En pergola piggar upp i trädgården

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~10 minuter

Pergolan är ett perfekt komplement för många trädgårdar och skapar ett vackert blickfång samt blir en central punkt vid fester i trädgården. Pergolan kan även användas för att skapa ett rum som känns som en blandning av ute och inne, genom att erbjuda skugga och visst skydd mot insyn, medan man sitter utomhus omgiven av grönska.

pergola

Skapa ombonade rum i trädgården

En pergola, eller paviljong, ger en särskilt europeisk känsla till din trädgård och rätt utförd för den tankarna till en trädgård i franska eller italienska vindistrikt. Men faktum är att pergolan är betydligt äldre än antikens pergolor av marmor, de första pergolorna sägs ha ursprung från det antika Egypten och byggdes kanske redan runt vår tideräknings början. Det för dem till de äldsta konstruktionerna för utomhusbruk som används än idag. Egyptierna använde sina pergolor för umgänge men även för att odla vindruvor.

Pergolor har länge varit populära inom trädgårdsarkitekturen tack vare sina dekorativa och praktiska funktioner. De gamla romarna kallade dem “pergulas”, vilket var täckta pelargångar där man kunde promenera under härlig grön skugga. I grund och botten är en pergola bara ett skuggigt område eller gång som erbjuder tillfälligt skydd från solen medan man ges möjligheten att njuta av att vara utomhus.

Vad är egentligen en pergola?

En pergola är en konstruktion utomhus som står på pelare, pålar eller kolumner som håller upp ett tak av bjälkar. En pergola kan antingen ha ett tak som är öppet eller täckt så att det skapar skydd från sol och regn. Pergolor kan antingen sitta ihop med en byggnad eller vara helt fristående.

En pergola är täckt av klängväxter och liknar ibland mest en vild lövgång. Traditionella pergolor byggdes under den italienska renässansen främst av marmor, men idag används ordet pergola för fler sorters trädgårdskonstruktioner, bland annat för enklare och mindre konstruktioner av trä. 

Man skiljer på andra liknande konstruktioner i trädgården genom att en pergola är menad att skapa en sorts gång av pelare i trädgården. Den är ofta använd för att skapa skugga, avgränsningar eller gångar genom en trädgård.

En carport kan på vissa sätt likna en täckt pergola men definieras främst genom hur man använder den, samt att en pergola är menad att täckas av klängväxter vilket inte alltid rekommenderas över en bil av praktiska skäl.

Olika sorters pergola

I utförande kommer pergolan i många olika former och material, alla med sina egna fördelar och nackdelar. Här är några saker att tänka på innan du bygger din egen pergola i trädgården.

Pergolans material

Idag är en pergola vanligtvis av trä, men det finns även pergolor av vinyl och metall. Vad du väljer beror främst på vilket utseende du önskar på din pergola, vilken skötsel du kan tänka dig ägna dig åt, hur mycket du är redo att spendera, samt hur länge du vill att din pergola ska stå.

  • Trä. En pergola i trä ser rustikt och naturligt ut och passar i de flesta trädgårdar. En pergola av trä är även bland de billigaste lösningarna för pergola på marknaden. Exakt vad en pergola kostar beror dock på vilket träslag du väljer, eftersom det finns både billigare och dyrare material. 

Den naturliga skönheten och hårdheten som gör dessa träslag mycket långlivade kan förstås löna sig i längden och göra inköpspriset värt det. Då impregnerat furu tål fukt och står emot insektsangrepp tack vare kemikalier, klarar hårdare träslag som cederträ av detta på naturlig väg. Cederträ har även en vacker färg, men som alla träslag blir den gråare med åren, och passar bättre för torrare klimat. Vill du bevara ett fint träslags färg finns möjligheten att behandla träet när du ägnar dig åt tvätt och oljning av din pergola som behövs vartannat eller vart tredje år.

  • Aluminium/stål. Väljer du istället en pergola av aluminium eller stål kommer du få en pergola som kräver minimalt vad gäller skötsel och ändå håller hur länge som helst. Inköpspriset är högre, men med den längre livslängden kan det ändå bli prismässigt värt det i längden att investera i en pergola i aluminium eller metall. Förstås blir inte känslan densamma som en pergola i trä, men har du ett modernt eller minimalistiskt boende kan det ändå passa väl ihop med hemmet och på tomten. Aluminium är ett lätt material och kommer aldrig rosta, vilket passar särskilt bra om du bor vid havet. Se bara till att pergolan är välbyggd och stadig då den är så lätt att den annars kan vältas och förstöras av starka vindbyar. En pergola av stål väger betydligt mer men står alltid stadigt.

