Bygga ut huset – det här behöver du veta

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~8 minuter

Det finns många anledningar till att bygga ut huset. Familjen kan ha blivit större, du behöver få plats med ett hemmakontor eller så kanske du vill ha ett gästrum. Oavsett vilket syfte tillbyggnaden har finns det en del saker att känna till. Här får du tips och råd om allt från planering till kostnader, entreprenadformer och anbudsprocessen.

Planering – börja i tid

Det första du bör göra är att anlita en arkitekt, såvida du inte själv de kunskaperna En utbyggnad av huset kräver i regel bygglov och för att bygglovsansökan ska bli godkänd krävs flera typer av ritningar och handlingar, bland annat situationsplan, planritning, fasadritning, sektionsritning och förslag till kontrollplan. En arkitekt är värdefull eftersom han eller hon kan hjälpa dig ta fram riktiga ritningar som du kan använda som underlag när du ansöker om bygglov. Det är större chans att bygglovet beviljas om kommunen får in de rätta handlingarna från början. Andra saker du bör vara ute i god tid med är:

  • Ansökan om bolån. Om du inte redan har pengarna till utbyggnaden kanske du behöver ta ett lån för att finansiera bygget. Det kan ta lite tid att få lånet beviljat. Det är bra att börja med låneansökan så du vet hur mycket pengar projektet får kosta.
  • Anlita entreprenör. Om du inte ska bygga ut huset själv kommer du behöva anlita olika typer av entreprenörer. Bestäm om du vill ha totalentreprenad eller delad entreprenad. Tänk på att hantverkare, till exempel snickare, ofta har fullbokat schema flera månader i förväg. Dessutom tar anbudsprocessen en del tid (offertförfrågan, att jämföra hantverkare och slutligen bestämma dig för vilken entreprenör du vill gå vidare med).

Gör en detaljerad projektbeskrivning

Du vill såklart få ett så bra pris på projektet som möjligt och även arbeta med trevliga och pålitliga hantverkare och entreprenörer. Öka förutsättningarna för det genom att skriva en noggrann projektbeskrivning, den är själva underlaget till att få en så exakt offert som möjligt. Projektbeskrivningen bör innehålla:

  • Byggmetod. Vill du att utbyggnaden ska byggas på en gjuten platta på mark eller på plintar? Specificera vilken byggmetod du vill använda.
  • Material. Allt från ytskikt och fasad till dörrar och fönster bör finnas med i beskrivningen.
  • Tekniska lösningar. Vilken typ av ventilation vill du ha? Vill du gjuta in golvvärme?
  • Yta. Hur stor ska utbyggnaden bli?
  • Planlösning/ritningar. Det är vanligt att man samarbetar med en arkitekt som hjälper till med planlösning och exakta ritningar när du ska bygga ut huset.

Ju mer detaljerad och exakt beskrivningen av tillbyggnaden är, desto enklare blir det för hantverkare och entreprenörer att ge en exakt offert.

När du valt ut en hantverkare eller entreprenad får du räkna med att anbudsprocessen tar en del tid. Efter att du tagit kontakt med entreprenören genom att skicka ut en offertförfrågan dröjer det ofta ett tag innan de lämnar ett prisförslag (offert). De behöver med stor sannolikhet komma ut till dig för att se själva området där bygget ska utföras. Dessutom är det vanligt att entreprenören i sin tur behöver anlita underentreprenörer, som elektriker, VVS-montörer och markarbetare. Räkna med att anbudsprocessen tar några veckor. Ofta har entreprenören redan pågående uppdrag och kan kanske inte börja med din tillbyggnad förrän efter några månader (det varierar förstås men kan vara bra att ha i åtanke).

Anlita hantverkare

För att din tillbyggnad och hela tillbyggnadsprocessen ska bli lyckad är det viktigt att du lägger tid på att välja ut hantverkare. Några faktorer du bör ha i åtanke när du väljer:

  • Pris. Priset är en av de viktigaste faktorerna eftersom du troligtvis har en budget att förhålla dig till. Använd därför vår offerttjänst – du kan skicka in en gratis offertförfrågan. Vi matchar din förfrågan med lämpliga experter och byggföretag som kan lämna prisförslag. Tänk på att vara noggrann med beskrivningen, annars kommer det bli svårt att jämföra anbuden.
  • Erfarenhet. Det är bra om hantverkaren eller entreprenaden du väljer har erfarenhet av liknande tillbyggnader som den du vill göra. Det är särskilt viktigt om utbyggnaden är mer ovanlig.
  • Tid. När har entreprenören möjlighet att börja? Och hur lång tid räknar de med att tillbyggnaden kommer att ta?
  • Referenser. Något av det viktigaste att kontrollera när du ska välja hantverkare är deras referenser och tidigare omdömen – vad säger deras tidigare kunder? Be att få se tidigare projekt och läs omdömen på en opartisk sida. Kom ihåg att be om grannars och vänners rekommendationer.
  • Ekonomisk soliditet. Kontrollera företagets ekonomi, du vill inte att de får slut på pengar halvvägs in i projektet. Gör gärna en kreditupplysning och kontrollera företaget hos Kronofogden för att försäkra dig om att de inte har några betalningsanmärkningar eller är skuldsatta.
  • Kommunikation. Vilken känsla du får för hantverkare och företag är väldigt viktigt. Du vill ju såklart att projektet ska vara roligt och kännas trevligt. Du kan dels bilda dig en uppfattning om deras kommunikationsförmåga genom anbudsprocessen, dels genom omdömen.
  • Certifieringar och behörighet. Det finns många typer av certifieringar som hantverkare kan ha, de flesta är inte lagstadgade men bör ändå ses som en bonus. Anlitar du elektriker eller golvsättare som ska arbeta i våtrum är det förstås viktigt att de har rätt behörighet.
  • Mästarbrev. Mästarbrev är en bekräftelse på att hantverkaren har rätt utbildning och den erfarenhet som krävs för att de ska kunna utföra ett fackmässigt arbete. Det är särskilt viktigt med mästarbrev när du anlitar snickare och målare.
Hitta en expert som kan hjälpa till med utbyggnad

