Höja taket – kostnad och bygglov

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~8 minuter

Istället för att lägga pengarna och arbetet på att bygga ut huset kan du istället höja taket på huset och få en till våning. Med det sagt är ett taklyft ändå en stor investering och ett avancerat byggnadsprojekt. Här får du lära dig mer om vad som är viktigt att tänka på om du ska höja taket själv, om du behöver bygglov och hur mycket det kostar att höja taket.

Bygglov för att höja taket

När man höjer taket ändrar man inte takets konstruktion, man lyfter bara takbjälkarna rakt upp. Men bygglov krävs ändå vid ett sådant stort ingrepp på huset så det är bra att börja med att ansöka om det. Huruvida du får lyfta taket eller inte beror på var du bor och om det är detaljplanerat område eller inte. När du väl pratar med byggnadsnämnden i din kommun om bygglov är det bra att passa på att fråga vad som krävs förutom arkitektritningar. Bygget kräver troligtvis en kontrollansvarig som upprättar en kontrollplan och ser till att den följs. Inom tio veckor får du svar från kommunen gällande bygglovet. Efter beviljat bygglov kommer det hållas ett tekniskt samråd, där ska du visa konstruktionsritningarna över taklyftet. Sedan tar det i regel minst fyra veckor innan du får ett startbesked.

Höja taket själv – är det möjligt?

Ett taklyft är på många sätt ett mer avancerat byggnadsprojekt än en tillbyggnad, eftersom du måste ta bort det befintliga taket, bygga en helt ny våning ovanpå det befintliga vindbjälklaget, montera nya ytterväggar och slutligen montera tillbaka det gamla taket. Du bygger alltså uppåt istället för i sidled. Samtidigt krävs inget markarbete och du utnyttjar arean optimalt på huset.

Det går förstås lika bra att höja taket på fritidshuset eller garaget. Det kan vara praktiskt om du vill inreda ett gästutrymme eller en arbetsplats. Men kan man lyfta taket själv?

Om du själv inte är byggnadskunnig är det viktigt att du anlitar en entreprenör som är det. En arkitekt kan hjälpa dig planera bygget och se till att konstruktionen är eller blir bärande för den nya tyngden. Förutom den nya våningen behöver man i regel även montera en trappa upp.

Att tänka på när du höjer taket

Kostnaden för att höja taket är förhållandevis hög, det är trots allt en tillbyggnad. Se därför till att du lägger tid på planeringen så att det blir rätt från början. Det blir dyrare om du ska ha ett badrum eller kök på den nya våningen eftersom du dels behöver bygga enligt vissa branschstandarder, dels behöver dra upp vatten. Om du bestämmer dig för att exempelvis ha ett badrum på övervåningen är det praktiskt med en planering som gör att du slipper dra om stammarna. Ju närmare de befintliga stammarna du placerar det nya badrummet eller köket, desto enklare och billigare blir det.

Kom ihåg att planera för placering av trappan. Ofta vill man ha trappan relativt centralt i den nya våningen så att man lätt kan ta sig till alla rum. Att anlita en arkitekt är ofta till stor hjälp vid den här typen av byggen.

Om du bestämmer dig för att själv höja taket kan du antingen bygga den nya våningen i lösvirke eller beställa den som en prefabricerad lösning. Det sistnämnda kostar mer, men å andra sidan går det betydligt snabbare eftersom de nya ytterväggarna levereras färdiga med både isolering och fönster. Det enda som saknas är det invändiga skiktet, det levereras inte eftersom en elektriker behöver komma åt att dra elen först. Du kan även välja ett mellanting– att låta ett företag stomresa en prefabricerad lösning och vädersäkra den med råspont och underlagspapp, sedan kan du själv bygga klart allt det invändiga.

Kostnad för att höja taket

Kostnaden påverkas av taklyftets storlek, materialval, vilka fönster du väljer och om det ska vara badrum och kök på den nya våningen. Ju enklare standardlösningar du väljer och ju mer du själv bygger, desto billigare blir det. Kostnaden för att höja taket ligger på cirka 16 000 kronor per m2. Med det sagt kan det snabbt hamna på 25 000 kronor per m2 om projektet är mer komplext. Skicka en offertförfrågan för att ta reda på vad kostnaden för taklyft blir på ditt hus. Använd gärna vår offerttjänst, den är helt gratis. Vi matchar dig med flera hantverkare i ditt område.

