående ska alltså frös inomhus för att senare flyttas ut, antingen på friland, i växthus eller i kallbänk. Om du planerar att så gurkväxter och majs är det bättre att vänta lite, helst till maj. Om du sår dem för tidigt kan de bli rangliga.

Städa upp bland perennerna

Under april månad är det dags att vårstäda trädgården. Perennerna ska rensas, något som kan kräva viss noggrannhet. Under vintern ligger det ofta vissna växtrester över perennerna. Det kan se lite skräpigt ut men det finns fördelar med att låta ”riset” ligga kvar. Det bildar nämligen ett skyddande täcke och ger även näring till perennerna.

Tips!

Även om vissna perenner kan se skräpiga ut är det bra att låta ”riset” ligga kvar under hösten och vintern. Det skapar en naturlig vintertäckning.

Under april börjar perennerna vakna till liv, små skott på stjälkarna kan synas och vissa växter skjuter skott direkt från marken, till exempel jättedaggkåpa. Det kan vara lockande att rensa bort allt torrt växtmaterial, men om du upptäcker skott från torra stjälkar kan det vara bra att låta stjälkarna få stå kvar. Vissa växter övervintrar genom de vedliknande stammarna som under våren och försommaren kan bli full av grönskande blad. Istället för att klippa ner och rensa bort hela stammen (som kan se död ut) kan du istället klippa av (beskära) stammen precis ovanför den nya knoppen. Då ser perennen prydlig ut samtidigt som du bevarar de nya skotten.

Perenner växer i många år. På hösten vissnar de ner, under vintern går de i vila och till våren vaknar de till liv igen. Det finns även vintergröna perenner, till exempel vintergröna och skuggröna. Beroende på vilka förutsättningarna trädgården har finns det perenner för både torra slänter, fuktig jord och skuggiga platser. Det finns flera knep för att lyckas med perenner. Här är några grundläggande råd:

  • Grundgödsla. Det ska göras innan du planterar och det ska göras varje år. Undvik dock att övergödsla, det kan göra mer skada än nytta.
  • Dela växterna. Det finns många fördelar med att beskära och dela upp perenner. Det gör att plantorna får ny livskraft. Delning av perenner ska göras under våren eller hösten, helst i samband med att jorden gödslas. Kom ihåg att inte dela växterna för ofta, det räcker med några års mellanrum.

Det finns perenner för alla smaker och önskemål, både stora och färgstarka blommor och väldoftande örter. Några omtyckta klassiker är lavendel, pioner, rosor och vallmo. Just lavendel är härlig tack vare sin oavbrutna blomning. Vill du locka fjärilar till dina blomsterrabatter kommer lavendel göra susen. Du kan förkultivera lavendel inomhus. Perennen ska sättas i torr jord, helst sandblandad och den kräver mycket sol och värme. Ett tips är att klippa av ett par kvistar och torka. Torkad lavendel doftar gott och kan bland annat läggas i små tygpåsar i linneskåpet.

Odla i pallkrage

Du kan odla i växthus i april och sedan flytta ut växterna när det blir varmare ute.

Även om det är för tidigt att plantera i trädgården under april, finns det faktiskt vissa växter som trivs i lägre temperatur. För att skapa en mer skyddande miljö kan du odla i pallkrage. En pallkrage är en stapelbar låda utan botten som ställs direkt på gräsmattan, ungefär som en träram. Inuti fyller du på med jord och planterar sedan växter som exempelvis spenat, rucola, palsternacka och ärtor. Eftersom april är en lynnig månad när det gäller vädret kan det vara bra att ställa en värmeplatta under pallkragen, exempelvis på en lastpall. Vet du att det ska bli en köldknäpp är det bara att slå på värmeplattan för att skydda växterna.

Det är även praktiskt att plantera de första växterna under april i krukor. På så vis blir odlingen flyttbar och du kan snabbt och enkelt ta in den vid behov.

Vanliga frågor och svar

Det finns växter som kan sås redan i april. Penséer klarar exempelvis minusgrader och bidrar med vacker färg i trädgården.

Utomhus kan du börja så spenat, bondböna, kålrot och palsternacka, för att nämna några. Du kan även förkultivera många växter inomhus, som gurka, squash och tomater.

Nej, det är bäst att vänta till maj för att undvika frostnätter. Däremot är april en utmärkt tid att förså tomater inomhus. Då hinner de komma upp ur jorden och bli starka innan det är dags att flytta ut dem.

Ja, det går att plantera i rabatten, särskilt om du försått inomhus så att växterna kommit upp lite.

Det beror på om det finns tjäle i marken eller inte och i vilken växtzon du bor. Är det för kallt i marken kommer fröna inte att ta sig, men om det är mildare temperaturer fungerar det. Marken bör vara minst fem plusgrader. Du kan även så i pallkragar som kommer upp lite från marken.

Relaterade artiklar