Jacuzzi eller spabad – vad är skillnaden?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Jacuzzi, spabad, bubbelbadkar och utespa – kärt barn har många namn. Det är egentligen ingen skillnad mellan de olika begreppen, men namnet jacuzzi är från början ett varumärke. Det är även det företag som uppfann massagebadet – idag är namnet jacuzzi synonymt med alla typer av spa- och massagebad.

Bubblande bad sedan 1968

Jacuzzin såg dagens ljus år 1968 och var resultatet av en reumatismbehandling. För att dra historien kortfattat steg den italienska familjen Jacuzzi iland i New York, precis som många andra italienska immigranter. I familjen fanns två bröder, varav en av dem hade en son som redan vid 15 månaders ålder led av svår och smärtsam reumatism. Det enda som tycktes lindra smärtan var varma bad. Vid den här tidpunkten tillverkade bröderna bland annat propellrar och pumpar. Brödernas pappa, Candido Jacuzzi, fick en idé av det här – han tänkte att pumparna även borde fungera i ett badkar för att skapa bubblor. Sagt och gjort, man testade att ställa ner pumpen i badkaret och det bildades bubblor. Pojken med reumatism lindrades mycket av vattenmassagen och jacuzzin var född.

Redan under 1950-talet började familjen Jacuzzi sälja pumpar till vanliga badkar som helt plötsligt förvandlades till bubbelbadkar. Med tiden utvecklade man idén och det första spabadet såldes 1968. Idag finns det många avancerade bubbelbadkar och spabad med masserande jetstrålar.

Jacuzzi inomhus och spabad utomhus

Jacuzzi och spabad är i stort sett samma sak, men ändå syftar många på jacuzzi som något man ställer inomhus och spabad något som installeras utomhus. En del förknippar jacuzzi med ett mindre spabad, för en till två personer och som ofta ställs i badrummet. Många tänker att spabadet är större, ofta med fyra till sex platser och som ställs utomhus.

Idag finns det många modeller och storlekar att välja bland, till och med uppblåsbara jacuzzi. Fördelen med dem är att de inte kräver någon svår installation, de väger lite innan de vattenfylls och kan användas utomhus. Oftast levereras de med en vanlig stickkontakt, du behöver därför inte anlita en elektriker för installationen. Kostnaden för ett uppblåsbart spabad är lägre än för permanenta modeller. En del bygger in den här typen av spabad i altanen, vilket gör att det ser permanent monterat ut. Om du ska använda spabadet hela året är det förmodligen bättre med en permanent modell eftersom de har bättre isolerande förmåga och kostar därför mindre i drift då värmeförlusterna blir mindre.

Jacuzzins funktioner

Den huvudsakliga funktionen i en jacuzzi är dess massagestrålar. Det finns både bubbelbad med färre och fler massagestrålar. Man använder sig av två typer av massagesystem: vatten- och luftmassage. Luftmassage innebär att luft pressas ut från en kompressor ut genom de små munstyckena i jacuzzins botten. Vattenmassage drivs istället av en pump som pumpar ut vatten genom riktbara massagemunstycken. Det finns även jacuzzi som har både vatten- och luftmassage.

Vanliga frågor och svar

Från början är jacuzzi ett varumärke och även företaget som uppfann det första bubbelbadkaret. Idag är jacuzzi synonymt med spabad.

Det finns många typer av jacuzzi med olika prisklasser. Ett bubbelbadkar som ska ställas inomhus kostar från cirka 10 000 kronor. En uppblåsbar jacuzzi att ställa utomhus kostar från cirka 4 000 kronor och ett exklusivt spabad för utomhusbruk kostar ofta från 60 000 kronor och uppåt.

Den första jacuzzin såldes 1968.

Den italienska familjen Jacuzzi.

Relaterade artiklar