Spabad

Att köpa ett spabad kan innebära en mindre eller större investering, beroende på vilken kvalitet och vilka funktioner du vill ha. En sak är dock säker – ett eget utespa kommer garanterat höja livskvaliteten. Här hittar du informativa artiklar om spabad, bäst i test om spabad, information om rengöring, vilka överdrag som är bra och annat som är fördelaktigt att känna till inför köpet.

Spabad – samlingssida för dig som står i begrepp att köpa

Budget

Spabad finns i alla prisklasser – de billigaste budgetbaden börjar från cirka 3 500 kronor och mer exklusiva premiumspan kostar från cirka 60 000 kronor. När du väl planerar för att köpa spabad bör du tänka igenom vad du prioriterar. Är det värmen från ett varmt och skönt bad? Eller är det särskilda spabehandlingar som olika typer av massage och aromaterapi?

De billigaste varianterna av spabad är uppblåsbara och inte lika snygga som permanent monterade varianter. Däremot kan de byggas in i altanen eller täckas in med en snygg front, om du är lite händig. Komforten skiljer sig naturligtvis en del mellan de billigare och mer exklusiva spabaden. Uppblåsbara bad har sällan bekväma säten och betydligt färre jetstrålar. Exklusiva spabad har ofta både sitt- och liggplatser, samt flera typer av jetstrålar för varierad massage. En del dyrare spabad har även aromaterapi med eteriska oljor samt integrerade högtalare.

När du väljer ut spabadet bör du inte bara fokusera på priset eftersom det billigaste badet förmodligen är sämre isolerat, vilket kan innebära betydligt högre uppvärmningskostnader än ett dyrare och mer välisolerat bad. Dessutom kan de billigaste varianterna sällan användas när det blir riktigt kallt ute. Och det är kanske framförallt under vinterns kalla kvällar du vill kunna njuta av lyxiga bad.

Storlek

De flesta spabad har plats för mellan 2 och 8 personer och de mest populära rymmer mellan 5 och 6 personer. Vill du ha en ännu större modell kanske du ska överväga ett swimspa istället. Det är som en kombinerad pool med spaavdelning. När du väl bestämmer storleken av badet bör du även fundera på om du vill sitta eller ligga i badet. Mer exklusiva modeller har bägge alternativ, vilket kan vara trevligt när du vill variera typ av massage.

Är ni ett par som ska köpa spabad räcker det teoretiskt sett med endast två platser, men kanske vill ni kunna bjuda över vänner eller familj som ska kunna bada? Då kan det vara bättre med ett lite större bad. Det handlar om att prioritera och utgå från den budget du satt. Kanske är massagen och behandlingarna det viktigaste? I så fall kan det vara bättre att välja ett litet men mer exklusivt bad än ett större bad som saknar särskilda funktioner.

Installation

De flesta spabad levereras färdigbyggda som en hel enhet och ska egentligen bara kopplas in till vatten och el. Tänk på att en behörig elektriker måste utföra de elektriska installationerna. Innan du köper ett spabad bör du även kontrollera markens förutsättningar. Ett vattenfyllt bad kan väga över ett ton, ibland två, beroende på storlek. Det är därför viktigt att marken tål belastningen samt att den är förberedd och utjämnad. Det kan vara bra att ställa badet på ett trädäck eller på marksten. Om du vill ställa badet på gräsmattan krävs det att du gräver bort cirka 1 – 2 decimeter och fyller på med bergkross som ska packas och vibbras. Sedan kan det vara bra att lägga ut en markisolering i polystyren, då står badet stabilt samtidigt som värmen bevaras bättre.

Funktioner

Givetvis är funktionerna viktiga att kontrollera när du jämför spabad. En härlig massage är själva tanken med ett spabad, annars kan du lika gärna satsa på en vanlig badtunna utan jetstrålar. Mer exklusiva modeller, från cirka 60 000 kronor, har ofta flera pumpar – vilket ger olika typer av massage genom flera utplacerade jetstrålar. Du kan till exempel njuta av riktad massage, nackmassage och knådande benmassage. Vissa bad har även fontäner, undervattensbelysning samt integrerade högtalare där du kan lyssna på avkopplande musik.

En del varianter erbjuder till och med aromaterapi, vilket innebär att du tillsätter eteriska oljor i spabadet. Dofterna har olika effekter på sinnet, de kan vara lugnande, uppiggande eller stresslindrande. Du kan välja bland mängder av olika oljor som alla har sina unika effekter och egenskaper.

Rengöring

Välj ett spabad med ett inbyggt reningsverk och extra ozonrening så slipper du hålla på att sköta om badet särskilt mycket. Du behöver dock utföra visst underhåll, som att dosera ut klor. Du behöver även tvätta filtret, cirka en gång i månaden och byta ut vattnet i spabadet cirka 3 – 4 gånger per år (exakt hur ofta rengöring krävs beror förstås på hur ofta du badar).  

Pool eller spabad?

Både pooler och spabad har sina för- och nackdelar, de är helt enkelt utformade för olika ändamål. Fördelen med ett spabad är att det kan användas hela året, även mitt i vintern. En pool används egentligen bara under sommaren. Pooler kan du simträna i, ett spabad njuter du av varma bad och massage i. Fortfarande osäker? Läs på om pooler i vår stora kategori.

Vanliga frågor och svar

Börja med att bestämma en budget, tänk sedan igenom storleken (sittplatserna), vilka funktioner du prioriterar samt vad som krävs gällande installation och markförberedelser.

De billigaste varianterna (uppblåsbara) kostar från cirka 3 500 kronor. Vill du ha ett exklusivare spabad med många populära funktioner kostar de mellan 70 000 och 90 000 kronor. Det finns även ännu dyrare modeller med fler lyxiga funktioner.

Det varierar beroende på årstid samt modell av spabad, men ungefär 1 – 2 grader per timme.

Det ideala klorvärdet i ett spabad är 1 ppm totalt klor, men upp till 3 ppm är acceptabelt. Tänk på att klorhalten ibland visar högre precis när kloret tillsatts, efter en stund brukar nivån sjunka.

Jacuzzi är från början ett varumärke på ett spabad, men sedan länge används det som en allmän beteckning på spabad. Det är alltså ingen skillnad.