Vedeldad tunna

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Knastrande ved och doften från eldat trä – det kan du njuta av när du har en vedeldad badtunna. Här går vi igenom vad en vedeldad badtunna är, samt vilka dess för- och nackdelar är.

Badtunnans material

En badtunna kan tillverkas i olika material även om du kanske förknippar den med just trä. Andra material är rostfritt stål och olika typer av plast. En badtunna i trä känns mest klassisk, men den kräver samtidigt mest underhåll. Om den inte står vattenfylld riskerar den att torka ut och spricka. Den måste även tömmas oftare för att inte bakterier ska börja växa. Det finns även badtunnor i kombinerade material, som exempelvis en utvändig sida i trä och en invändig sida i ABS-plast.

Badtunnans funktioner

Kaminen i en badtunna kan antingen sitta på utsidan, vilket är vanligare på moderna modeller, eller på insidan. På kaminen sitter ett lock, lyft bort det för att fylla på ved som du eldar med. Bredvid den fyrkantiga öppningen sitter ett runt hål, det är där rökröret ska monteras. På äldre modeller behöver det brinna i skorstenshålet innan du monterar själva rökröret. När du väl fyller på och tänder fyr på brasan i kaminen är det därför bra att försöka putta tändmaterialet närmare skorstenshålet (de sitter ihop i kaminen). Så här eldar du i badtunnan:

  • Fyll på kaminen med tidningspapper, tändvätska och mindre träbitar.
  • Tänd eld i kaminen. Använd handskar eftersom det tar fyr ganska snabbt om du använder tändvätska.
  • Sätt på locket till hälften. Hur öppet hålet är påverkar draget till kaminen och alltså hur mycket syre som kommer ner till elden. Ju mer syre = desto kraftigare eld.
  • Lägg på ved. När det brinner ordentligt och kaminen tagit fart kan du börja lägga på större vedträn.

Om allt går bra ska det komma ut rök från skorstenen och inte från kaminen. Om det inte riktigt tar fyr kan du behöva öppna locket till kaminen för att skapa mer drag, alternativt lägga på mer trästickor och tidningspapper. I korthet eldar du i en vedeldad badtunna på samma sätt som i en vanlig kamin.

Eftersom olika badtunnor fungerar på lite olika sätt är det bäst att alltid läsa instruktionerna som medföljer.

Få rätt temperatur i badtunnan

En av nackdelarna med vedeldade badtunnor är att de kräver mer arbete. Till skillnad från ett modernt spabad som du via en display ställer in önskad temperatur på, måste du ständigt elda i badtunnan – och sluta elda vid rätt tidpunkt.

Här följer några elda i badtunna tips:

  1. Tips 1. Börja elda i badtunnan flera timmar innan du önskar att bada, det tar ofta många timmar att få vattnet varmt.
  2. Tips 2. Sluta elda när vattnet når cirka 30 – 35 grader. Badtunnans kamin kommer fortsätta att värma upp vattnet en tid efter att du slutar elda. Fortsätter du att elda tills vattnet når en temperatur på 37 – 40 grader kommer de bli skållhett att bada i. Fyll istället på med lite ved för att hålla elden vid liv, snarare än att elda kraftigt.
  3. Tips 3. Om badtunnan har en invändig kamin är det bra att röra omkring vattnet eftersom det ofta är hett på ytan men inte hela vägen rakt igenom. Om kaminen sitter på utsidan cirkulerar vattnet av sig själv.

Vedeldad badtunna med bubblor

Om du gillar badtunnans traditionella utseende och charmen med att elda men samtidigt vill ha spabadets bekvämligheter, finns alternativ. Du kan bland annat köpa ett bubbelsystem till badtunnan, de kostar från cirka 3 500 kronor men är lite svåra att montera själv. Leverantörer erbjuder vanligtvis montage mot en extra kostnad.

Vanliga frågor och svar

Om du inte använder badtunnan dagligen och täcker den med ett isolerande lock ska vattnet tömmas ur. Är det riktigt kallt utomhus riskerar nämligen kaminen och rördelarna att frysa.

Marken måste vara plan och packad. Om du vill ställa den på gräsmattan bör du alltså först gräva ur cirka 10 centimeter, gräva för dränering och lägga i dräneringsrör, fylla på med grus (makadam), vibrera gruset så att det packas ordentligt och sedan lägga på en fiberduk. Sedan har du en plan och robust yta där badtunnan kan placeras.

Det beror på vad du föredrar. En traditionell vedeldad badtunna kräver en del jobb eftersom du ständigt måste lägga på ved, kontrollera temperaturen och se till att brasan tar sig. Samtidigt doftar det gott från veden och det kan vara mysigt med en knastrande brasa. I ett spabad kan du ställa in temperaturen via en display och även njuta av masserande jetstrålar.

Räkna med minst tre timmar.

Om du använder rengöringskemikalier och ett filter räcker det att byta vattnet var 1 – 3:e månad, beroende på hur många ni är som badar och hur ofta ni badar. Utan kemikalier och filter bör vattnet bytas varannan dag om ni är en familj som använder badtunnan.

Eldning i badtunnan fungerar på samma sätt som när du eldar i en vanlig kamin. Det gäller att sluta elda innan du kommer i upp den önskade badtemperaturen eftersom kaminen fortsätter att värma upp vattnet även en tid efter att du slutar elda.

Relaterade artiklar