ANNONS

Bygga hus billigt – allt om kostnader, hantverkare och offertförfrågan

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~10 minuter

Drömmer du om ett hus? När du ska bygga hus billigt kan du gå olika vägar: du kan bygga ett mindre hus, köpa ett nyckelfärdigt hus under en miljon kronor eller beställa ett nytt hus i byggsats och montera det själv. Här går vi igenom olika alternativ och hur du på bästa sätt bygger hus billigt.

Nyckelfärdiga hus eller byggsats?

Något som styr hur mycket ett nytt hus kostar är din egen kunskap och erfarenhet. Är du händig kan du nämligen spara in en del pengar genom att utföra delar av bygget själv. Är du riktigt erfaren kan du till och med beställa ett hus i byggsats. Då levereras huset i delar som du själv ansvarar för att montera. Ofta är byggsatser hälften så dyra som nyckelfärdiga hus.

  • Byggsats. Är du händig inom bygg kan du med fördel köpa ett nytt hus som byggsats eller som moduler. Då levereras husets alla delar (uttagning för fönster och dörrar är färdiga) och du monterar själv ihop det. Vid en del moment behöver du förmodligen ändå ta in hantverkare, till exempel till stomresning och andra tyngre arbetsmoment. Pris för stomresning varierar en del, men vanligtvis kontrakterar man snickare. De tar cirka 500 kronor i timmen.
  • Lösvirke. Är du snickare med mycket byggerfarenhet? I så fall kan du bygga ett hus själv – genom lösvirke. Det här är det svåraste sättet att bygga hus på eftersom du behöver ha stor kunskap. Fördelen är att du kan sänka kostnaden väldigt mycket. Samtidigt behöver du själv ta ansvar för hela processen och lägga mycket tid åt byggandet.
  • Nyckelfärdigt. Eftersom det inte finns någon juridisk beskrivning över vad nyckelfärdigt faktiskt innebär, är det viktigt att kontrollera med varje hustillverkare. Ibland ingår ett inflyttningsklart hus och husgrunden. I andra fall innebär nyckelfärdigt endast själva huset, men då tillkommer kostnader för markarbeten och husgrund. Pris för nyckelfärdigt hus ligger på cirka 28 000 kronor per m2.

Det är inte svårt att hitta nyckelfärdiga husmodeller för under en miljon kronor. Det billigaste nyckelfärdiga huset blir dock sällan så billigt man kan tro, eftersom du även behöver köpa en tomt. Beroende på hur tomten ser ut kan du även behöva lägga pengar på markarbete, indragning av vatten och avlopp och fiber. Själva huset står ibland alltså endast för cirka 50 % av totalkostnaden, beroende på var i landet du bor och hur tomten ser ut.

Fördelen med att köpa ett nytt hus är att det inte kräver något större underhåll under de första åren eftersom allt är i nyskick. Du har även möjlighet att välja mer energieffektiva material, som välisolerade fönster och dörrar. Nackdelen är att nya hus ofta kostar mer eftersom det alltid tillkommer extrakostnader.

Ett annat alternativ är att köpa ett befintligt hus. Beroende på husets skick kan det antingen kräva mycket renoveringar och underhåll, eller så är det i rivningsskick. Fördelen med att köpa ett billigare befintligt hus är att markarbetet redan är förberett och ofta finns både vatten, avlopp, elektricitet och internet inkopplat till tomten. Du kan då lägga kostnaden för rivning och sedan sätta ett nytt nyckelfärdigt hus på tomten. Det finns en uppsjö hustillverkare i alla prisklasser, det kan därför vara svårt att veta vilka nyckelfärdiga hus som är bäst i test eller billigast. Vi har därför sammanställt en lista på hustillverkare som erbjuder nyckelfärdiga husmodeller för cirka en miljon kronor.