Till din pergola kan du vilja investera i ett tak och väggar som går att vika undan, antingen för hand eller mekaniskt, belysning för att kunna njuta av kvällar under pergolan, krukor och andra planteringslösningar, utemöbler om du planerar en sittplats under din pergola, samt kanske annat insynsskydd. Självklart bör du även tänka över vilka växter du vill ska klänga sig längst din pergolor pelare och tak.

En pergola i stål är kanske den mest hållbara av alla, så länge den skyddas från rost. Trots att priset för en pergola i stål är högre än en pergola i trä, kan det ändå löna sig att köpa en pergola som håller i många år, då trä kräver viss skötsel och underhåll för att inte behöva bytas ut så småningom.

Bygg en pergola med tak

En perfekt konstruktion i trädgården är den som smälter in med de gröna omgivningarna, vilket pergolan klarar utmärkt. En pergola har vanligtvis ett tak som kan kläs med klängväxter eller tygtak, beroende på vilken stil som passar i din trädgård. En pergola med helt öppet tak kan fortfarande skapa en känsla av ett rum i trädgården, medan den också ger en känsla av medelhavet. Nackdelen med att lämna pergolans tak helt öppet är förstås att den då inte heller skyddar vid regn eller stark sol, medan täckta tak kan göra konstruktionen mer känslig för starka vindar.

Du kan välja en pergola med tak av plexiglas mellan bjälkarna om du vill skapa en sittplats skyddad från regnet men ändå njuta av solen, men det finns även möjligheter att bygga en pergola med avtagbart tak.

Ett pergola med segeltak ökar i popularitet tack vare sitt pris och sin enkelhet. Som namnet avslöjar är en pergola med segeltak byggd av pålar som man spänner ett segel över. Denna sorts pergola är inte lika stadig som en pergola av annat material, men uppskattas för din enkelhet att sätta upp, hur den skyddar från stark sol och hur den filtrerar ljuset och skapar ett härligt utrymme för umgänge.

Vill du täcka din altan med en pergola kan du sätta fast pergolans tak i husväggen och skapa en stadig lösning som du kan njuta av i många år framöver. Kom ihåg att du har rätt att skapa en tillbyggnad, som en pergola med tak, som är fäst i huset på 15 kvadratmeter utan att ansöka om bygglov.

Bygg en billig pergola

Att bygga sin egen pergola är ett projekt som till och med en ovan hemmafixare kan klara av. 

Genom att bygga pergolan själv får du en billig pergola och kan istället lägga ner mer på att hitta rätt växter, krukor, sittmöbler och belysning för att göra det mesta av din pergola.

Först och främst bör du tänka på hur stor pergola du vill ha, hur stort du får bygga och var i trädgården det passar att placera den. Tänk på att inte bygga för stort om du har en mycket liten trädgård då du även vill kunna ha plats för annat i trädgården. Du kan köpa en liten pergola eller bygga en egen, det kan passa bättre om uteplatsen är liten. En pergola som är täckt av tak eller så småningom blir väl täckt av växter kan även göra en trädgård mörk, om man inte har mycket plats över utanför sin pergola. Bygg inte heller för litet, då den riskerar att se fjuttig ut i en stor trädgård. Du vill kanske kunna ha plats att sitta under din pergola, i vissa fall även med plats för ett bord för mindre måltider, eller kanske till och med för middagar med många gäster. Tänk på hur du vill använda den och hur stora sociala ytor du kan komma att behöva inte bara just nu men även i framtiden.

När du sätter upp din pergola bör du ha hjälp av ett par extra händer då takbjälkar som ska placeras kräver detta. Läs instruktionerna som kommer med byggsatsen noga, eller om du är osäker så ta hjälp av en mer kunnig hemmafixare.

Viktigast är att förankra pergolans pelare väl, i synnerhet om man bor i områden där det kan blåsa upp till storm, då en variant med tak annars lätt kan ge vika. Tänk även på att en pergola med tak kräver att taket är avtagbart om vintern om du vill slippa anpassa det för att klara tyngd av snö och is. Att fästa stolparna i gjutna betongplintar kan vara en god idé, särskilt om pergolan är fristående och inte har stöd av fastighetens vägg. Har du inte möjlighet att gjuta betongplintar så se iallafall till att pelarna är nedgrävda tillräckligt djupt.

