Rektangulär pool

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Det kan vara svårt att välja typ av pool. Förutom att du måste bestämma vilken typ av poolstomme du ska ha behöver du även bestämma vilken form och storlek poolen ska ha. En rektangulär pool är i regel billigare och det finns flera tillbehör som passar till den poolformen.

Enklare poolbygge

Det är enklare att gräva ut för en helt rak pool än exempelvis en åttaformad pool. Rektangulära pooler medför dessutom lägre kostnader i form av:

  • Stort utbud av stommar. I stort sett alla typer av stommar passar en rektangulär pool: gjuten betongpool, glasfiberpool, stålpool och träpool.
  • Stort utbud av liner. Vill du slippa måttbeställa linern till poolen är det mest praktiskt med en rektangulär pool. Till den poolformen finns det ett stort standardutbud med många färger och mönster på liner.
  • Lättinstallerade trappor. Det är betydligt enklare att installera trappor om poolens form är rektangulär än exempelvis rund.
  • Billigare poolskydd. Eftersom de flesta vanliga standardskydd är tillverkade till rektangulära pooler är de i regel billigare. Om du behöver ett poolskydd till en åttaformad pool måste du förmodligen måttbeställa både poolskydd och liner, vilket blir dyrare.

Behovet avgör

Det kan vara svårt att välja poolform eftersom varje form har sin charm. Fördelarna med en rektangulär pool är bland annat att många av tillvalen till poolen, som poolskydd och liner, är billigare. Dessutom kan du enkelt motionssimma i en rektangulär pool. Om du har en uppvuxen trädgård med olika rabattområden, sittgrupper och liknande kan dock en rektangulär pool kännas väl kantig. Då kanske en oval pool eller en pool med fria former passa bättre.

Har du plats i trädgården eller på uteplatsen kan en rund pool upplevas som mer rymlig än en liten rektangulär eller kvadratisk pool. Det är en smaksak men det kan vara bra att välja form utifrån hur poolen ska användas och hur omgivningarna ser ut.

Vanliga frågor och svar

Det är en smaksak, men en rektangulär pool blir i regel billigare eftersom det redan finns ett stort utbud av poolliner och poolskydd som passar till den. Vilken poolform som passar bäst beror även på hur du ska använda poolen. Vill du kunna motionssimma? I så fall är en rektangulär pool ett bra val.

Framförallt är den billigare än övriga former. Det finns många liner och poolskydd att välja bland och som inte behöver måttbeställas. En rektangulär pool känns även klassisk och passar ofta in i omgivningen, oavsett om du har ett modernt och minimalistiskt hus eller traditionellt och äldre hus.

Om du har en lummig och mysig trädgård med många små rabatter, buskar, träd och sittgrupper, kan en rektangulär pool uppfattas som stor, otymplig och kantig. Då kan det vara bättre med en oval pool eller en pool med fria former.