Innehåll i denna artikel
Ett eget ekosystem
En naturpool består av två delar, en baddel och en växtdel. Växtdelen är viktig för att vattnet ska hållas sig fräscht, den ska helst vara lika stor som baddelen för att ekosystemet ska fungera optimalt. Växtdelen kan exempelvis anläggas i en L-form runt baddelen.
En av de stora fördelarna med en naturpool är att den har sitt eget ekosystem som renar vattnet och förhindrar algtillväxt. Det enda som krävs är en pump som cirkulerar vattnet från baddelen till växtområdet, ett filter och en poolrobot på botten.
Växtdelen ska vara ungefär 30 centimeter djup, det är tillräckligt för vattenväxande växter. Baddelens djup bestämmer du själv, men minst 140 centimeter är ett bra riktmärke.
Minimal skötsel
Även om det krävs en del arbete att anlägga en naturpool, kräver den inte särskilt mycket underhåll och skötsel när den väl är klar. Det handlar om att plocka bort löv och kvistar som fallit ner i vattnet samt att rengöra filtret ibland. Varma sommardagar kan vattnet behöva fyllas på eftersom det dunstar. Kom ihåg att vattnet i en baddamm inte blir särskilt varmt, temperaturen följer utomhustemperaturen. För att vattnet ska inte ska bli alltför kallt kan det vara bra att täcka över baddelen med en presenning när den inte används.
Konstruktionen
En naturpool grävs ut på samma sätt som en vanlig trädgårdsdamm – i terrasser. Nivåskillnaderna stabiliserar dammens väggar och eliminerar risken för att väggarna ska rasa ner (vilket hade skett vid en vertikal utgrävning). Tips när du anlägger en naturpool:
- Placering. Börja med att välja en lämplig placering. Om du ska en annan form än rektangulär eller kvadratisk är ett tips att lägga ut en trädgårdsslang i formen du vill ha. Kom ihåg att cirka 50 % av utgrävningen ska vara växtdelen. När du väl börjar gräva räcker det alltså med att gräva ut cirka 30 centimeter i växtdelen. Växtdelen ska separeras från baddelen med en kant som ligger cirka 3 centimeter under vattenytan. Då separeras växterna från baddelen samtidigt som vattnet kan passera.
- Utgrävning. När hela dammen är utgrävd är det viktigt att du även gräver upp stenar och rötter, de kan annars punktera gummiduken som ska läggas i. Innan gummiduken läggs ut ska gropen fyllas med mursand.
- Fyll på med vatten. När gummiduken är på plats och stabiliserad med större stenar kan du börja fylla på vatten, därefter ska pumpen läggas i.
- Plantera växter. När dammen är vattenfylld kan du plantera vattenväxter. Med tiden kommer du se hur växterna trivs, ibland behöver du testa dig fram och plantera olika sorter.