Att mäta sin byggnaden noga är A och O, då det vid minsta fel vid placeringen av pelarna eller stolparna blir svårt att lägga bjälkarna till taket. Kontrollera även att stolparna inte är för böjda redan när du köper dem, det är vanligt att de är lite böjda men placera dem då med detta i åtanke.

Bygg inte din pergola för låg när du planerar att använda dig av klängväxter. Växter som klättrar sprider snabbt ut sig och för lågt tak kan snabbt kännas instängd eller svår att gå under om växterna hänger långt ner från taket. De allra flesta klängväxter växer inte bara uppåt utan även nedåt, så ha detta i åtanke när du bestämmer pergolans höjd. Kom även ihåg att inte bygga din pergola högre än den byggnad den står i anslutning till, eller högre än tre meter om den byggs som en fristående friggebod.

När strukturen är färdig är det dags att tänka på vilka årstider du vill använda din pergola och välj sedan lämpliga växter som är vackra under den eller de säsonger du vill njuta av din pergola. Vanliga växter att använda till sin pergola är blåregn, rosor, vinrankor, piprankor och klematis. Att hänga amplar från taket och att plantera växter som fungerar som insynsskydd vid sidan om din pergola är andra tips på att skapa ett grönt rum. Tänk förstås även på hur mycket tid och energi du vill lägga på att sköta om dina växter. Fråga om råd hos närmsta blomhandlare för att få råd och tips om vad som passar bäst för ditt klimat och dina behov.

Sist men inte minst, tänk på belysning för att kunna använda din nya uteplats även kvällstid och nattetid. Planerar du att endast använda den under de ljusaste månaderna kan solcellsbelysning kanske räcka. Fundera även över om du behöver en myggfångare om du skapar en pergola med matplats eller sittplats under som du vill kunna använda kvällstid på sommaren.

En pergola utan tak ska inte räknas som byggyta, men lägger du tak på din pergola gäller andra regler. Du har till exempel rätt att utöka din nuvarande byggyta med en tillbyggnad på 15 kvadratmeter med tak, så längde denna tillbyggnad sker i anslutning till byggnaden och inte är högre än fastigheten den är sammanbyggd med. Det betyder att du kan lägga en altan och sätta 15 kvadratmeter pergola med täckt tak och pelare kring utan att söka bygglov. Du kan förstås även sätta pergolan ovan en befintlig uteplats så länge den är i direkt anslutning till fastigheten. Tillbyggnader får strida mot detaljplanen, det vill säga de får byggas trots att byggytan på fastigheten redan är maximerad enligt detaljplanen.

Vill du skapa en fristående pergola med tak kan du bygga den under reglerna för till exempel friggebod, vilket ger dig rätten att konstruera en byggnad på 15 kvadratmeter på din tomt, så länge det finns ett enbostadshus eller tvåbostadshus på tomten och byggnaden står i närheten av bostaden (det finns ingen exakt definition av hur nära en friggebod måste stå bostaden, men över 30 meter har i tidigare fall dömts som för långt bort för att kunna räknas som i närheten). Pergolan får i de fall den byggs med tak och räknas som en friggebod inte vara över tre meter hög. Tänk på att inte bygga närmare än 4,5 meter från grannarnas tomtgräns utan grannarnas skriftliga medgivande.

En pergola kostar från 5000 kronor och upp till 30 000 kronor om du väljer en färdig lösning från ett byggvaruhus, men en pergola kan kosta både mindre och mer beroende på material och storlek. Väljer du en stor pergola av aluminium, eller en specialdesignad lösning, kan kostnaden för din pergola förstås bli högre. Innan du bestämmer dig för att köpa en pergola så tänk även över om du klarar av att sätta upp din pergola själv eller om du behöver anlita hjälp av en hantverkare, och räkna in kostnaden för detta. Slutligen bör du tänka över hur länge du planerar att använda din pergola och hur mycket skötsel du är redo för, då en pergola i trä kräver mer vad gäller skötseln än en pergola i stål eller aluminium. 

En lövgång i trädgården. Den består i regel av dubbla rader av fristående stolpar med en överliggare emellan, där kan man låta klätterväxter växa som ett grönskande tak.

Relaterade artiklar