Rita hus – så går det till

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~13 minuter

För dig som planerar att bygga hus väntar många spännande och roliga moment. Ett av dem är att rita huset. Det innebär att ta fram en detaljerad ritning över mått, innerväggar, var fönster ska sitta och var dörrar ska placeras. Lär dig mer om hur du ritar hus – steg för steg.

Storlek och form

Innan du ritar hus och bestämmer exakt var sovrummet och köket ska ligga bör du bestämma husets form – och storlek. Utan att veta yttermått blir det svårt att rita huset i en rätt skala. Du bör också veta var huset ska byggas, eftersom du då enklare ta hänsyn till tomtens förutsättningar, till exempel:

  • Lutning. Lutar tomten kraftigt ställer det förstås andra krav på husbygget än om tomten är helt plan. Kanske passar det bäst att bygga ett suterränghus?
  • Storlek. Tomtens storlek avgör hur stort huset får vara. Vanligtvis får en femtedel av tomtens yta bebyggas, men det förekommer lokala avvikelser så det är bäst att rådgöra med byggnadsnämnden i kommunen där du bor.
  • Jordtyp. Jordtypen påverkar i högsta grad vilken typ av hus du kan bygga. Är jorden av moräntyp (en vanlig jordtyp i Sverige som är enkel att bygga på) kan du ofta välja olika husgrunder. Är marken lerig, dyig eller sandig kanske en plintad grund är att föredra. Valet av husgrund påverkar husets utseende.
  • Växtlighet. Finns det stora fruktträd på tomten som du vill bevara? Kanske behöver du ta hänsyn till träd, buskar eller berg som du inte vill ta bort?

När du ritar upp den första skissen till huset behöver du inte rita i skala, däremot ska du skriva ner måtten på väggarna.

Skissa hus – gör varje rum

Ett tips är att använda rutat papper eller papper med stödpunkter, då blir det enklare att få till raka linjer och mer exakta mått eftersom du kan utgå från punkterna/rutorna.

När du ritat husets form är det dags att göra samma sak med alla rum. Rita upp rummen på separata papper, ett papper till varje rum. Varje rum ska ha måttangivelser även om du inte ritar i skala. Alla fasta föremål och inredning (som dörrar, fönster och inbyggda garderober) kan skissas med tjockare linjer så att du tydligt ser var de är placerade.

När du väl ska skissa upp badrum och kök behöver du ha mått från vitvaror och toalettinredning, annars blir det svårt att veta hur stora rummen bör vara. Kom ihåg att köksskåp tar stor plats, så se till att få med dessa på ritningen.

Skarp ritning i skala

När den första grovritningen över alla rum är färdig är det dags att göra en till ritning, fast nu i skala. Ta fram ritningen över huset och välj en skala, till exempel 1:100. Det betyder att en centimeter på papperet motsvarar en meter i verkligheten.

Lägg sedan ut alla papper med de olika rummen. En fördel med att ha olika papper för alla rum är att du nu kan lägga ut dem på golvet eller på ett stort bord och prova olika kombinationer av planlösning. Vilka rum passar bäst i anslutning till varandra? Om du ska rita ett eget hus med flera våningar lägger du ut ritningarna så att du får en överblick över alla rum.

När du valt ut en lämplig planlösning är det dags att rita in varje rum i husritningen. Se till att du har tillräckligt stor yta så att du ser ordentligt. Använd rätt skala för alla rum. Om du har en ovanvåning eller källare är det viktigt att du även får med trappans placering och storlek. Kom ihåg att ta hänsyn till hur människor rör sig i huset. Det behövs en viss svängradie, annars kommer huset kännas trångt och obekvämt att vistas i.

Vanliga misstag och hur du undviker dem

Det finns vissa misstag som är särskilt vanliga och relativt enkla att undvika:

  • Väderstrecken. Du vill naturligtvis utnyttja solens strålar till max. Då är det bra om köket ligger i ett läge som ger morgonsol och altanen i ett läge där man kan njuta av kvällssolen, om möjligt. Om du inte tar hänsyn till väderstrecken och solens rörelse kan du få kvällssolen rakt in genom vardagsrumsfönstret (inte optimalt när du ska se på film under sommaren).
  • Förvaringsutrymmen. Glömmer du bort att bygga in förvaringsutrymmen som garderober kommer det förmodligen bli ett problem. Då behöver du istället sätta in lösa garderober som skrymmer den plats du räknade med skulle vara tom.
  • Människans rörelse i rummet. Vi människor rör oss hela tiden och för det behövs tillräckligt mycket plats. Det kan handla om att sträcka ut armen för att nå en hylla, plocka ur diskmaskinen och ställa upp tallrikarna i ett skåp eller att bära en stor och tung möbel genom hela huset. Om du glömmer bort att planera in utrymme för sådant kommer det bli irriterande när du väl ska ställa in en ny soffa i vardagsrummet, eller om du någon gång måste hoppa på kryckor i huset.
  • Väggarnas tjocklek. På pappret kanske väggen ser ut att vara en millimeter tjock, men på riktigt är en innervägg är åtminstone 100 millimeter tjock. Det är viktigt att även rita väggarnas tjocklek i skala på ritningen, annars finns risk att möbler kommer kännas trångt placerade i efterhand.
  • Placering av dörrar och fönster. När du ritar ett hus kan det kännas lockande att sätta in stora panoramafönster i sovrummet och vardagsrummet, särskilt om du har en vacker tomt med utsikt. Kom dock ihåg att stora fönster även skapar mycket insyn. Det kanske inte är något du vill ha när du byter om i sovrummet? Eller när du ska se på film i vardagsrummet i juli. Det går naturligtvis att förhindra insyn och störande sol med persienner, men det är ändå viktigt att tänka igenom placeringen. Sätter du in stora fönster på husets alla väggar förlorar du samtidigt mycket väggyta, vilket gör det svårare att möblera.

