Bygga pool – checklista

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Det är hög tid att planera poolbygget om du vill bli klar i sommar. Åtminstone om du behöver ansöka om bygglov och anlita hantverkare. För att du inte ska glömma något viktigt har vi sammanställt en checklista.

Placering

Var poolen ska placeras påverkar vilken typ av markarbeten som krävs. Tänk praktiskt. För att slippa städa bort löv som faller ner i poolen bör poolen ställas en bra bit ifrån träd och buskar. Det är bekvämt att kunna gå ut i badrock eller handduk och därför är det praktiskt om poolen står nära huset eller altanen.

  • Söderläge. Om du har söderläge på tomten är det en fördel eftersom du då får mer sol. Om det är blåsigt kan du bygga ett vindskydd.
  • Träd. Du slipper städa poolen från nedfallande grenar, löv och insekter om du ställer poolen en bra bit ifrån träd. Dessutom hamnar inte poolen i skugga.
  • Markförhållanden. Ibland finns det rör och elkablar i marken. Kontrollera hur det ser ut på din tomt innan du börjar gräva. Du behöver även undersöka markförhållandena. Är det berg under gräset eller stora stenbumlingar? Då kan du behöva spränga eller spräcka bort det, vilket medför högre kostnader. Ett alternativ kan vara att gjuta en platta eller bygga ett stabilt trädäck och ställa poolen på marknivå och sedan bygga in kanterna.
  • Behov. Vill du kunna bjuda på drinkar och snacks när ni hänger vid poolen? Då kan det vara praktiskt att placera poolen nära köket.
  • Uppsikt. Om du har barn är det viktigt att du har översikt över poolen, därför kan det vara bra att poolen syns från fönster där du ofta vistas.

Bygga egen pool

Ska du bygga din egen pool krävs lite mer planering och förberedelser än om du köper en färdig pool.

  • Bygglov. Vanligtvis krävs inget bygglov för pool, men det beror på hur den är konstruerad och vilken typ av tomt det är. Kontrollera alltid med byggnadsnämnden i din kommun innan du sätter igång.
  • Budget. Det kan vara lite svårt att bestämma budget för ett poolbygge eftersom en pool kan kosta allt mellan 200 000 kronor och flera miljoner, beroende på storlek, material och utformning. Hur mycket arbete du själv gör påverkar priset. Var noggrann när du bygger så att det inte uppstår problem efteråt, som kan vara dyra att åtgärda. Kom ihåg att räkna med cirka 10 % högre kostnad (för oförutsägbara utgifter).
  • Pooltyp. Pooler kan byggas i olika typer av material, bland annat trä, glasfiber, stål och betong. Idag har det även blivit vanligt med thermopooler, vilket är pooler byggda av polystyrenblock.
  • Poolskydd. Enligt lag måste du ett poolskydd, antingen ett poolöverdrag eller ett staket runt poolen för att förhindra drunkningsolyckor. Det finns många typer av poolöverdrag och pooltak, så fundera på vad du helst vill ha, priserna skiljer sig ganska mycket så det är viktigt att räkna med det i budgeten.
  • Storlek. De vanligaste storlekarna på pool är 4 x 8 meter, eller 3 x 6 meter. Vad som passar bäst handlar förstås om smak och behov och även på hur många ni är i familjen och hur stor tomten är. En större pool är dyrare att bygga då det krävs mer material.
  • Salt- eller sötvatten. Sötvattenpooler är vanligast men det finns fördelar med saltvattenpooler. Vattnet är kristallklart och även behagligt för hud och ögon samt fritt från klorlukt. I en saltvattenpool används saltklorinator (en apparat som minskar halten bundet klor) istället för vanligt klor.
  • Uppvärmning. Vilken typ av uppvärmning poolen har påverkar hur mycket pengar den drar i drift. Det finns flera alternativ, till exempel elvärmare eller värmepump (värmepump är oftast mer energismart).
  • Reningsverk. Poolreningsverk består av en pump och ett filter. Det finns olika typer av filter, till exempel sandfilter eller glasfilter.
  • Tillbehör. Vill du ha en enkel stege ner till vattnet eller en tjusig trappa? Kanske vill du ha infälld belysning i trädäcket? Fundera på vilka tillbehör du vill ha. Förutom det självklara, som stege och poolöverdrag, finns det även jetstream (strålar) som du simmar mot för att träna.
  • Ovan mark eller nedgrävd. En nedgrävd pool kostar mer att anlägga eftersom den kräver grävarbete och du måste undersöka markens förutsättningar ordentligt. Det ser dock lyxigt ut när poolen hamnar i marknivå. Men även en ovanmarkspool kan ge intryck av att vara nedsänkt, till exempel om du bygger in den i altandäcket.

Köpa färdig pool

Om du väljer att köpa en pool istället för att bygga själv finns det andra saker du behöver göra.

  • Jämför pooltillverkare. Det finns fördelar med att välja en poolleverantör med fina omdömen och med mycket erfarenhet. Det blir enklare att hitta recensioner från kunder som köpt pooler från dem under många års tid, vilket gör det enklare att bedöma kvaliteten även på sikt.
  • Fråga vänner och familj. Har du grannar, familjemedlemmar eller vänner som köpt pool? Fråga vad de är nöjda med och om det finns något som är mindre bra. Personliga referenser är mest värdefulla.
  • Kontrollera garantin. När du köper en pool bör du kontrollera hur länge garantin gäller och vad den innefattar. Har du lagt mycket tid och pengar på utgrävning och dränering vill du förmodligen även att poolen ska hålla länge.

Vanliga frågor och svar

Det beror på dina behov och hur många som ska bada samtidigt. De vanligaste måtten på pooler är 3 x 6 och 4 x 8 meter.

Det finns olika alternativ, till exempel elvärmare eller värmepump.

Det kostar från cirka 200 000 kronor, men det är svårt att säga exakt eftersom många saker påverkar priset. Det är exempelvis dyrare att gräva ut för en nedsänkt pool än att ställa poolen på marknivå. En gjuten betongpool med mosaik är dyrare än en glasfiberpool. Storleken påverkar också priset.

4,5 meter från tomtgräns, vill du bygga närmare än så krävs grannens godkännande (helst skriftligt).

Läs på om olika material för att bilda dig en uppfattning om skötsel och kostnader. En glasfiberpool är i stort sett underhållsfri medan en gjuten betongpool håller väldigt länge.

Relaterade artiklar