Swimspa – kombinerat spabad och pool

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Föreställ dig ett löpband, fast under vatten. Ungefär så skulle man kunna beskriva ett swimspa. Det är som en träningspool med integrerad spaavdelning. Här får du lära dig mer om kostnader, funktioner och vad som är bra att tänka på inför köpet.

Fördelar med swimspa

Det finns många fördelar med ett swimspa eftersom badet kombinerar de bästa funktionerna hos en vanlig pool och ett spabad. Swimspa är en pool med träningsmöjligheter, den är utrustad med starka motströmmar som du simmar mot. I en del av poolen finns det ofta en spaavdelning, som ett vanligt spabad med behagliga massagestrålar. Om du tidigare har haft svårt att bestämma dig för om du ska köpa en pool eller en jacuzzi, kan alltså swimspa vara ett alternativ.

Om du vill simträna i en vanlig pool behöver den ofta vara avlång och relativt stor eftersom du annars kommer att simma i en cirkel. Men ett swimspa behöver inte vara särskilt stort för att simträning ska vara möjligt, eftersom du simmar på samma plats – mot strömmar. Det ger en skonsam träning, särskilt om du har problem med leder och är stel i ryggen. Många personer klarar inte av att springa eftersom löpning kan innebära en tuff belastning på knäna. I vatten behöver du sällan bekymra dig för förslitningsskador. Simning används ofta inom rehabilitering eftersom du är mer viktlös i vatten vilket innebär en betydligt mindre belastning på knän och leder.

Det finns många varianter av swimspa, det kan därför vara bra att läsa på om olika tillverkare samt läsa swimspa bäst i test.

Funktioner

Kvaliteten kan variera en del mellan olika swimspa. Här är några funktioner du bör kontrollera innan du bestämmer dig:

  • Jetstrålar. Jetstrålarnas flöde ska förstås strömma jämnt från en av kortsidorna så att du kan simträna. Men kom ihåg att även kontrollera strömmar från sidorna, om de inte är balanserade och tillräckligt starka kommer du snart glida ut på kanterna av poolen istället för att hålla dig i mitten. Många tillverkare har provpooler där du kan testsimma, vilket är en fördel.
  • Program. Om simträningen är det viktiga för dig bör du kontrollera om det finns olika simträningsprogram. Det kan handla om att vattenrubinerna ökar eller minskar i styrka så att du kan intervallträna.
  • Pumpar. Det är pumparna i poolen som avgör hur tåliga och hur starka strålarna är. Den billigaste modellen kanske inte är tillräckligt stark. Swimsjetsystem är ganska krävande och kräver ordentligt med kraft för att fungera optimalt.
  • Storlek. Swimspa finns att köpa i många storlekar, från cirka 4 meter till över 8 meter eller ännu större. Fundera över hur du vill använda spabadet. Vill du kunna bjuda in vänner till bad, förutom familjen? Då kan en större storlek med spaavdelning vara att föredra. Själva spaavdelningen kan rymma allt från 2 till 8 personer. Det finns även swimspa som saknar spaavdelning, vilket är bra om du endast vill kunna träna och simma i poolen.
  • Spaavdelning. Alla swimspan har inte en jacuzzi-avdelning, men det kan vara trevligt att passa på att budgetera för ett sådant. Efter en intensiv simträning är det skönt att kunna njuta av behaglig massage av rygg, axlar och ben. En del exklusiva modeller har till och med aromaterapi.
  • Självrengöring. Det finns självrengörande modeller, vilket är en stor fördel om du inte själv vill lägga mycket tid åt att skrubba och tvätta rent i karet. Självrengöring fungerar bland annat genom att badet har inbyggd bottendammsugare. Utan självrengöring kommer det snabbare samlas grus och sand på badets botten.

Kostnader

Swimspa finns i många prisklasser men vill du ha någorlunda kvalitet och de mest populära funktionerna (ganska stort med kraftfulla jetstrålar, självrengöring och en lyxig spaavdelning) hamnar priset på cirka 150 000 kronor. Det finns även lyxigare modeller för upp mot 600 000 kronor. Men inköpskostnaden är förstås inte allt du behöver ta ställning till, det är även viktigt att veta vad badet kostar i drift.

Beroende på hur mycket swimspat drar i energi (vilket bland annat påverkas av hur väl isolerat det är, vad din el kostar, vilken temperatur du vil ha i vattnet, samt hur varmt eller kallt det är utomhus) hamnar den genomsnittliga driftkostnaden på cirka 500 kronor i månaden (om du använder det cirka 1 – 3 gånger i veckan). När du köper swimspa bör du kontrollera hur mycket kWh det drar. Det är även smart att isolera badet ordentligt och investera i ett thermolock som bevarar värmen i vattnet.

Vanliga frågor och svar

Det kan beskrivas som en kombinerad jacuzzi och pool med starka motströmmar. Swimspa används för simträning och har vanligtvis en spaavdelning i ena änden.

Ja, det går men det är viktigt att dräneringen fungerar som den ska samt att det är möjligt att komma åt spabadet vid eventuell service och reparation.

Ja, swimspa är utrustat med starka jetstrålar som skapar en motström som du simmar emot.

Vill du ha en kvalitativ modell med spaavdelning och starka jetstrålar ligger kostnaden på cirka 150 000 kronor.

Ja, det går bra, men för att undvika värmeförluster under vintern bör du satsa på bra isolering.

Relaterade artiklar