Investera i ett isolerande överdrag till spabadet

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Förutom själva spabadet behöver du även vissa tillbehör, som kemikalier och ett överdrag – ett så kallat spalock. Det finns både enklare och tunnare överdrag och tjocka termolock som förhindrar värmen från att försvinna från vattnet.

Säkerhet

Förutom att spalocket förhindrar värmeförluster fungerar det samtidigt som en säkerhet. Utan ett lock kan nämligen barn riskera att trilla ner i vattnet. Det är därför viktigt att ha ett säkerhetstänk när du väljer överdrag till spabad. Det finns vissa varianter som du spänner fast eller stänger med dragkedjor, vilket försvårar för barn att ta sig in. Det finns även regler att förhålla sig till enligt Boverket. Det handlar om att barnsäkra poolen eller spabadet för att förhindra drunkningsolyckor. Till exempel säger Boverket att du antingen kan sätta upp ett staket på minst 90 centimeter med en låsbar grind runt spabadet, eller så kan du köpa en låsbar skyddsövertäckning. När du köper spaöverdrag bör du därför kontrollera att överdraget följer Boverkets regler och är hållbart och säkert även om ett barn skulle klättra ovanpå överdraget.

Varianter och tillbehör

Det finns olika typer av spalock att välja bland, både sett till prisklasser och kvaliteter. Om spabadet är uppvärmt året om har du mycket att vinna på att välja ett termolock, eller isolerat spaöverdrag. Det är tjockare och bevarar värmen i vattnet mer effektivt. De billigare överdragen har sällan bra isolering, vilket i korthet innebär att locket skyddar spabadet från nedfallande löv och smuts, men inte värmen från att försvinna.

  • Termolock. Ett isolerat spaöverdrag är att rekommendera eftersom det bevarar värmen i vattnet. Utan isolerande egenskap kommer du ”elda för kråkorna”, det vill säga du kommer betala mycket i uppvärmningskostnader samtidigt som värmen ständigt går förlorad. Termolock är cirka 10 centimeter tjocka i centrum och svagt sluttande ut mot kanterna. De är oftast tillverkad av kraftigt vinyltyg med UV-skydd, alternativt slitstark polyester. Inuti termolocket finns polystyrenskivor insydda, de skapar den isolerande effekten. Skivorna är i sin tur inneslutna i ett hermetiskt tätt ångskydd.
  • Presenning. Det finns även tunnare och billigare spaöverdrag som endast skyddar mot smuts och nedfallande löv, de påminner mer om en presenning.  Om du endast använder spabadet under sommarhalvåret och vill hålla nere kostnaderna för inköp, kan det vara ett alternativ.
  • Locklyftare. Om du investerar i ett stabilt termolock kan det vara praktiskt att även köpa en locklyftare eftersom termolocken är ganska otympliga och svåra att öppna och stänga själv. Locklyftaren gör det smidigt att tippa av locket.

Vanliga frågor och svar

Det håller vanligtvis i cirka 10 år, men det varierar mellan olika tillverkare. Ett tips är att kontrollera om det ingår garanti för locket. Om du har fel pH-värde eller överklorerar vattnet kan det slita lockets insida i förtid.

Från cirka 3 000 kronor (termolock).

Du måste göra spabadet barnsäkert så att inte barn riskerar att trilla ner i vattnet och drunkna. Du kan antingen sätta upp ett staket med låsbar grind eller använda ett låsbart spaöverdrag (vilket ofta är mer praktiskt eftersom det samtidigt bevarar värmen i vattnet och minskar värmeförluster).

Relaterade artiklar