HustillverkareHusmodell och m2KostnadIngår ej
ÄlvsbyhusElsa 85 m21 540 600 kronorTomt, markarbete och avgifter (exempelvis bygglov).
SmålandsvillanVilla Näsby 95 m21 428 000 kronorHusgrund, tomt, markarbeten och avgifter (exempelvis bygglov).
HjältevadshusSober 79 m21 410 000 kronorHusgrund, tomt, markarbeten och avgifter (exempelvis bygglov) och slutmålning.
HudikhusAgö 90m21 047 100 kronorHusgrund, tomt och avgifter (exempelvis bygglov).
FiskarhedenvillanTrend 120 m21 396 000 kronorHusgrund, tomt och avgifter (exempelvis bygglov). Fiskarhedenvillan erbjuder gjuten platta på mark till en extra kostnad.

Notera även att olika hustillverkare ibland erbjuder fraktfri husleverans, men ibland tillkommer det en extra kostnad beroende på var i landet du bor och om det krävs särskilda färdmedel för att byggföretaget ska kunna ta sig dit (exempelvis med färja).

Bygga litet hus billigt

När du ska köpa ett hus påverkas kostnaden mycket av husets storlek. Ju mindre huset är, desto billigare är det. Det kan vara värt att tänka på. Samtidigt bör du tänka långsiktigt. Kommer du vara i behov av fler rum framöver? Eller kommer ni alltid vara lika många som bor i huset?

Idag finns det många smarta lösningar som gör att mindre hus ändå har det som behövs. Exempelvis kan huset ha loft för förvaring eller för säng, vilket gör att husets huvudplan har mer utrymme för kök och badrum.

Kostnader som tillkommer

Det är lätt hänt att missa kostnader när du köper hus. Även om en hustillverkare erbjuder nyckelfärdiga hus med husgrund, tillkommer andra kostnader:

  • Avgifter till myndigheter. Du behöver flera typer av dokument när du bygger hus, till exempel pantbrev, lagfart, lånehandlingar och försäkringar. Väljer du totalentreprenad brukar kostnaderna redan vara inbakade i priset.
  • Bygglov. Vad bygglovet kostar beror på hur stort huset är samt vilken typ av hus det gäller. Enplansvillor mindre än 200 m2 kostar vanligtvis mellan 24 000 och 33 000 kronor (bygglov och bygglovsanmälan).
  • Bygglovsritningar. När du ansöker om bygglov behöver du samtidigt visa upp bygglovsritningar för huset som ska byggas. Det innefattar bland annat fasadritningar, sektionsritningar planritningar samt situationsplan. En grov prisindikator för bygglovsritningar är mellan 10 000 och 20 000 kronor.
  • Anslutning till vatten och avlopp. Kostnaden för anslutning till vatten och avlopp varierar ganska mycket beroende på tomten samt var i landet du bor. Det är inte ovanligt att anslutningsavgiften kostar upp mot 200 000 kronor, ibland mer.
  • Indragning av fiber. Om det redan finns fiber i området där du ska bygga ligger anslutningsavgiften på cirka 25 000 kronor. Det tillkommer även kostnader för grävning på den egna tomten (där fibern dras in).
  • Tomt. Kostnaden för tomten tillkommer. Tomter kan kosta allt mellan några hundratusen kronor upp till flera miljoner, beroende på läge i landet och typ av tomt.
  • Markarbete. Ofta krävs ett mindre eller mer omfattande markarbete när du bygger hus. Kanske är det en sluttande tomt, eller en tomt med lerig jord? Då krävs olika typer av markarbeten. I vissa fall behöver man spränga bort berg, vilket också medför högre kringkostnader.

Vissa hustillverkare säljer hus där övervåningen är oinredd, då kan du även behöva betala för hantverkare som bygger klart. Väljer du att köpa ett nytt hus i byggsats kommer du förmodligen också behöva anlita hantverkare för åtminstone vissa moment av bygget, som stomresning, grundläggning och installationer av el och avlopp.

