Brom istället för klor

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Om du är känslig för klor kan du istället använda brom i spabadet. Brom liknar i klor i många avseenden, det renar och desinficerar vattnet i spabadet men det är mer verksamt i högre pH-värde än klor.

Skonsammare mot huden

Många personer är känsliga för klor och kan exempelvis få torra och irriterade ögon och hud om de badar i klorerar vatten. Om du inte rengör vattnet med klor behöver du dock komplettera med något annat, dels för att pH-nivån i vattnet ska vara balanserad, dels för att vattnet ska hålla sig fräscht under lång tid. Då kan du använda brom, det är en luktfri kemikalie som finns att köpa både som bromtabletter och bromsalt.

Dosering och produkter

Brom, tillsammans med klor, är de två vanligaste kemikalierna som används vid rengöring av spabad och pooler. Förutom att de desinficerar vattnet motverkar de även uppbyggnaden av alger, svamp och bakterier. Andra metoder för att bevara en ren och frisk vattenmiljö är genom aktivt syre, det har dock en svagare effekt än klor och brom men är ännu mer allergivänligt. En fördel med brom, gentemot klor, är att det har samma desinficerande effekt oavsett pH-värde i vattnet. Kloret å andra sidan är endast verksamt om pH-värdet ligger runt 7,0. Är det för högt kommer kloret inte desinficera vattnet.

Brom säljs i tablettform och som bromsalt. Kom ihåg att kontrollera vattnets pH-värde – de ska ligga på cirka 7,0 – 7,4. Bromet ska inte tillsättas direkt i badvattnet utan i bräddavloppskorgen, alternativt i en doseringsflottör.

Önskat bromvärde: 2,0 – 4,0 mg/l

Det går att använda brom och klor växelvis, eller exempelvis klorchockera vattnet under tiden du använder brom. Om du till exempel har tillsatt bromtabletter går det att när som helst utföra chockklorering – vilket kommer ge dig ett rent och bakteriefritt vatten.

Dosering bromtabletter: 1 bromtablett á 20 gram läggs i bräddavloppet eller i doseringsflottören, den löses långsamt upp mellan 1 – 3 dagar.

Dosering bromsalt: Tillsätt 1,1 kilo bromsalt per 1 000 liter vatten – lös upp bromsaltet i en hink med vatten och tillsätt det sedan i bräddavloppet, kom ihåg att pumpen ska vara igång. Du kan även använda en brominator* till bromsalt.

 *En brominator omvandlar bromsaltet till brom och håller vattenmiljön fräsch och ren.

Vanliga frågor och svar

Det har en desinficerande effekt och motverkar även tillväxt av bakterier.

Det är en kemikalie som, förutom klor, är vanligast att använda till spabadsrengöring.

Den omvandlar bromsalt till fritt brom i spavattnet och bibehåller en ren och fräsch vattenmiljö.

2,0 – 4,0 mg/l.

Relaterade artiklar