Poolsarg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Poolsargen är poolens övre kant och det som förbinder poolen med dess omgivning. Sargen kan vara tillverkad i allt från trä till sten och granit. Sargen sätter stor prägel på poolens utseende och ofta försöker man matcha sargen med poolens liner. Har man en mönstrad liner kan det exempelvis bli för rörigt med en poolsarg i mönstrad sten.

Poolsarg i trä

Om poolen är nedsänkt i altanen är det vanligt att poolsargen är tillverkad i tryckimpregnerat trä, eller samma typ av trä som altandäcket, alltså altanens golv fortsätter hela vägen fram till poolen. Men det kan även bli snyggt att välja ett kontrasterande material, som grå sten runt poolen. Ett tips när du ska välja poolsarg är att se vilka andra färger och material som finns i nära anslutning till poolen. Om det finns många träslag i form av trädäck och trädgårdsmöbler kan det bli lite mycket att även välja trä som material till sargen. Det kan även vara en bra idé att matcha poolsargen med en accentfärg. Om poolen är nedsänkt i altanen med trätrall och det finns mörkgrå detaljer, till exempel i möblerna, kan det bli snyggt att plocka upp den mörkgrå färgen till sargen. Om du ska bygga sarg runt poolen själv, är det förmodligen enklast att bygga en poolkant i trä.

Något annat som är effektfullt är att välja en träsarg till poolen om uteplatsen är stenlagd. Sten och trä är en lyckad kombination eftersom sten är hårt och trä är ett mjukt och organiskt material. Tillsammans bildar materialen en balans. Förutom materialet behöver du även välja vilken form sargen ska ha. Den kan gå som en helt rak och rektangulär ram runt poolen eller ha svängda hörn. Ett tips är att även fräsa ur spår i sargen, då blir den mindre hal att gå på. Byggs sargen i trä är det även smart att låta sargen gå ut några centimeter över vattenytan, då bildar den ett skvalpskydd. Kom ihåg att trä måste underhållas för att bevara sitt skick. Till exempel bör träet oljas en gång per år. Det kan även vara bra att välja ett dyrare träslag med mer motståndskraftiga egenskaper, till exempel sibirisk lärk. Det finns även ett stort urval av träkomposit som har lång livslängd och som kräver minimalt med underhåll.

Hitta en expert som kan bygga din poolsarg

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Sarg i sten

En stor fördel med att välja en stensarg är att stenen inte påverkas av vattnet. Många som har ett trädäck där poolen är nedsänkt väljer en sarg i sten eftersom själva altandäcket då slipper att stå i kontakt med vatten hela tiden. Det finns många valmöjligheter när det kommer till sarger i sten, både sett till färger och former.

Förutom sten, vilket är ett förhållandevis billigt material till sargen, används även granit. Det kostar mer än sten men är näst intill underhållsfritt och ger dessutom ett exklusivt intryck. Granit finns också i många färger och mönster.

Prisskillnader

Trä, sten och granit kostar olika mycket. Trä är det billigaste sargmaterialet medan granit är det dyraste. Så här ser priserna ut för de tre materialen (för en standardpool á 4 x 8 meter):

  • Trä: 4 000 till 6 000 kronor
  • Sten: 16 000 till 20 000 kronor
  • Granit: 24 000 till 40 000 kronor

Infästning

När du väl valt ut vilket material du vill ha på poolsargen är nästa steg infästningen. Beroende på vilken typ av poolstomme det gäller kan infästningen se ut på lite olika sätt. Det viktiga är att poolen förankras ordentligt med sargen eftersom den ska kunna tåla påfrestningar som spring, avstamp och i- och urstigning från poolen. Det är ofta bra att rådfråga pooltillverkaren om hur infästningen ska gå till.

Köp material till poolsarg här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Sargen är själva ramen runt poolen, den som förbinder poolen med omgivningen.

De vanligaste materialen är trä, sten och granit.

En sarg med måtten 4 x 8 meter kostar 4 000 – 6 000 kronor (trä), 16 000 – 20 000 kronor (sten) och 24 000 – 40 000 kronor (granit).

Relaterade artiklar