Rund pool

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

En rund pool passar bra i mindre trädgårdar eller när du helt enkelt vill ha en pool med runda former som smälter in i omgivningarna. Runda pooler har en optimal vattencirkulation och håller sig ofta rena under längre tid. Smutsen brukar samlas i mitten av poolen.

Självbärande pooler

Runda pooler tillverkas i många olika stommar, till exempel i trä, betong eller glasfiber. I vissa fall är runda pooler helt självbärande och behöver alltså inte grävas ner utan kan stå ovan mark utan förstärkningar. Runda pooler tenderar att kännas mer skrymmande än rektangulära eftersom de tar lika mycket plats åt alla håll. Vill du ha en stor pool som är smal kan en rektangulär pool vara att föredra. En rund pool med en diameter på över fyra meter kan kännas skrymmande, om trädgården inte är stor.

Tillbehör

Runda pooler är inte lika vanliga som rektangulära pooler. Det gör att utbudet av tillbehör inte är lika stort. Men om du beställer en rund pool i standardmått brukar det inte vara svårt att hitta ett tillhörande poolskydd och en liner som passar. Det är dock lite besvärligare att montera trappor i runda pooler än i kantiga pooler, även om det är möjligt.

För mindre tomter

Om det inte finns mycket yta på tomten kan en rund pool vara ett bra alternativ. En rund pool i mindre storlek känns fortfarande rymlig, medan motsvarande storlek i kvadratisk eller rektangulär form kan kännas trång. Har du en lummig och uppvuxen trädgård smälter ofta en rund pool in bättre tack vare sina mjuka former. Det går alltid att gräva ner poolen och ha ett pooldäck runtomkring om du inte vill ha poolen ovan mark.

Bra cirkulering

I runda pooler cirkulerar vattnet av sig själv, vilket skapar en fräschare vattenmiljö. Om smuts fallit ner i poolen går det snabbt att fånga upp det med håven eftersom det hamnar i mitten av poolen.

Vanliga frågor och svar

En rund pool har en automatisk självcirkulation med bra vattenrörelse. Smuts hamnar i mitten av poolen där det lätt kan avlägsnas.

Runda pooler passar bra när du vill ha en mindre pool eller vill placera poolen i en lummig trädgård. Dess runda former smälter in bra i naturen.

En rund pool i större storlek tenderar att kännas skrymmande eftersom den är lika stor åt alla håll. Det är något svårare att hitta tillbehör som liner, poolskydd och trappa till en rund pool, till skillnad från en rektangulär pool.