Pooltak

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Pooltak är den dyraste lösningen av poolskydd, men ger samtidigt poolen ett exklusivt intryck och förlänger badsäsongen. Det finns många varianter av pooltak att välja bland, här går vi igenom de olika egenskaperna samt för- och nackdelar.

Pooltakets funktion

Ett pooltak finns i många varianter och kan ha olika egenskaper. Vissa pooltak har mycket takhöjd och går en bit utanför poolen vilket gör att man kan få plats med solstolar och bord innanför. Pooltakets fördelar:

  • Håller poolen ren. Pooltaket täcker in hela poolen och förhindrar därför att insekter, löv och kvistar faller ner i vattnet.
  • Säker. Pooltaket omgärdar hela poolen och är därför säker för barn som annars kan trilla ner i vattnet när ingen vuxen finns närvarande.
  • Isolerar. Pooltaket isolerar poolen och förhindrar värmeförlust och vattenavdunstning.
  • Jämnare pH-värde. Regnvatten har ett lågt pH-värde, men eftersom pooltaket förhindrar regnet från att hamna i poolen bevaras pH-balansen.
  • Förlänger badsäsongen. Har poolen bra uppvärmning kan poolen användas långt in på hösten.

Nackdelen är kostnaden, det är den dyraste typen av poolskydd.

Så fungerar pooltaket

Pooltaket är vanligtvis tillverkat av en genomskinlig polykarbonatplast och förekommer i olika tjocklekar: 4 – 10 millimeter. Det gör pooltaket isolerande och förhindrar värmeförluster. Väljer man ett pooltak med UV-behandling ökar även livslängden och plasten blir inte missfärgad på grund av solens strålar. Pooltakets isolerande egenskaper är en av de stora fördelarna med den här typen av poolskydd. Många gånger kan uppvärmningskostnaderna sänkas med så mycket som 30 – 40 % om man jämför med att inte använda något poolskydd alls. Ett pooltak av hög kvalitet har ett U-värde (värmeisolerande värde) på mindre än 3.

Väljer man ett skjutbart pooltak behöver man mer yta bakom poolen än om man exempelvis väljer en lamelltäckning. Det beror på att pooltaket kan skjutas in mot ena gaveln. Det är praktiskt när solen skiner och man vill bada utan tak. Det finns även fasta pooltak med full höjd. De är alltid uppe och går inte att ta av.

Olika varianter av pooltak

Det finns både höga och låga pooltak. Låga pooltak måste tas bort när du badar eftersom de är för låga för att du ska kunna använda poolen. Höga pooltak kan användas även när du badar, vilket är en fördel då du kan bada även när regnet vräker ner.

Vanliga frågor och svar

Det är ett poolskydd som är utformat som ett tak som omger poolen.

Pooltaket har isolerande egenskaper vilket motverkar värmeförluster. Pooltaket förhindrar även insekter, kvistar och löv från att trilla ner i vattnet. Väljer man ett högt pooltak kan man även njuta av bad trots att regnet vräker ner. Pooltaket är även en säker lösning eftersom barn inte riskerar att trilla ner i poolen.

Pooltaket är den dyraste typen av poolskydd och det krävs en del kunskap för att kunna montera det.

Bland annat kan man välja bland fasta och skjutbara pooltak, pooltak med olika isolerande egenskaper och pooltak i olika material.