Installera spabad – bra att veta

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

När du väl fått hem ditt nya spabad vill du förmodligen fylla det med vatten och bada så snart som möjligt. Det är inte särskilt svårt att installera ett spabad, men det krävs förberedelser gällande var du ska ställa badet eftersom det väger en del.

Installera spabad på gräsmattan

Om du vill ställa spabadet på gräsmattan behöver du förbereda marken genom att först gräva ur cirka 20 centimeter och sedan fylla på med makadam. När du gräver ut för spabadet är det viktigt att du kommer ihåg att gräva ut för dränering, det vill säga – gräv så att marken lutar mot ett dräneringsrör. När du placerat det perforerade dräneringsröret i marken ska du lägga ut en markfiberduk ovanpå, då riskerar inte smågrus och jord att täppa igen röret. Sedan packar du makadam ovanpå duken så att gruset ligger helt plant. Det är viktigt att marken blir hårt packad så att inte spabadet hamnar snett. Du packar makadamen med en markvibrator för bästa resultat.

Efter att marken är hårt packad och ligger helt plan är det bra att lägga ut markisolering, exempelvis polystyrenskivor. Ett tips är först lägga ut markisoleringen och sedan applicera stenlim eller fogskum innan du ställer spabadet på plats, då riskerar det inte att glida eller hamna snett utan fastnar på isolerskivan. Kom ihåg att kontrollera om du bör använda isolering till ditt spabad, många modeller tillverkas med färdig markisolering och kräver därför inte någon extra.

Installera spabad på altan

Många väljer att ställa spabadet på altanen eller bygga in det i altanen, vilket blir snyggt samtidigt som det är praktiskt. Det blir enklare att ta sig till spabadet från huset. Det finns lite att tänka på innan du ställer badet på plats – vikten. Klarar altanen av den vikt som spabadet innebär? Ett vanligt spabad väger ofta upp mot två ton när det är vattenfyllt. Du behöver kontrollera vilken spännvidd just din altan har samt upplagslängd för att räkna ut bärigheten.

Elektrisk installation av spabad

De flesta spabad kräver installation av en behörig elektriker, men enklare modeller som exempelvis bara har en stickkontakt, kan du själv koppla in till ström. Olika spabad kräver olika faser, exempelvis 1-, 2- eller 3-fas, vilket också påverkar installationen. Små spabad kräver ibland endast 1 x 16 ampere, medan större kan kräva 3 x 16 ampere. Eftersom spabad innebär vatten krävs alltid en jordfelsbrytare, vilken fungerar som en säkerhet. Här kan du hitta behöriga elektriker som kan hjälpa dig med installationen av spabadet.

Obs!

Kör aldrig igång spabadet när det inte är vattenfyllt. Pumpar och värmeelement ska inte köras torra. När du väl tömmer spabadet på vatten ska du alltid slå av strömmen.

Vanliga frågor och svar

En plan yta att ställa spabadet på, exempelvis förberedd, dränerad och packad makadam eller på altanen. Du behöver även en behörig elektriker som kan utföra installationen.

Ja, det går bra så länge som altanen har en bärighet som tål den ökade belastningen. Ett spabad väger ofta runt två ton.

Ett spabad drar vanligtvis runt 3 000 och 4 000 kWh per år i elförbrukning (om temperaturen är 38 grader och genomsnittstemperaturen utomhus är sju grader, vilket den är i Stockholmsområdet). Kostnaden beror på vilket elavtal du har och vad elen kostar per kWh.

Ja, det går bra.

Ofta behöver en behörig elektriker installera spabadet, men om det är en mycket enkel modell med en stickkontakt kan du koppla in spabadet själv.

Relaterade artiklar