Hitta hantverkare – offertförfrågan, kostnader och kategorier

Det kan kännas svårt att hitta hantverkare. Dels behöver du veta vilken typ av hantverkare du behöver, därefter vilka priser företagen erbjuder, dels hur snabbt jobbet kan vara gjort. Vanliga hantverkare som behövs vid husbyggen:

  • Arkitekt. Köper du ett kataloghus kommer du förmodligen inte behöva hjälp från en arkitekt. Men om du vill rita ditt eget hus kommer du förmodligen vilja att en expert ger dig förbättringsförslag samt hjälper till att ta fram bygglovsritningar. Arkitekten tar vanligtvis betalt per timme och timkostnaden kan variera en del. Det är inte ovanligt att arkitekter tar upp mot 2 000 kronor i timmen.
  • Brunnsborrare. Om du vill ha jord- eller bergvärme, behöver du anlita brunnsborrare och grävningsföretag som utför markarbetet. Kostnaden för att borra efter en ny borr ligger ofta mellan 80 000 och 150 000 kronor, beroende på hur djupt man ska borra.
  • Elektriker. För alla elektriska installationer i huset behöver du anlita en certifierad elektriker. Elektriker tar vanligtvis mellan 500 och 600 kronor i timmen.
  • Rörmokare. Vid rördragning behöver du förmodligen ta hjälp av en rörmokare för alla VVS-relaterade arbeten. Rörmokaren tar vanligtvis mellan 400 och 600 kronor i timmen.
  • Grundläggare. I många fall ingår inte husgrunden när du köper nyckelfärdiga hus. Då tillkommer kostnader för att hyra in ett grundläggningsföretag. Eller så anlitar du en enskild grävare som förbereder marken. Olika husgrunder kostar olika mycket. En gjuten betongplatta kostar cirka 1 500 – 3 000 kronor per m2 att anlägga.
  • Snickare. Om du köper ett nyckelfärdigt hus är huset oftast inflyttningsklart, därför behövs sällan en snickare. Men om du exempelvis köper ett hus där övervåningen inte är inredd eller om du köper hus som byggsats, kommer du förmodligen behöva anlita flera hantverkare som hjälper till med mer tekniskt svåra moment, som stomresning, kakelsättning och takläggning. Vanliga timpriser för snickare är mellan 350 – 550 kronor.
Hitta en expert som kan bygga ditt hus

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 323 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Ett tips när du ska välja hantverkare är att skicka ut offertförfrågan till ett flertal olika aktörer. Då kan du enklare se vem som erbjuder det lägsta priset, vem som erbjuder mest för pengarna samt vem som kan utföra jobbet snabbast. Förutom att begära offert från hantverkare är det även viktigt att läsa recensioner och omdömen. Om du söker efter hantverkare i Stockholm, Göteborg, Malmö eller någon annan stad, kan du hitta kvalitetssäkrade företag här.

Vad ska offerten innehålla?

En offert är ett skriftligt förslag där det som ska göras ska beskrivas så tydligt som möjligt. När du ska anlita en hantverkare är det därför viktigt att du själv tar reda på vad du behöver hjälp med. Skriv ner det så noggrant och tydligt som möjligt så undviker du missförstånd. När hantverkaren sedan kontrollerat dina önskemål återkommer hen med offerten – ett kostnadsförslag där alla olika delar av arbetet beskrivs. Saker en offert vanligtvis innehåller:

  • Specificering av tjänsten. Här ska det tydligt stå exakt vad hantverkaren ska göra. Om du begärt offert från en kakelsättare ska det exempelvis stå exakt vad för typ av kakel som ska användas och i vilket utrymme kakelsättaren ska sätta kakel.
  • Priser. I offerten ska det även stå hur mycket materialet och arbetet kommer att kosta. Det bör även finnas information om ROT-avdraget.
  • Leveranstid. Det ska stå hur lång tid arbetet kommer att ta, till exempel ett slutdatum. Det bör även finnas information om vad som händer vid försenat arbete.
  • Betalningsvillkor. Det ska finnas uppgifter gällande betalningstid, dröjsmålsränta, faktureringsavgifter samt om betalningen ska ske vid ett tillfälle (i så fall när?) eller om det ska utföras delbetalningar vid varje avslutat arbetsmoment.

