Meny
Meny
StartsidanArtiklarAtt bygga uterum

Att bygga uterum

Om du har tänkt att bygga ett uterum ger det en möjlighet att förlänga utomhussäsongen. Men först måste du bestämma om du ska bygga det själv eller anlita professionella byggare. Du måste även bestämma hur du vill använda det. Det avgör inte bara vilket material du bör använda utan även kostnaden för ditt projekt. Det är viktigt att läsa på om de regler bygget omfattas av, vilket du enklast tar reda på via din kommun.

Bygglov eller inte

2014 ändrades reglerna för såväl attefallshus, friggebod och uterum. Numer är det därmed möjligt att bygga både attefallshus och friggebod utan bygglov, så länge som den totala ytan är på maximalt 15 kvadratmeter och så länge byggnaden står på den egna tomten. Dessa regler går även att applicera när du ska bygga uterum. Måtten som gäller för uterum är 15 kvadratmeter för ett tillbyggt uterum och 25 kvadratmeter för ett fristående uterum.

Även om det inte längre krävs något bygglov måste bygget anmälas till kommunen. Kravet är att det minst måste finnas en huvudbyggnad på den aktuella tomten som ursprungligen byggts med bygglov. Det kan finnas lokalt förekommande krav och villkor i just din hemkommun, vilket gör det än viktigare för alla som funderar på att göra en tillbyggnad eller liknande att kolla upp vilka regler som gäller där man bor.

Planera och informera

Det kanske roligaste med att bygga uterum är själva planeringen. När du väl har bestämt var uterummet ska placeras och i vilket syfte det ska användas, är det dags att planera mer detaljerat. Det gäller allt från golv, tak, fönster och dörrar till möbler, textilier, tillbehör med mera. Att ta hjälp av ett ritprogram för att tydliggöra alla idéer och förslag är ingen dum idé i detta skede.

En annan sak som du måste göra innan du drar igång med bygget är att informera grannarna. Det gäller för övrigt för alla typer av om- och tillbyggnader som påverkar omgivningen på olika sätt. Presentera en eventuell ritning och plan för hur rummet ska se ut när det är klart. Om du anlitar ett byggföretag kan du med fördel låta dem vara med och informera om hur bygget kommer gå till och inom vilken tidsram.

Så här får du bygga

När du ska bygga uterum finns det regler för tak, yta och placering. Taket får vara ett så kallat skärmtak över ditt uterum (gäller även altan, balkong och entré) så länge det inte täcker mer än 15 kvadratmeter av byggnaden. Ytan för ett uterum får ha en totalyta på 15 kvadratmeter. Takhöjden (nockhöjden) får vara max 3 meter. Placering av uterummet måste vara minst 4,5 meter från närmaste tomtgräns.

Det finns olika typer av uterum, en tumregel är dock att välja en modell som passar ditt redan befintliga bostadshus. Bor du till exempel i en modern villa passar det med ett lika modernt uterum, gärna med stora glaspartier och stilrena materialval. Bor du däremot i ett äldre hus med mycket snickarglädje passar en mer klassisk design med spröjsade fönster och eventuellt lite snickarglädje över dörrar och fönster.

Stor kunskap om uterum

Det har blivit oerhört populärt att bygga uterum i Sverige de senaste åren. Det gäller i såväl villa- som i bostadsrättsområden oavsett om det är i storstäder som på landsbygden. Det ger dig större val om du vill anlita ett byggföretag. De har idag erfarenhet och vissa är specialiserade på just uterum. Be om en offert från några olika företag och kolla upp deras tidigare projekt för att se vad de byggt och kundernas respons på bygget.