Tips när du ska rita hus

Det finns många saker att tänka igenom när du ritar ett hus. Förutom placeringen av väggar, dörrar och fönster behöver du även veta hur stora rummen ska vara. Har du barn eller räknar med att ha familj någon dag? Då är det viktigt att tänka på det när du ritar in rummen.

  • Besök andra hus. Något som kan vara lite klurigt när man ritar hus är att skapa tillräckligt med yta. Ett tips är att besöka vänners och familjemedlemmars hus och fråga hur många kvadratmeter rummen har. Även om du kan se det på ett papper är det inte lika lätt att veta hur det verkligen känns att stå i ett rum som är 8 eller 20 kvadratmeter stort. När du står i ett riktigt rum och vet ytans storlek kan du enklare föreställa dig hur du kan få plats med möbler som säng, skrivbord och fåtölj. Känns det litet? Känns det för stort? Anteckna och ta hänsyn till måtten när du väl ritar ditt eget hus.
  • Antal rum. Ett misstag många gör när de ritar hus är att välja en alldeles för öppen planlösning. Finns det inte några stängbara rum blir huset mindre flexibelt. Om du har gäster som sover över eller har barn måste du se rita in plats för dem att bo. Tänk lånsiktigt. Kanske kommer du i framtiden att jobba hemifrån eller få en ny hobby, var ska du i så fall sitta? Ett extrarum går alltid att förändra efter behov.
  • Resan inuti huset. Fundera hur en helt vanlig dag ser ut. Du börjar med att kliva ur sängen och gå in till badrummet. Sedan kanske du går in till köket för att sätta på kaffe. Tittar du på teve när du dricker kaffet? I så fall kanske rummen bör ligga i följande ordning: sovrum, badrum, kök och vardagsrum. Eller så kan du utgå från att köket är själva navet och således det rum som bör vara åtkomligt från alla andra rum. Ett annat tips är att lägga husets alla sovrum i en separat del, så att du får en tyst del av huset och en nöjesdel där vardagsrum och kök ligger.
  • Utrymmen. Det är lätt hänt att glömma att planera in förvarings utrymmen. Det handlar inte bara om garderober. Var ska du exempelvis ställa allt städmaterial som dammsugare, golvmopp, rengöringsmedel? Och handdukar och lakan? I köket kan det vara trevligt med ett riktigt skafferi, se i så fall till att göra plats för det i ritningen.
  • Livsstil. Det är viktigt att ta hänsyn till livsstilen när du ritar hus. Alla människor är olika och har olika smak och behov. Om du älskar matlagning och att bjuda hem vänner på middag kanske ett större kök är att föredra framför ett stort vardagsrum? Kanske vill du ha mer ytor i köket eller plats där vänner och familj kan sitta för att hålla dig sällskap? Då är det bra att planera in möbler som köksö eller en soffa i köket.
  • Entrén. Hallen är det första och sista du ser i huset. Ett misstag många gör är att göra hallen för liten, eftersom det kan kännas mer lockande att ha ett större sovrum. Men fundera över hur du använder hallen. Kanske vill du kunna förvara alla vinter- och regnkläder här? (Var ska de annars vara?) Brukar du spegla dig en sista gång innan du går ut från huset? Då behöver du planera in både själva spegeln och det utrymme som krävs för att du ska få plats framför den. Du måste också ta hänsyn till hur ljuset kommer in genom fönstret. Får du besök är det viktigt att hallen är tillräckligt stor så att flera personer kan stå där samtidigt och slippa stå utomhus och vänta (inte så trevligt om det regnar eller är kallt).

Rita hus gratis!

Många hustillverkare erbjuder enkla program för att bygga hus online – helt gratis. Det är roligt och praktiskt eftersom du får en tydligare bild över hur huset faktiskt kan komma att se ut.

