Vanliga frågor och svar

Matilda Nobel Matilda Nobel

Hur mycket klor ska jag tillsätta i spabadet och hur ofta måste jag byta vattnet? Vad kostar det egentligen att ha spabadet uppvärmt hela året? Här får du svar på de vanligaste frågorna som rör spabad.

Fundera över vilken storlek som passar bäst, vilken typ av massage du vill ha, vilket slags isolering som behövs samt om du vill ha ett spabad för inomhus- eller utomhusbruk.

Har du chockklorerat bör du vänta i sex timmar innan du badar. Använder du aktivt syre istället för klor kan du bada ganska omgående efter tillsättning.

Du måste göra spabadet barnsäkert så att inte barn riskerar att trilla ner i vattnet och drunkna. Du kan antingen sätta upp ett staket med låsbar grind eller använda ett låsbart spaöverdrag (vilket ofta är mer praktiskt eftersom det samtidigt bevarar värmen i vattnet och minskar värmeförluster).

Det beror helt och hållet på förutsättningar och önskemål. Är ni endast en till två personer som ska bada finns det små spabad med avancerade massagestrålar som passar bra. Vill ni kunna bjuda hem vänner och familj för att bada tillsammans är ett större spabad bättre.

Det beror på hur många liter vatten spabadet rymmer samt vilken typ av klor du använder. Läs alltid på förpackningens anvisningar.

Det har en desinficerande effekt och motverkar även tillväxt av bakterier.

Ett spabad är vanligtvis mindre och har sitt- eller liggplatser. Ett swimspa brukar vara större och har en rektangulär form med en sittavdelning och en del där man motionssimmar mot jetstrålar.

Du kan använda antiklor, det är ett pulver som sänker klorhalten. Det är inte alltid det fungerar, då kan du bli tvungen att tappa ur vattnet och fylla på med nytt.

Det är en kemikalie som, förutom klor, är vanligast att använda till spabadsrengöring.

Kontrollera spabadets skal för att försäkra dig om att det är tillräckligt hållbart och välisolerat. Fundera även på hur många som ska få plats att bada, vilken typ av massage du vill kunna få samt om du vill rengöra spabadet manuellt eller automatiskt.

Använder du klorgranulat tillsätter du 2 – 3 teskedar klor per 1 000 liter vatten. Kom ihåg att lösa upp granulatet i varmt vatten innan du tillsätter det i badvattnet.

2,0 – 4,0 mg/l.

Ja, det ingår ofta lagningslappar när du köper spabad.

Cirka en gång per vecka.

Alkalinitet använder du i spabadet för att höja eller sänka vattnets alkalinitet vid lågt pH-värde.

Ja, men du bör kontrollera golvets bärighet. Tänk även på att spabadet medför mycket vattenstänk och bör i så fall ställas i ett våtrum.

Det är ett snabblösligt klorgranulat som du tillsätter varannan dag (dosering: 30 – 45 gram per 10 kubikmeter vatten).

Det beror på vad du föredrar. En traditionell vedeldad badtunna kräver en del jobb eftersom du ständigt måste lägga på ved, kontrollera temperaturen och se till att brasan tar sig. Samtidigt doftar det gott från veden och det kan vara mysigt med en knastrande brasa. I ett spabad kan du ställa in temperaturen via en display och även njuta av masserande jetstrålar.

Börja med att bestämma en budget, tänk sedan igenom storleken (sittplatserna), vilka funktioner du prioriterar samt vad som krävs gällande installation och markförberedelser.

En plan yta att ställa spabadet på, exempelvis förberedd, dränerad och packad makadam eller på altanen. Du behöver även en behörig elektriker som kan utföra installationen.

De vanligaste varianterna rymmer mellan 4 och 6 personer. Men det finns även spabad med två sittplatser och för åtta personer.

De billigaste varianterna (uppblåsbara) kostar från cirka 3 500 kronor. Vill du ha ett exklusivare spabad med många populära funktioner kostar de mellan 70 000 och 90 000 kronor. Det finns även ännu dyrare modeller med fler lyxiga funktioner.

Ja, det går bra så länge som altanen har en bärighet som tål den ökade belastningen. Ett spabad väger ofta runt två ton.

Fundera på dina behov. Är ni mest två personer som kommer bada oftast? Då kanske det räcker med ett mindre spabad och istället satsa på fler lyxiga spafunktioner.

Om du badar 1 – 3 gånger i veckan brukar det vara lagom att rengöra badet cirka en gång i månaden. Det är dock viktigt att hålla koll på pH-värdet och se till att klorhalten är i balans. Det kan du göra med teststickor. Noggrannare rengöring bör du göra några gånger per år (rörrengöring och att skrubba badet invändigt samt byta filter) i samband med att du byter vatten.

Relaterade artiklar