Poolbelysning

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Med olika typer av belysning känns poolen mer inbjudande. Den vanligaste typen av lampor till pool är LED, vilket är lågenergilampor. LED-lampor finns i många utföranden. Här går vi igenom vilken typ av belysning som passar till pool samt var belysningen bör placeras.

Olika typer av belysning

Poolbelysning används både i praktiskt och estetiskt syfte. En välbelyst pool gör att du ser ordentligt även om du badar när solen gått ner. En estetisk belysning kan innebära mindre ljuspunkter som gör poolen mer inbjudande och mysig. Hur mycket belysning som krävs beror på poolens storlek, men ett bra riktmärke är en lampa per 20 m2 vattenyta, om linern är ljus. Om linern är mörk, till exempel mörkblå, krävs vanligtvis lite fler lampor för att lysa upp poolen.

Belysningen kan placeras inuti poolen, under vattennivån. Det ger ett effektfullt sken och skapar en mer inbjudande känsla i poolen. Kom ihåg att alltid låta en behörig elektriker utföra alla installationer. När du väljer poolbelysning kommer du märka att det finns en uppsjö alternativ att välja bland. Materialen och funktionerna är vanligtvis det som styr priset. Rostfria alternativ är i regel dyrare än lampor i plast. Samtidigt känns rostfritt stål exklusivt och det är även ett hållbart material. Ett tips är att välja material som matchar poolens övriga detaljer. Om bräddavloppet är i plast blir det ofta snyggare och mer enhetlig att även välja belysning i plast.

Funktioner

Beroende på vilka funktioner du vill ha i belysningen kan priset också variera en del. Dimbara lampor är ofta dyrare men gör även att du kan dämpa belysningen för att göra poolen mysigare, eller öka ljusstyrkan för att se bättre i mörkret. Andra vanliga funktioner är färgade lampor eller lampor som byter färg. Poolens utseende kan förändras mycket med olika färger. Lampor med färg kallas för RGB-lampor (rött, grönt och blått).

Det finns även flytande poolbelysning, vilket är effektfullt. Vissa modeller har färgval och kan styras med hjälp av en fjärrkontroll.

Installation

Standardpooler har vanligtvis ett djup på 1,5 meter, då passar det bra att montera belysningen cirka 70 centimeter under vattenytan. Det skapar en varmare atmosfär i poolen. Poolbelysning som monteras i vattnet ska alltid utföras av en behörig elektriker. Men det går ofta att byta lampan på egen hand. Poollampan ska då först lossas ur sitt hölje och därefter lyftas upp ovanför vattenytan (ofta drar man upp lampan på sargen). Det går endast om sladden är tillräckligt lång, annars måste man tömma poolen på en del vatten, vilket helst ska undvikas. Beroende på typ av lampa kan lampbytet gå till på olika sätt. Vanligtvis behöver du en skruvmejsel, vaselin, en ny lampa och en trasa. Trasan används som ett skydd på altangolvet (eller poolsargen) eftersom lampans sladd med åren luckras upp och färgar av sig mycket.

 1. Slå av strömmen.
 2. Lossa lampan från sitt hölje.
 3. Lyft upp lampan på sargen.
 4. Lossa skruvarna som håller lampans tätning.
 5. Ta bort lampans ram.
 6. Lossa glödlampan.
 7. Frigör kablarna till strömförsörjningen på lampans baksida.
 8. Lossa upp skruvarna på den nya lampan (där kablarna ska fästas).
 9. Kontrollera tätningen. Tätningen ser ut som en svart gummiring, kontrollera att den är intakt och följsam, annars kan den behöva bytas ut. Smörj in tätningsringen med vaselin.
 10. Skruva fast kablarna i den nya lampan. Var försiktig när du skruvar så att du inte råkar knäcka lödningen på glödlampan.
 11. Skruva fast den nya lampan i ramen.
 12. Sänk ner lampan under vattnet och kontrollera att den fungerar som den ska.
 13. Sätt tillbaka lampan i höljet.

Vanliga frågor och svar

Belysning i poolen skapar en mer inbjudande känsla och gör att du kan bada säkert även när solen gått ner.

Det finns lampor som monteras under vattenytan. Andra varianter är flytande belysning samt belysning med färgval som styrs genom en fjärrkontroll.

Ja det går, här kan du läsa steg för steg om du hur du byter en vanlig poollampa som är monterad under vattennivån.

Relaterade artiklar