Tips när du köper spabad

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Går du i tankarna på att köpa ett spabad finns det många beslut att ta. Priserna varierar mycket och det kan vara svårt att veta exakt vad du bör kontrollera när du väl jämför olika modeller. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på när du väljer spabad.

Spabad eller swimspa?

En av de första saker du bör fundera över är hur stort spabad du vill ha samt vilka funktioner det ska ha. Det finns spabad i många prisklasser, varav de billigaste kostar från några tusen kronor. Ett lyxigare och större spabad med fler funktioner kan kosta mer än 100 000 kronor. När du väl börjar leta efter spabad kommer du även stöta på swimspa. Skillnaden mellan spabad och swimspa är att spabad vanligtvis är mindre. Ett swimspa har en rektangulär form (till skillnad från spabadets kvadratiska) med en del att sitta i och en del av simma i. Swimspa är ofta utrustade med jetstrålar som du simmar mot. I ett spabad sitter eller ligger man och njuter av massage medan swimspat används både för avslappning och för motion. Swimspa brukar också vara dyrare än spabad.

Funktioner

Vilka funktioner du ska ha i ditt spabad beror förstås på dina önskemål samt din budget. Jetstrålar används som massage och ett spabad kan vara utrustad med allt från ett trettiotal till över hundra strålar. Kontrollera var placeringen av jetstrålarna är så att du kan få den massage du vill ha (nacke, rygg, ben och fötter). Vissa spabad har inte bara många jetstrålar utan även olika inställningar för strålarna. Till exempel kan du i vissa modeller ställa in om strålarna ska vara pulserande, mjukare eller hårdare.

Storlek

Storleken på spabadet är något du bör fundera ordentligt över. Mindre varianter har plats för två personer, men det finns även stora spabad med plats för 8 – 10 personer. Swimspa har ännu mer utrymme. Hur tänker du använda spabadet? Är det endast till för familjen eller vill du kunna bjuda in vänner att bada? Fundera även över hur du vill sitta eller ligga i spabadet. Vissa varianter har endast sittplatser, medan andra även har liggplatser med särskild massage.

Rengöring

Ett spabad har vanligtvis ett inbyggt filter som renar vattnet från hudavlagringar, hårstrån och smutspartiklar. Men alla spabad har inte självrengöring av större partiklar, som grus och sand. Det kan vara värt att lägga lite mer pengar på självrengöring så att du själv slipper städa bort smuts från spabadets golv varje dag. Det finns även våtdammsugare som effektivt fångar upp skräp i badet. Även om självrengörande spabad är dyrare, kan det spara dig tid och slit. Dock krävs ändå kemisk rening av vattnet, precis som en pool. Vanligtvis används klor eller brom (ett alternativ till klor om de som badar är klorkänsliga). Rening av vattnet kan göras antingen manuellt, genom att lägga puckar i spabadet, eller genom automatisk styrning. När du köper spabad bör du kontrollera hur rengöringen går till.

Belysning

Olika spabad har olika antal lampor. Vanligtvis finns någon form av LED-belysning i vattenlinjen. Belysningen är viktig för den stämningshöjande effekten. Vissa mer exklusiva varianter av spabad har ljusterapi-program. Andra varianter har RGB-belysning (olika färger) som kan styras manuellt eller genom ett förinställt program.

Stomme och skal

Stommen till spabadet är den bärande konstruktionen och den är vanligtvis tillverkad av trä eller stål. Det är viktigt att välja en stomme av hög kvalitet som kräver så lite underhåll som möjligt. Trä är ett vackert material men kräver mer underhåll och skötsel. Ofta behöver man olja in träet någon gång per år. Skalet är den del av spabadet du sitter i, själva karet. Det är viktigt att välja ett kar som kan stå emot vattentrycket och tål temperaturen. Det är viktigt att karet är slittåligt och helt vattentätt samt att det har tillräckligt med isolering för att bevara värmen i vattnet. Vanligtvis är karet uppbyggt av flera skikt:

  • Ytskikt. Ytskiktet är det skikt som syns inuti spabadet, alltså det du sitter i. Vanligtvis är ytskiktet tillverkat av akryl, som är en genomskinlig termoplast.
  • Förstärkning. Eftersom akrylskiktet är tunt krävs en förstärkning, antingen med glasfiber eller ABS-plast. ABS-plasten har många fördelar, bland annat har den god hållfasthet, slagtålighet och är formbar.
  • Isolering. Ofta tillverkas spabad med isolering av polyuretan skumisolering (PUR). Beroende på tillverkare kan flera lager isolering användas. Ju fler lager, desto dyrare blir vanligtvis spabadet, samtidigt som det har bättre värmebevarande egenskaper.

Garanti och reservdelar

Oavsett vilket spabad du köper säljs det med en garanti, däremot kan längden på garantin samt vad som ingår skilja sig mycket mellan olika modeller. Ofta får man en garanti på 10 år som täcker själva stommen. Skalet har vanligtvis en kortare garanti, på upp till 5 år, medan tillbehör som värmepump, panel och slangar endast har en garanti upp till 3 år.

Vanliga frågor och svar

Ett spabad är vanligtvis mindre och har sitt- eller liggplatser. Ett swimspa brukar vara större och har en rektangulär form med en sittavdelning och en del där man motionssimmar mot jetstrålar.

Kontrollera spabadets skal för att försäkra dig om att det är tillräckligt hållbart och välisolerat. Fundera även på hur många som ska få plats att bada, vilken typ av massage du vill kunna få samt om du vill rengöra spabadet manuellt eller automatiskt.

Det finns billigare och uppblåsbara modeller från några tusenlappar och även dyra och mer exklusiva varianter för över hundra tusen kronor.

Relaterade artiklar