För att du ska slippa strul och missförstånd finns det vissa saker du bör hålla koll på – varningstecken:

  • Dålig specificering av tjänsten. Är det alldeles för kortfattat? Om offerten inte känns extremt tydlig och innefattar varje del, är den ofullständig.
  • Saknade företagsuppgifter. All väsentlig information om företaget ska finnas med, till exempel organisationsnummer och företagets kontaktuppgifter.
  • Otydliga prisuppgifter. Står det inte tydligt om priset är inklusive eller exklusive moms? Då bör offerten kompletteras/göras om.
  • Stressande krav. Var uppmärksam på om det finns några krav på att du ska bestämma dig snabbt, det är sällan något som professionella företag kräver.
  • Förskottsbetalning. Du ska inte betala för något som inte är färdigt. Ett krav om förskottsbetalning bör därför ses som ett varningstecken, om det inte är helt befogat förstås.

Vanliga frågor och svar

Cirka 28 000 kronor per m2. Kom ihåg att nyckelfärdigt inte är någon juridisk term, exakt vad som ingår i det priset varierar därför mellan olika hustillverkare.

Genomsnittskostnaden per m2 för nya hus ligger på 22 500 kronor. Är huset 100 m2 innebär det en totalkostnad på 2 250 000 kronor.

Snittpriset per m2 ligger mellan 17 500 och 35 000 kronor (kostnaden kan variera en del beroende på materialval).

Först måste du bestämma om du ska beställa ett nyckelfärdigt hus, köpa hus i byggsats eller bygga hus i lösvirke. Valet styrs av din egen tid och erfarenhet. Kan du bygga ihop moduler på egen hand har du möjlighet att spara in närmare hälften av kostanden för ett nytt hus. Raka och enklare husformer är generellt sätt enklare att bygga än hus med olika vinklar och takhöjder.

Det är svårt att svara på eftersom det beror på var i landet du i så fall bygger nytt hus eller köper ett hus. Ibland kan det vara mer prisvärt att köpa ett äldre hus men som är i bra skick. Då kan du förnya känslan genom att renovera det invändigt. Men ett gammalt hus medför ofta kostnader i form av slitage och material som med tiden måste bytas ut. Det är bättre att sätta en budget för huset och sedan se vad du kan få för den summan – nytt hus eller befintligt.

Det är viktigt att läsa recensioner, begära offerter och kontrollera vilka tidigare uppdrag företaget utfört. Om du behöver hjälp med flera olika delar (flera hantverkare), kan det vara bättre att hitta en byggfirma som erbjuder totalentreprenad – då slipper du leta rätt på och skriva kontrakt med flera enskilda hantverkare.

När du anlitar en hantverkare gäller konsumenttjänstlagen. Den säger bland annat att om du vill avbeställa tjänsten innan arbetet är slutfört måste du ändå betala för arbetena som redan är färdigställda. Du kan även bli skyldig att betala ersättning till hantverkaren om hen inte kunnat hitta nya uppdrag under den tid som hen räknade med att arbeta med ditt projekt.

Om du inte vill hitta entreprenörer som erbjuder totalentreprenad kommer du förmodligen behöva både snickare, elektriker, VVS-montör, grundläggare och markarbetare.

En specificering av uppdraget, kostnader, företagets kontaktuppgifter, leveranstid samt betalningsvillkor.

Dina kontaktuppgifter, när tjänsten ska vara färdig och vilken typ av tjänst det handlar om. Beskriv även hur detaljerad offert du vill ha – vill du veta endast totalpriset eller vill du ha de olika delkostnaderna upplistade också? Skriv även om du accepterar förslag på liknande eller andra material/tjänster. Det viktigaste är att beskriva exakt vad du vill ha hjälp med.

Genom att göra så mycket som du kan själv, välja billigare material (trähus är exempelvis billigare än stenhus), välja en så billig grundläggningsmetod som möjligt. Det blir även billigare om tomten du valt är så enkel att bygga på som möjligt.

Cirka 28 000 kronor per m2.

Cirka 8 000 kronor per m2, om du bygger i lösvirke.

Relaterade artiklar