Tillbehör till spabad

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Om du planerar för att köpa ett spabad är det viktigt att även ta med alla tillbehör i kostnaden. Det kan bland annat handla om trappa som förenklar i- och urstigning samt belysning. Lär dig mer om olika tillbehör som kan förhöja stämningen i spabadet.

Viktiga tillbehör

Oavsett om spabadet är inbyggt i altanen eller står ovanpå marken behövs vanligtvis någon typ av trappa eller stege som underlättar i- och urstigning. Beroende på vilken tillverkare du köpt spabadet av kan det hända att samma tillverkare även erbjuder trappor. Vilka tillbehör som finns till just ditt spabad beror på tillverkaren av karet, storleken och formen. Vanliga tillbehör till spabad:

  • Jetstrålar
  • Extrabelysning
  • Trappor
  • Överbyggnader
  • Skydd
  • Rengöringsmedel
  • Avfuktare
  • Termolock

Jetstrålar kan dels fungera som masserande strålar i ryggen, dels för att skapa motionssim i spabadet (för större modeller). Man simmar då mot jetstrålarna för att träna. Belysningen är också en viktig del av spabadet och något som sätter prägel för hur mysigt och inbjudande badet kommer att upplevas. Belysningen inuti badet är vanligtvis redan förmonterad och behöver endast kopplas till elen. Men det kan behövas kompletterande belysning, som lampor intill spabadet som lyser upp uteplatsen.

Trappan är förstås ett viktigt tillbehör som gör det lättare att kliva i och ur badet. Det är särskilt viktigt om äldre personer eller barn ska bada då det annars kan vara lite besvärligt att klättra över kanten. Det finns ett stort utbud trappor till spabad, bland annat enklare varianter i trall. Bygger du in spabadet behövs sällan trappa eftersom vattennivån ligger kant i kant med golvet. Inuti spabadet finns det ofta trappsteg.

En överbyggnad till spabadet är inte ett måste, men kan förlänga säsongen och skapa mer trivsel, särskilt när regnet vräker ner. Överbyggnader finns i många variationer, till exempel som ett tak med vägg på ena sidan. Det finns även permanenta och lösa konstruktioner som enkelt kan tas bort om man vill bada utan tak.

Skydd och termolock

Många glömmer bort att en stor del av spabadets kostnad ligger i driften. Att hålla vattnet varmt hela året drar mycket energi och kostar pengar. Men det finns ett effektivt sätt att spara in på uppvärmningskostnaden: genom ett termolock.

Ett termolock är ett tjockt och isolerande lock som du lägger ovanpå spabadet när du inte använder det. Locket har inbyggd isolering vilket gör att värmen i vattnet bevaras. Samtidigt motverkas avdunstning i badet. Locket förhindrar även att snö, regn och smuts trillar ner i vattnet. Locket förhindrar också att någon ramlar i.

Rengöringsmedel

Ju noggrannare du är med rengöring i spabadet, desto mer sällan behöver vattnet bytas ut. I regel behöver du endast byta vattnet i ett utomhusspabad två till fyra gånger per år om du badar runt en till två gånger i veckan. För att vattnet ska vara fräscht behöver du dels rengöra spabadet med klor, dels kontrollera vattnets pH-värde, vilket du kan göra med en pH-mätare.

pH-balansen kan ibland störas i spabad och pooler. Det beror bland annat på att vattnet förorenas av tillsatser som tvål, oljor, schampoprodukter och liknande. Det finns olika typer av medel och tabletter som tillsätts för att pH-balansen ska bli normal. I ett spabad är det även viktigt att rörsystemet rengörs. Det finns särskilda medel som tillsätts i det smutsiga vattnet. Sedan får massage- och jetstrålar köras under en tid så att medlet kommer in i rörsystemet. Därefter töms vattnet ur och nytt fylls på.

Vanliga frågor och svar

7,2 till 7,6 är bra pH-värde i spabad. Är pH-värdet lägre än 7 är det surt och är det högre än 7 är vattnet basiskt.

En trappa eller stege är bra att köpa eftersom det underlättar i- och urstigning. Även extrabelysning och termolock eller skydd är viktiga tillbehör som ökar säkerheten samt minskar uppvärmningskostnaderna.

Det är ett slags överdrag till spabadet med isolerande egenskaper. Det hjälper till att bevara värmen i spabadet samtidigt som spabadet blir säkrare för små barn som annars kan riskera att trilla ner i vattnet.

Relaterade artiklar