Uppblåsbara spabad – ja eller nej?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Spabad kan kosta hur mycket som helst, men om du har en mindre budget att förhålla dig till kan ett uppblåsbart spabad vara bra att överväga. Det har fortfarande lyxiga jetstrålar som ger behaglig massage.

Funktioner

Ett uppblåsbart spabad är inte bara prisvärt, det är dessutom enkelt att placera och flyttar runt eftersom det sällan väger särskilt mycket utan vatten. När du ska köpa ett spabad, oavsett om du väljer en platsbyggd modell eller en uppblåsbar, finns det vissa egenskaper och funktioner du bör kontrollera:

  • Storlek. Kontrollera hur många sitt- eller liggplatser spabadet har. Det är alltid bra att provsitta. En del butiker har uppblåsta modeller som man får provsitta.
  • Jetstrålar. Antal jetstrålar påverkar massagen, men det finns även spabad med flera separata pumpar som ger olika typer av massage, exempelvis punktmassage eller knådande massage.
  • Material. Välj ett uppblåsbart spabad av hög kvalitet och i ett tåligt material, annars riskerar det att punkteras eller veckas.
  • Utformning. Hur ser badet ut inuti? De billigaste modellerna har sällan bekväma säten och ofta helt raka ryggstöd. Det är bra att provsitta badet eftersom du först då kan testa komforten.
  • Maxtemperatur. Eftersom materialen i uppblåsbara spabad inte är lika tåliga som exempelvis akrylplast, finns det ofta en maxtemperatur att förhålla sig till, den ligger ofta på 42 °C, vilket är tillräckligt. Kontrollera även i hur kalla temperaturer badet kan användas (det kan ju vara skönt att njuta av varma bad mitt i den iskalla vintern). Dyrare modeller klarar av att användas ner till –30 °C.
  • Underhåll och skötsel. Även uppblåsbara spabad kräver underhåll och skötsel i form av filterrengöring, skrubbning av insidan och liknande. Kontrollera vad som ingår till spabadet när det kommer till pumpar, filter och rengöring.
  • Belysning. Vissa uppblåsbara spabad har belysning och den extra kostnaden det medför kan ofta vara värt det.
  • Ljudnivå. Många billigare spabad tenderar att föra mycket oväsen när jetstrålarna är igång, det är därför bra att kontrollera hur många dB badet ger ifrån sig.
  • Lock. Ingår det ett lock eller poolöverdrag? Om inte är det bra att ta med det i beräkningen eftersom ett välisolerat lock hjälper till att bevara värmen i vattnet.
  • Installation. Kontrollera hur enkel (eller svår) installationen är, du vill förmodligen kunna fixa det själv utan svårigheter. Många tillverkare av spabad bifogar en länk till en instruktionsvideo.

Kostnader för uppblåsbara spabad

När du köper ett uppblåsbart spabad bör du inte stirra blint på det billigaste priset. Tänk även på att kontrollera hur mycket spabadet kostar i drift. Kommer du vilja ha det varmt hela tiden eller värma upp det när du väl ska bada? De billigare varianterna kostar från cirka 3 800 kronor, de har sällan bra isolering men kan fungera väldigt bra under sommarhalvåret. Vill du ha ett mer tåligt och väderbeständigt spabad hamnar prisklassen från cirka 20 000 kronor. De är ofta bättre isolerade och tål att användas ner till –30 °C. De är ofta tillverkade av snyggare material (skinnimitation) och är ibland utrustade med antifrostskydd. Inom budgetsegmentet är Bestway en populär tillverkare.

Vanliga frågor och svar

Från cirka 3 800 kronor.

Ja, det ingår ofta lagningslappar när du köper spabad.

Ja, men du bör kontrollera golvets bärighet. Tänk även på att spabadet medför mycket vattenstänk och bör i så fall ställas i ett våtrum.

Ja, den ska vara igång annars fungerar inte cirkulationen av vattnet.

Relaterade artiklar