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Projektorganisering

Att bygga till huset är ett omfattande arbete, oavsett om det handlar om en tillbyggnad på 15 m2 eller 100 m2. Det krävs därför att de olika delarna av utbyggnaden görs i rätt ordning och att arbetet sker på ett effektivt sätt. De två främsta och vanligaste formerna av projektorganisering är totalentreprenad och delad entreprenad. Totalentreprenad innebär att du skriver kontrakt med en enda entreprenör. Den entreprenören anlitar sedan alla underentreprenörer som behövs till projektet. Totalentreprenören för en tillbyggnad är i korthet en byggfirma som utför alla snickeriarbeten själv och som sedan tar in underleverantörer som elektriker, rörläggare och taksättare. Totalentreprenad är bekvämt eftersom du själv slipper ha ansvar för projektledning, koordinering och utförandet av alla delmoment. Det är dock dyrare med totalentreprenad, räkna med cirka 10 – 15 % mer än delad entreprenad. Du betalar extra för den bekvämlighet och trygghet det innebär.

Delad entreprenad innebär att du själv är byggherre, det vill säga att det är du själv som ansvarar för hela projektet. Det betyder att du måste hitta och anlita alla de olika entreprenörerna som projektet behöver – det blir många avtal att hålla koll på. Dessutom måste du ansvara för att koordineringen och tidsplanen fungerar mellan alla de inblandade parter. Men det är inte bara nackdelar och arbete med delad entreprenad, du får också större kontroll över projektet.

Man kan säga att totalentreprenad passar dig som inte har någon vana av byggnadsprojekt och som vill ha ett så smidigt projekt som möjligt. Delad entreprenad passar dig som har vana av byggprojekt och som har tid att lägga på arbetet.

Kostnad för att bygga ut huset – så sänker du priset

Det kostar cirka 22 500 kronor per m2 att bygga ut huset. Det priset inkluderar arbetskostnader, material och det administrativa arbetet. Det finns dock sätt att sänka priset så att det hamnar på cirka 18 000 kronor per m2 istället (det kan givetvis bli dyrare om du väljer mer exklusiva material). Ett spann mellan 18 000 – 35 000 kronor är rimligt för en tillbyggnad. Varför priset varierar så mycket beror på materialval, typ av tillbyggnad, utformning (ska tillbyggnaden göras i sidled, som en ny våning eller som en källare?) samt var i landet du bygger. Så här kan du sänka priset:

  • Utnyttja ROT-avdraget. Oavsett tillbyggnadens kostnad och storlek är du berättigad till ROT-avdrag, det ger dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor (avser arbetskostnaden).
  • Välj billigare material. Hur dyrt ett projekt blir styrs mycket av vilka material du väljer. Handlar du stora marmorblock från Italien kommer det bli dyrare än om du väljer standardklinker från Bauhaus. Kom ihåg att många totalentreprenörer kan hjälpa dig med bra priser på material eftersom de ofta har rabatt på material.
  • Minska storleken. Även om kvadratmeterpriset förblir det samma blir totalkostnaden lägre om du bygger mindre yta.
  • Skippa specialanpassade lösningar. Platsbyggda möbler i all ära, men det är betydligt dyrare än att köpa färdiga möbler och utrustning från Ikea eller på loppmarknad.
  • Undvik de dyraste rummen. Kök och badrum är betydligt dyrare att bygga än ett sovrum – fundera på ett extra badrum är nödvändigt.
  • Utför vissa delar själv. Du behöver inte vara en skicklig hemmasnickare för att utföra vissa delar av jobbet själv. Att måla väggarna eller tapetsera är något de flesta kan lära sig.
  • Välj rätt entreprenör. Är du noggrann med att jämföra och välja entreprenör kan det också påverka priset en del.

Vanliga frågor och svar

Kvadratmeterpriset ligger på cirka 22 500 kronor, en tillbyggnad på 30 m2 skulle då kosta 675 000 kronor.

Det första du bör göra är att anlita en arkitekt som kan hjälpa dig komma fram till utformningen av tillbyggnaden. Arkitekten kan även hjälpa till med ritningar som underlättar när du ansöker om bygglov.

Du får bygga ut huset med 15 m2 under förutsättning att tillbyggnaden inte blir högre än bostadshusets taknock samt inte ligger närmare tomtgräns än 4,5 meter. Du behöver ändå startbesked från kommunen så kontrollera alltid med byggnadsnämnden innan du sätter igång.

Det beror vad syftet är. Om du vill tjäna pengar på utbyggnaden kan det vara värt det om du hyr ut tillbyggnaden som en egen bostad. Det kan exempelvis vara smart i storstäder där det råder bostadsbrist. Men det kan även vara värt om du exempelvis vill ha plats för ett hemmakontor eller ett gästrum – det kan höja livskvaliteten. Och skulle du sälja huset senare kommer du antagligen att få mer för huset när det är större.

Det varierar mellan kommuner men räkna med cirka 16 000 kronor om du ska göra en tillbyggnad mindre än 50 m2 till ett en- eller tvåbostadshus.

Tillbyggnad avser alla åtgärder som ökar en byggnads volym, antingen i sidled, nedåt (källare) eller uppåt (övervåning).

Relaterade artiklar