Vanliga frågor och svar

Matilda Nobel Matilda Nobel

Hur mycket klor ska jag tillsätta i spabadet och hur ofta måste jag byta vattnet? Vad kostar det egentligen att ha spabadet uppvärmt hela året? Här får du svar på de vanligaste frågorna som rör spabad.

En trappa eller stege är bra att köpa eftersom det underlättar i- och urstigning. Även extrabelysning och termolock eller skydd är viktiga tillbehör som ökar säkerheten samt minskar uppvärmningskostnaderna.

Det är en gammal terapiform där man med hjälp av olika eteriska oljor kan lindra stress, oro och ångest, för att nämna några hälsofördelar. Beroende på vilken typ av olja man använder kan man även få en uppiggande effekt. Aromaterapi kan användas i spabad.

EPS-skivor är en typ av frigolit som kan användas, men det är vanligare med XPS-skivor som har högre tryckhållfasthet.

Det är ett slags överdrag till spabadet med isolerande egenskaper. Det hjälper till att bevara värmen i spabadet samtidigt som spabadet blir säkrare för små barn som annars kan riskera att trilla ner i vattnet.

Beroende på vilken eterisk olja du använder kan du bland annat uppleva minskad oro, stress och smärta samt få en uppiggande effekt.

Från början är jacuzzi ett varumärke och även företaget som uppfann det första bubbelbadkaret. Idag är jacuzzi synonymt med spabad.

7,2 till 7,6 är bra pH-värde i spabad. Är pH-värdet lägre än 7 är det surt och är det högre än 7 är vattnet basiskt.

I vissa spabad tillsätter du dofterna i en behållare, sedan sprids doften genom luftbubblorna (när du startar massagen). I andra spabad kan du tillsätta doftmedlen direkt i vattnet.

Det finns många typer av jacuzzi med olika prisklasser. Ett bubbelbadkar som ska ställas inomhus kostar från cirka 10 000 kronor. En uppblåsbar jacuzzi att ställa utomhus kostar från cirka 4 000 kronor och ett exklusivt spabad för utomhusbruk kostar ofta från 60 000 kronor och uppåt.

Fundera över vilken storlek som passar bäst, vilken typ av massage du vill ha, vilket slags isolering som behövs samt om du vill ha ett spabad för inomhus- eller utomhusbruk.

Har du chockklorerat bör du vänta i sex timmar innan du badar. Använder du aktivt syre istället för klor kan du bada ganska omgående efter tillsättning.

Du måste göra spabadet barnsäkert så att inte barn riskerar att trilla ner i vattnet och drunkna. Du kan antingen sätta upp ett staket med låsbar grind eller använda ett låsbart spaöverdrag (vilket ofta är mer praktiskt eftersom det samtidigt bevarar värmen i vattnet och minskar värmeförluster).

Det beror helt och hållet på förutsättningar och önskemål. Är ni endast en till två personer som ska bada finns det små spabad med avancerade massagestrålar som passar bra. Vill ni kunna bjuda hem vänner och familj för att bada tillsammans är ett större spabad bättre.

Det beror på hur många liter vatten spabadet rymmer samt vilken typ av klor du använder. Läs alltid på förpackningens anvisningar.

Det har en desinficerande effekt och motverkar även tillväxt av bakterier.

Ett spabad är vanligtvis mindre och har sitt- eller liggplatser. Ett swimspa brukar vara större och har en rektangulär form med en sittavdelning och en del där man motionssimmar mot jetstrålar.

Du kan använda antiklor, det är ett pulver som sänker klorhalten. Det är inte alltid det fungerar, då kan du bli tvungen att tappa ur vattnet och fylla på med nytt.

Det är en kemikalie som, förutom klor, är vanligast att använda till spabadsrengöring.

Kontrollera spabadets skal för att försäkra dig om att det är tillräckligt hållbart och välisolerat. Fundera även på hur många som ska få plats att bada, vilken typ av massage du vill kunna få samt om du vill rengöra spabadet manuellt eller automatiskt.

Använder du klorgranulat tillsätter du 2 – 3 teskedar klor per 1 000 liter vatten. Kom ihåg att lösa upp granulatet i varmt vatten innan du tillsätter det i badvattnet.

2,0 – 4,0 mg/l.

Ja, det ingår ofta lagningslappar när du köper spabad.

Cirka en gång per vecka.

Alkalinitet använder du i spabadet för att höja eller sänka vattnets alkalinitet vid lågt pH-värde.

Ja, men du bör kontrollera golvets bärighet. Tänk även på att spabadet medför mycket vattenstänk och bör i så fall ställas i ett våtrum.

Relaterade artiklar