Lamelltäckning

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Lamelltäckning är ett poolskydd som ligger på vattenytan i poolen. Det håller sig flytande genom inbyggda luftkuddar. Det finns två varianter av lamelltäckning: nedsänkt i poolen eller ovan mark. Vi går igenom bägge typer.

Lamelltäckning ovan mark

Den här typen av lamelltäckning består av en rulle som ligger ovan mark och som kan placeras direkt på trädäcket. En fördel med den här varianten är att lamellrullen är enklare att installera och rengöra eftersom den är lättåtkomlig, till skillnad från lamelltäckning som är nedsänkt. Nackdelen är att lamellrullen alltid syns eftersom den ligger i poolens ena kant.

Lamelltäckning nedsänkt i poolen

Den här typen av lamelltäckning är estetiskt snyggare eftersom rullen inte syns. Däremot kräver den här varianten en större installation eftersom rullen måste byggas in i en fast kista. Man måste veta innan man bygger poolen om man en nedsänkt lamelltäckning ska användas eftersom ett utrymme bakom poolkonstruktionen då måste förberedas. Det finns dock ett annat alternativ till kistan: en lös plastskiva som hänger från en bom. Den här varianten gör att man själv slipper bygga en kista.

Skivan avgränsar ett område i poolen och bakom ligger själva lamellrullen. Fördelen är att installationen är enkel, skivan hänger rakt ner. Nackdelen är att skivan endast finns i vissa färger och kommer därför att synas i poolen. Med andra ord kommer en av poolens gavlar att ha en annan färg. Eftersom skivan inte är förankrad utan hänger löst kan man heller inte sparka ifrån mot skivan när man simmar eftersom den inte är stabil.

Fördelen med att istället bygga en kista till lamellrullen är att man får en stabil gavel. Konstruktionen är mer hållbar. Nackdelen med kistan är att installationen är mer omfattande. Dessutom är det svårare att ta bort smuts som trillar ner i kistan.

Smarta egenskaper

Lamelltäckning är ett praktiskt poolskydd som förenar säkerhet och bekvämlighet. Många typer har isolerande lameller vilka minskar uppvärmningskostnaderna och avdunstningen i poolen. Det gör att mindre kemikalier behöver tillsättas i vattnet eftersom de inte avdunstar lika snabbt. Lamelltäckning ger poolen ett snyggt utseende som inte drar någon större uppmärksamhet till sig. Även om rullen ligger synlig vid poolkanten finns det varianter som ser exklusiva ut. Vissa typer styrs med en fjärrkontroll vilket gör att du slipper dra av och på täcket för hand.

Lameller som poolskydd är säkra och tål vikten av ett barn. De finns även i många materialutföranden, till exempel i plåt, aluzink, vinylester och olika plastmaterial. Automatiska lameller finns även med solceller, vilket kan spara in på driftkostnaden.

Vanliga frågor och svar

En typ av poolskydd bestående lameller som flyter på vattenytan.

Det finns två typer av lamelltäckning: ovan mark och nedsänkt i poolen. Sistnämnda fungerar som så att lamellrullen integreras i poolens ena gavel. Den är inte synlig när den inte används. Ovan mark innebär att rullen monteras på pooldäcket och syns. Det finns både automatisk och manuell lamelltäckning. Automatiska varianter kan öppnas och stängas med en fjärrkontroll.

Bland annat är lamelltäckning säkert och tål vikten av ett barn. Dessutom har lamellerna isolerande egenskaper vilket förhindrar värmeförluster.

Ja, lamelltäckning tål vikten av ett barn och vissa varianter klarar vikter upp mot 80 kilo.