Vanliga frågor och svar

Matilda Nobel Matilda Nobel

Hur mycket klor ska jag tillsätta i spabadet och hur ofta måste jag byta vattnet? Vad kostar det egentligen att ha spabadet uppvärmt hela året? Här får du svar på de vanligaste frågorna som rör spabad.

Cirka en gång per vecka.

Ja, det går bra.

Du måste göra spabadet barnsäkert så att inte barn riskerar att trilla ner i vattnet och drunkna. Du kan antingen sätta upp ett staket med låsbar grind eller använda ett låsbart spaöverdrag (vilket ofta är mer praktiskt eftersom det samtidigt bevarar värmen i vattnet och minskar värmeförluster).

Det är ett snabblösligt klorgranulat som du tillsätter varannan dag (dosering: 30 – 45 gram per 10 kubikmeter vatten).

Ett spabad drar vanligtvis runt 3 000 och 4 000 kWh per år i elförbrukning (om temperaturen är 38 grader och genomsnittstemperaturen utomhus är sju grader, vilket den är i Stockholmsområdet). Kostnaden beror på vilket elavtal du har och vad elen kostar per kWh.

Det finns många typer av jacuzzi med olika prisklasser. Ett bubbelbadkar som ska ställas inomhus kostar från cirka 10 000 kronor. En uppblåsbar jacuzzi att ställa utomhus kostar från cirka 4 000 kronor och ett exklusivt spabad för utomhusbruk kostar ofta från 60 000 kronor och uppåt.

Satsa på bra isolering, både runt spabadet och ovanpå i form av ett termolock, då minskar du värmeförlusterna.

Ja, det går bra så länge som altanen har en bärighet som tål den ökade belastningen. Ett spabad väger ofta runt två ton.

Ja, det går men det är viktigt att dräneringen fungerar som den ska samt att det är möjligt att komma åt spabadet vid eventuell service och reparation.

Det finns billigare uppblåsbara spabad från cirka 4 000 kronor och lyxiga varianter för över 600 000 kronor.

En plan yta att ställa spabadet på, exempelvis förberedd, dränerad och packad makadam eller på altanen. Du behöver även en behörig elektriker som kan utföra installationen.

Det är ett slags överdrag till spabadet med isolerande egenskaper. Det hjälper till att bevara värmen i spabadet samtidigt som spabadet blir säkrare för små barn som annars kan riskera att trilla ner i vattnet.

Snittet ligger på cirka 300 – 500 kWh per månad, kostnaden beror på vad du betalar för elen just nu.

De billigaste varianterna (uppblåsbara) kostar från cirka 3 500 kronor. Vill du ha ett exklusivare spabad med många populära funktioner kostar de mellan 70 000 och 90 000 kronor. Det finns även ännu dyrare modeller med fler lyxiga funktioner.

Om du badar 1 – 3 gånger i veckan brukar det vara lagom att rengöra badet cirka en gång i månaden. Det är dock viktigt att hålla koll på pH-värdet och se till att klorhalten är i balans. Det kan du göra med teststickor. Noggrannare rengöring bör du göra några gånger per år (rörrengöring och att skrubba badet invändigt samt byta filter) i samband med att du byter vatten.

Det beror på många faktorer, till exempel vilken badtemperatur man har, vad medeltemperaturen är samt hur ofta man badar. Räkna med mellan 3 000 och 4 000 kWh per år.

Börja med att bestämma en budget, tänk sedan igenom storleken (sittplatserna), vilka funktioner du prioriterar samt vad som krävs gällande installation och markförberedelser.

Regelbunden rengöring, filterbyte samt kontroll av pH-värde och tillsats av kemikalier. Det finns teststickor som du kan kontrollera klorhalten och andra kemikalier med.

Fundera på dina behov. Är ni mest två personer som kommer bada oftast? Då kanske det räcker med ett mindre spabad och istället satsa på fler lyxiga spafunktioner.

Ja, men du bör kontrollera golvets bärighet. Tänk även på att spabadet medför mycket vattenstänk och bör i så fall ställas i ett våtrum.

Förutom rengöringsmedel behöver du bland annat klor och alkalinitet samt medel som sänker och höjer pH-värdet.

De vanligaste varianterna rymmer mellan 4 och 6 personer. Men det finns även spabad med två sittplatser och för åtta personer.

Ja, det ingår ofta lagningslappar när du köper spabad.

Det beror på vilken typ av filter som används. Är det engångsfilter byter du oftast ut det efter var tredje månad. Är det filter som rengörs och återanvänds ska de rengöras 1 – 2 gånger i månaden.

Det beror på vad du föredrar. En traditionell vedeldad badtunna kräver en del jobb eftersom du ständigt måste lägga på ved, kontrollera temperaturen och se till att brasan tar sig. Samtidigt doftar det gott från veden och det kan vara mysigt med en knastrande brasa. I ett spabad kan du ställa in temperaturen via en display och även njuta av masserande jetstrålar.

Relaterade artiklar