Poolliner

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Den gummiduk som täcker poolens insida kallas liner. Det håller inte bara kvar vattnet utan påverkar också poolens utseende. Det finns många olika typer av liner att välja bland, både sett till tjocklek, färg och montering. Här går vi igenom vad som är viktigt att tänka på när du väljer liner till pool.

Olika typer av liner

Linern behövs för att poolen ska vara helt tät. En impregnerad träpool håller exempelvis inte helt tätt utan ett ordentligt ytskikt. Linern är ett billigare alternativ till kakel och finns idag i många färger, från himmelsblått och turkost till grönt och marmorerande färger. En fördel med liner är att den kan bytas ut, till exempel om den blivit bubblig eller missfärgad.

Det går att hitta liner i flera prisklasser men det är bra att investera i en liner av högre kvalitet. En tjockare liner klarar bland annat av högre vattentemperaturer än en tunnare variant. Liner finns att köpa i tjocklekar från 0,5 millimeter till 1,5 millimeter. Ju tjockare linern är, desto hållbarare är den. Men förutom kvaliteten är estetiken såklart också viktig. Linern kommer att sätta prägel på vilket intryck poolen ger. Fundera på vilken färg som passar bäst in i omgivningarna. Det finns både enfärgade liner och mönstrade varianter. En mönstrad liner kan bli effektfull men sätter samtidigt högre krav på installationen eftersom det finns större risk för ojämnheter då den måste mönsterpassas.

Poolens liner avgör vilken färg vattnet kommer att ha, eller uppfattas ha. En mörkblå liner skapar en illusion av att vattnet är mörkblått, medan en ljusare skapar en illusion av att vattnet är ljusare.

Platssvetsad eller fabrikstillverkad

Har du en pool med ovanlig form är en platssvetsad liner att föredra eftersom den kan anpassas efter just din pool. Nackdelen med platssvetsade liner är att de kostar mer samt kan bli ojämna, eftersom den mänskliga faktorn påverkar hur bra linern monteras. En fabrikstillverkad liner kan hålla samma kvalitet och är dessutom enklare att montera på egen hand. Däremot kanske den inte passar exakt till poolens mått eller utförande.

Väljer du en platssvetsad liner ställer det andra krav på poolens insida. Poolen behöver till exempel ha ett skyddande lager av puts. Annars finns risk att cellplasten inuti poolen smälter under svetsningen.

Liner eller kakel

Även om kakel ger ett mer exklusivt intryck finns det vissa nackdelar med att använda keramiska material utomhus. Om det blir minusgrader under vintern kan kaklet spricka. Även kakelfogarna riskerar att spricka vid minusgrader. Det är en anledning till att många hellre väljer liner. Det finns dock frostbeständigt kakel, men priset är förhållandevis högt jämfört med liner.

Tips kring färgval av liner:

  • Omgivning. När du ska välja en liner till poolen bör du utgå från den närmaste omgivningen. Vilken färg har altandäcket eller den stenlagda uteplatsen? Är färgerna kalla eller varma? Försök att matcha poolens liner med kringliggande material och färger.
  • Mörk eller ljus. Precis som att det är snyggast att matcha närliggande färger är det även bra att matcha poolens ljushet med det som finns omkring. Har du ljusa träslag och ljusa möbler blir det snyggast med en ljusare liner, annars kan kontrasten bli för stor.
  • Mönster. Om du vill välja en mönstrad liner bör mönstret inte konkurrera ut kringliggande mönster. Har du till exempel ett brokigt stengolv runt poolen är det bättre att välja ett lugnare och mer neutralt mönster på poolens liner så att intrycket inte blir för rörigt. Det är också viktigt att komma ihåg att linerns mönster påverkas av vattnet. Eftersom vattnet dels reflekterar solljuset, dels ständigt rör sig, kommer det att påverka hur mönstret ser ut. Skarpa kanter suddas ut och färgerna kan uppfattas som ”flytande”. En fördel med en mönstrad liner är att skräp och småpartiklar inte uppfattas lika lätt som om linern är helt vit.

Vanliga frågor och svar

Liner är som en täckande gummiduk som läggs på hela poolens insida (väggar och golv) och ser till att vattnet inte rinner ut.

Linern behövs för att poolen ska vara helt tät så att inte vattnet rinner ut. Linern handlar också om design – beroende på färg och mönster skapas olika utseende på poolen. Själva vattnet ser också olika ut, beroende på vilken färg linern har.

Förutom liner kan kakel och mosaik användas för att täcka insidan av poolen.

Fundera över vilken färg du vill ha. Färgen påverkar hur vattnet uppfattas. Det är viktigt att matcha omgivningen för att linern ska smälta in fint. Det finns även mönstrade liner, vilket kan bli effektfullt.

Relaterade artiklar