Spabadets kostnader – drift och inköp

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Ett spabad kan kosta från cirka 4 000 kronor och upp mot 600 000 kronor eller ännu mer. Men det är inte bara själva inköpskostnaden som kostar pengar, även driften. När du väl köper ett spabad finns det vissa saker som är viktiga att kontrollera.

Energiförbrukning – vad kostar spabadet i drift?

Energiförbrukningen påverkas av många saker, bland annat hur ofta du badar, vilken temperatur du vill ha i badet, var i landet du bor samt hur välisolerat badet är. Genomsnittet för spabads energiförbrukning ligger på mellan 3 000 och 4 000 kWh per år – med förutsättning av att man badar några gånger i veckan, har en badtemperatur på 38 grader samt en årsmedeltemperatur på 7 grader, vilket är medeltemperaturen i Stockholm. Det är förmodligen ingen som har missat att elpriserna just nu är extremt höga, vilket också medför högre kostnader när du använder spabadet. Men det finns sätt att sänka energiutgifterna.

Hur mycket energi som går åt beror även på hur välisolerat badet är samt om det är ett permanent isolerat bad i PVC eller ett uppblåsbart spabad samt hur kraftfulla pumparna är (de påverkar hur kraftfull massage badet kan ge).

Ett välisolerat spabad minskar värmeförluster

Om du vill kunna använda spabadet utomhus under vintern är det viktigt att det är välisolerat och har ett ordentligt termolock. Annars kommer värmen från vattnet att gå ur badet snabbt, vilket innebär högre driftkostnader.

Det är enklast att jämföra spasbadens energieffektivitet genom att titta på hur många kWh de förbrukar per månad eller år. Kom ihåg att försöka hitta oberoende tester och inte bara lita blint på tillverkarens egna tester.

Vanliga frågor och svar

Snittet ligger på cirka 300 – 500 kWh per månad, kostnaden beror på vad du betalar för elen just nu.

Det finns billigare uppblåsbara spabad från cirka 4 000 kronor och lyxiga varianter för över 600 000 kronor.

Satsa på bra isolering, både runt spabadet och ovanpå i form av ett termolock, då minskar du värmeförlusterna.

Det beror på många faktorer, till exempel vilken badtemperatur man har, vad medeltemperaturen är samt hur ofta man badar. Räkna med mellan 3 000 och 4 000 kWh per år.

Relaterade artiklar