Arkitektens kunskap

Det finns en anledning till att det tar flera år att utbilda sig till arkitekt, det är ett avancerat yrke som kräver god kännedom om många saker. En arkitekt har bland annat kunskap om följande:

  • Geometri. Vilka egenskaper ett föremål har i ett rum.
  • Skalor. Arkitekten vet hur man ritar i skalor och tar fram husritningar enligt exakta mått.
  • Regler och föreskrifter. Arkitekten har god kännedom om regler, lagar och föreskrifter gällande ett husbygge. Det innefattar allt från bygglov till brandsäkerhet, material och liknande.
  • Landskap. Arkitekten har kunskap om landskapsplanering, hur huset måste ta hänsyn till tomtens utformning.
  • Människans mått och sinnen. En utbildad arkitekt har djupgående kunskaper om hur människan rör sig i ett rum. En människa står inte bara still i huset utan kommer att röra sig, sträcka ut armar och ben och vända sig om. Det behöver man ta hänsyn till eftersom det kräver mer yta i huset. Sinnena påverkar också en husritning. Det är viktigt att ta hänsyn till buller och ljus och veta hur man på bästa sätt ska placera belysningen.
  • Ljud och buller. Ett hem är inte inbjudande eller trevligt att bo i om det skramlar, ekar och bullrar. Arkitekten tar alltid hänsyn till den aspekten när hen ritar upp ett hus. Det kan handla om att välja särskilda byggnadsmaterial som absorberar ljudet, eller andra lösningar.
  • Byggnadsdelar. Arkitekten har inte bara kunskap om planlösningen och själva estetiken, som ytskikt och hur formen av huset ska se ut. Arkitekten arbetar också med de olika byggnadsdelarna, som väggar, bjälklag, tak, fönster, trappor och öppna spisar.
  • Rummets föremål. För att rummet ska upplevas som tillräckligt rymligt men samtidigt hemtrevligt och mysigt är det viktigt att ta hänsyn till möbleringsmått, fast och lös inredning, textilier och akustik. Även om en stol ser bra ut på husritningen är det inte säkert att den känns bra när den väl placeras i rummet. Det kan bero på att du inte tagit hänsyn till hur du sitter. Kanske vill du kunna sitta med benen rakt fram på en fotpall, eller ha en viss svängradie.
  • Material. Olika material påverkar husets känsla på flera sätt. Till exempel kan ett betonggolv upplevas som kallt och naket och dessutom skapa en ekande effekt om det inte kombineras med andra typer av material.
  • Installationer. En fördel med att ta hjälp av en arkitekt är att hen har kunskap om husets installationer. Det kan handla om värmeförsörjande system, VVS och brandskydd.

Om du inte har gedigna kunskaper om hur man ritar en riktig byggskiss bör du ta hjälp av en arkitekt så att detaljerna blir rätt och inget glöms bort. Du kan göra en så detaljerad skiss av huset du vill och sedan låta arkitekten gå igenom ditt utkast och komma med förslag som förbättrar ritningen. Då vet du också att allt blir rätt. För en lekman kan det vara svårt att ha kunskap om allt som krävs för att det färdiga huset ska bli precis så bra som man önskar. Kanske har du inte tänkt igenom placeringen av eluttagen ordentligt eller hur ljuset kommer falla in i huset under dagen och året?

Hitta en arkitekt

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Fördelar och nackdelar med att anlita arkitekt

Det är inte särskilt enkelt att rita hus utan kunskap eller tidigare erfarenheter, även om det inte är omöjligt. Men de allra flesta behöver vid något tillfälle ta hjälp av en arkitekt. Arkitekten kan utgå från din skiss men komma med viktiga förslag. Till exempel kan du ha missat något viktigt, som eluttagens placering, var VVS-rören kommer att gå eller hur solen vandrar under dagen. Arkitekten hjälper även till att optimera rummens placering och kan även hjälpa dig ta fram en lösning för ett hus med lägre drift.

Den enda nackdelen med att anlita en arkitekt är priset. Det kostar mellan 700 och 1 000 kronor i timmen att anlita en arkitekt. Beroende på husets storlek kan arkitekten behöva olika lång tid, oftast minst två veckor. Arkitekten kan ibland ge ett fast pris, vilket kan vara en trygghet då du redan från början vet priset. Med en arkitektritning blir det lättare att få bygglovet beviljat.

Vanliga frågor och svar

Först börjar man med en skiss över husets form och storlek. Du behöver inte rita skalenligt till att börja med. Därefter skissar du upp varje enskilt rum ett separat papper, då får du en bättre överblick och kan även ”möblera” ritningarna för att se hur rummen passar med varandra. Sedan är det dags att rita allt i skala (1:100 är ett bra mått, då är en centimeter på pappret en meter i verkligheten).

Ta hänsyn till hur människor rör sig i huset, hur ljusinsläppet ser ut under dagen, att du har rätt antal rum samt att du tar hänsyn till ”resan i huset”. Det vill säga hur du rör dig en helt vanlig dag. Kom ihåg att innerväggarna är cirka 100 millimeter tjocka.

Det är vanligt att man glömmer bort förvaringsutrymmen. Se till att ge plats åt inbyggda garderober och liknande samt att det finns tillräckligt med plats i hallen och köket. Tänk också på hur människor rör sig i huset så det inte blir för trångt mellan till exempel diskbänken och ön, eller att ugnen placeras för lågt.

En arkitekt har gedigna kunskaper i allt som rör ritningar och hus och ser ofta sådant som annars är lätt att glömma, som placeringen av eluttag, var VVS-rören är dragna och liknande.

Priserna ligger oftast mellan 700 och 1 000 kronor i timmen.

Relaterade artiklar