Välj rätt storlek på spabad

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Det är ganska stor prisskillnad på ett spabad som rymmer två personer och ett som rymmer sex personer. Inte bara sett till spabadets kostnad utan även när det kommer till driftkostnaden. Här går vi igenom olika storlekar samt vilka för- och nackdelar de har.

Vanligaste storleken

Den vanliga storleken för spabad rymmer mellan fyra och sex personer, men det finns både mindre och större modeller. När du väljer spabad bör du ta hänsyn till följande faktorer:

  • Personer. Om ni är ett par som vill köpa ett spabad för att njuta av härlig massage och koppla av tillsammans, kanske det räcker med ett spabad för två personer. Men om ni gärna vill kunna bjuda hem vänner och familj att bada tillsammans kan det vara bättre att investera i ett större.
  • Funktioner. Mindre spabad är oftast billigare än stora. Om ni vanligtvis kommer att vara två personer som badar kan det vara bättre att välja ett lite lyxigare, men mindre spabad. Då kan ni prioritera fler massagestrålar och aromaterapi.
  • Budget. Budgeten är förstås en påverkande faktor. Det finns billiga och uppblåsbara spabad från cirka 4 000 kronor som rymmer mellan fyra och sex personer, men saknar avancerade funktioner och har färre massagestrålar.

Utformningen

Både mindre och större spabad finns i olika former och med olika typer av platser. Större spabad har ofta både sitt- och liggplatser. I ett spabad för två personer är det vanligt med två bekväma liggplatser där det finns behagliga massagestrålar från nacken hela väg till vaderna. Innan ni investerar i ett bad är det bra om ni har möjlighet att besöka en leverantör med visningsbad. Att provsitta på riktigt är det bästa sättet att se om badet är bekvämt för era kroppstyper och längder. En kort person kan uppleva ett liggsäte på ett annat sätt än en lång person.

Stort eller litet?

Om du är osäker på om ett spabad med två eller fyra platser är bäst kan det vara enklare att börja i budgetänden. Om du har budget för ett större spabad kan det vara att rekommendera. Men det beror på vad du prioriterar, är det en lyxig spaupplevelse? Då kanske det passar bättre med en mindre modell med många funktioner.

Vanliga frågor och svar

De vanligaste varianterna rymmer mellan 4 och 6 personer. Men det finns även spabad med två sittplatser och för åtta personer.

Fundera på dina behov. Är ni mest två personer som kommer bada oftast? Då kanske det räcker med ett mindre spabad och istället satsa på fler lyxiga spafunktioner.

Relaterade artiklar