Gjuten betongpool

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

En gjuten betongpool har många fördelar, bland annat ger den ett lyxigt intryck och den går att plattsätta med mosaik eller kakel. Betong är även ett stabilt och hållbart material. Till skillnad från en gjuten platta (husgrund) behövs inte ett lika omfattande isoleringsarbete till pool. Lär dig mer om gjutna betongpooler.

Markarbete för gjuten pool

Den stora utmaningen med att bygga en gjuten betongpool är markarbetet. Dels behöver tomten grävas ur, dels behöver grundvattennivån kontrolleras. Ligger grundvattennivån högt finns risk att vattnet kommer att fylla gropen som grävs ur. När marken är urgrävd ska den dräneras. Vanligtvis läggs en markduk i botten av gropen som sedan fylls på med dränerande material (makadam). Det förhindrar även att fukt tränger upp underifrån. Makadam i en storlek på 4 – 16 millimeter är bra. Dräneringsbädden ska vara cirka 10 centimeter tjock. Förutom att dräneringen leder bort vatten jämnar den också till botten. Skulle marken i gropen vara ojämn går det alltså att jämna ut gruset.

Efter att det dränerande materialet och cellplasten lagts ut i gropen ska kantelement placeras, exempelvis L-element. Det finns isolerande byggblock som är enkla att arbeta med. De skapar både en bra ram för poolen samtidigt som de isolerar poolen. Efter att kantelementen är på plats ska armeringsnät för betongplattan läggas ut. Sedan är det dags att gjuta själva plattan. Hörnelement och poolväggar kan sedan monteras på betongplattan. Här gäller det att arbeta med vattenpasset så att varje vägg hamnar rakt. Sedan ska väggarna armeras och gjutas innan alla hålrum fylls.

För- och nackdelar med gjuten betongpool

Den största fördelen med en gjuten pool är att betong är ett hållbart material. Att gjuta betongpool innebär att du får en pool som håller i många år. Till skillnad från exempelvis en trä- eller stålpool som riskerar att få rötangrepp eller börja rosta, är betongen tålig mot fukt. Eftersom cellplast används i konstruktionen bevaras värmen bättre. Inuti den gjutna betongpoolen kan man antingen sätta upp mosaik eller kakel, alternativt fäster man en liner som gör konstruktionen kapillärbrytande (fuktbeständig). Om du vill ha en betongpool utan liner behöver betongen vara helt solid och tät, vilket kostar mer men som kan bli väldigt snyggt.

En nackdel med att bygga pool i betong är kostnaden, som är högre än för många andra poolstommar. Markarbetet och att bygga pool själv i betong, är ganska svårt och krävande. Vanligtvis behöver man anlita en professionell firma som utför både grävning och gjutning.

Philips Hue LED spotlights

Skapa en inbjudande atmosfär till poolområdet med smarta lampor från Tink.net. Här hittar du bland annat Philips Hue LED spottar med flera alternativ. Välj ett klassiskt vitt ljus eller olika färger. Du kan dimma lamporna, montera de på fasaden eller ställa intill poolen. Du styr lamporna smidigt via geofencing, appen eller via din röst.

Pris: 4999 kr LÄS MER / KÖP
Hitta en expert som kan gjuta en betongpool

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Det är en stabil konstruktion som håller i många år och som ser lyxig ut. Det går att sätta mosaik eller kakel i poolen. Vanligtvis bygger man med isoleringsblock, vilket isolerar poolen och ger lägre uppvärmningskostnader.

Det är ganska svårt att anlägga en gjuten betongpool själv. Dels är markarbetet krävande eftersom gropen ska grävas ur och dräneras, dels är själva gjutningsarbetet ganska svårt om man inte har erfarenhet.

Det beror på vilket ytskikt som väljs, hur stor poolen ska vara och hur markförhållandena ser ut. Kostnaden för markarbetet och gjutningen brukar vara de största för hela poolprojektet eftersom man ofta behöver anlita professionell hjälp.

Relaterade artiklar