Vinterstäng poolen inför vintern

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Sommaren är slut och likaså poolsäsongen. För att vattnet inte ska riskera att frysa sönder rör och annan poolutrustning är det bra att tömma ur vattnet och vinterstänga den. Så här gör du.

Innehåll i denna artikel

5 enkla steg

  1. Börja med att tömma ur vattnet från filter, pump, solpaneler, värmare, slangar och rör. Annars kommer vattnet att frysa till is, vilket gör att det expanderar och riskerar då att spränga sönder poolutrustningen.
  2. Töm tillräckligt mycket vatten. Du behöver inte tömma ur allt vatten i poolen, det viktiga är att du tömmer till cirka fem centimeter under inloppen. Om poolen står ovan mark tömmer du ut så mycket vatten så att vattennivån hamnar under poolens lampor. Om ihåg att även stänga av elektriciteten till poolen så att inte lamporna råkar starta, exempelvis efter ett strömavbrott, då riskerar de att smälta sönder.
  3. Rengör poolen med kemikalier. Är det kallare än 10 grader ska du undvika att chockklorera, det finns särskilda vinterkonserveringsmedel du kan använda istället.
  4. Täck över poolen. Det går oftast bra att använda det vanliga poolöverdraget, men kontrollera först att det tål snöns belastning.
  5. Ta in lösa delar. Poolpump och elektronisk poolutrustning är bäst att förvara inomhus.

Rengör poolen

När du väl har tömt poolen är det bra att rengöra den. Är det fortfarande milt utomhus (varmare än 10 grader) kan du chockklorera poolen. Skrubba väggarna ordentligt och dammsug poolgolvet. Kom ihåg att även rengöra trappan eller stegen. Kontrollera att pH-värdet är korrekt (7,2 – 7,6).   

Relaterade artiklar