Hitta en expert som kan lyfta taket

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Det blir billigare om du behåller det gamla taket, vilket är enklare om du själv ska utföra bygget. Entreprenörer har ofta många regler att förhålla sig till för att deras försäkringar ska gälla, det innebär ofta att de hellre vill bygga ett helt nytt tak till den nya våningen, vilket fördyrar projektet.

Så höjer man taket – i korthet

Ett taklyft är ett invecklat byggnadsprojekt, men i korthet går det till så här:

  1. Det gamla taket rivs.
  2. En ram byggs på taket. Ramen säkerställer att den nya våningen hamnar helt i våg.
  3. Den nya våningen byggs. Om den levereras i prefabricerade moduler lyfter en kranbil upp delarna och taket. Det tar oftast 1 – 2 dagar för ett företag.
  4. Huset vädersäkras. När modulerna är monterade och taket på plats arbetar man med de sista utvändiga detaljerna och ser till att skalet blir helt vädersäkert. Det tar oftast 2 – 3 dagar till.
  5. Takbeklädnad ska läggas. Även om huset är vädersäkrat och har både råspont och underlagspapp är takbeklädnaden inte på plats än, det är det dags för nu. Här krävs takläggare och också plåtslagare till plåtdetaljer som takavvattning och eventuell skorsten.
  6. Övergången täcks. Där den nya våningen möter den gamla måste snittet tätas och täckas. Man kan exempelvis täcka in med en liggande bräda och en skyddande plåt, en förhållandevis enkel och billig lösning. Det går även att sätta ny fasad så att brädorna går hela vägen från tak till husgrund, vilket kostar betydligt mer.
  7. Invändigt arbete. Nu när den yttre delen är färdig ska den nya övervåningen inredas. Först reglas innerväggarna upp, sedan ska en behörig elektriker dra all el, en rörmokare ska dra rör (om du ska bygga kök eller badrum) och även förbereda rör för golvvärme, om du vill ha det.
  8. Väggarna isoleras. När rör och el är draget ska väggarna isoleras och även bjälklagen. Sedan monteras innerväggar.
  9. Innertak och golv monteras. Även innertaket ska monteras och likaså golvspånskivorna.
  10. Elektriska installationer. Med ytskikten på plats ska elektrikern komma och installera brytare, vägguttag och koppla på elen. Rörmokaren ska koppla på eventuella handfat och toaletter.
  11. Golvet läggs. Ytskikt på golv läggs och våningen är färdig.

Taklyft eller bygga ut?

Bygga uppåt eller i sidled – bägge alternativen har sina för- och nackdelar. Bägge byggena räknas som tillbyggnad och kräver bygglov. Projekten är ungefär lika svåra men skiljer sig ändå en del. Bygger du ut huset i sidled behöver du anlägga en ny husgrund och utföra markarbete, vilket du slipper när du lyfter taket. Men vill du inte ha flera våningar utan föredrar ett enplanshus är det förstås bättre med utbyggnad i sidled. Om du däremot har en mindre tomt kan det vara praktiskt att lyfta taket istället. Särskilt i Stockholm där tomterna ofta är mindre och dyrare per m2 är det många gånger mer kostnadseffektivt att höja taket. Kostnad för att höja innertak och bygga en ny våning är ungefär 16 000 – 25 000 kronor per m2. Kostnad för tillbyggnad ligger på cirka 22 500 kronor (men spannet sträcker sig vanligtvis mellan 18 500 och 35 000 kronor).

Vanliga frågor och svar

Hur mycket kostar det att höja taket?

Snittpriset ligger på cirka 16 000 kronor per m2.

Kan man höja innertaket?

Ja, antingen kan du höja innertaket genom att bygga en ny våning, eller genom att isolera vindsvåningen så att det blir det nya innertaket.

Får man byta takstolar utan bygglov?

Nej, eftersom takstolarna hör till husets bärande konstruktion krävs i regel bygglov för att byta dem.

Hur mycket kostar det att bygga en övervåning?

Snittpriset per m2 ligger på 16 000 kronor, men det kan kosta runt 25 000 kronor per m2 om du vill ha badrum eller kök på den nya våningen.

Relaterade artiklar