Bygg en flytbrygga – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Med en egen flytbrygga sätter du guldkant på sommaren. Förutom att du kan bada och hoppa i vattnet från bryggan bjuder den även in till mysiga picknickar i solen – alldeles intill det kluckande vattnet. Här får du veta mer om regler för bryggor, vilket material du behöver samt hur du bygger en egen.

Varierande förutsättningar längsmed kusten

Eftersom Sverige har en mycket lång kust varierar dess förutsättningar också en hel del. Till exempel är förutsättningarna olika beroende på om det är hav, insjö eller en å det handlar om. I södra Sverige kan det uppstå problem med kryp som äter trä, medan man i norra Sverige kan få problem med tjockare isar som ligger kvar längre. Det faller sig därför ganska naturligt att bryggbyggandet sett lite olika ut beroende på var i landet man befinner sig.

Olika typer av bryggor och grundläggningsmetoder

Den enklaste typen av bryggkonstruktioner är de som går att ta upp under vintern, de kan vara byggda på bockar som hålls nere på botten med hjälp av några stenar. Bryggan lägger man sedan ovanpå bockarna. Vill du ha en mer permanent brygga som får ligga kvar under vintern kan du bygga på en stenkista. I korthet bygger man en stor träkorg som man fyller med stora stenar, vars vikt håller korgen stadigt på plats. När stenkistan är klar bygger man stolpar som fäst i den. Stolparna fungerar som förankringspunkter till bryggans bärlinor.

Vilken typ av brygga du kan bygga beror återigen på bottens förutsättningar samt vädret där du bor. Om det är dyig eller sandig botten är det enklare att slå ner pålar med hjälp av en slägga. Det är slitsamt och tidskrävande, men ger ett permanent resultat. På pålarna fäster du sedan bryggans bärlinor och därefter trallvirket.

En annan variant av brygga är den fribärande bryggan, den passar bra vid mycket branta vattenbryn, exempelvis där du bygger en brygga rakt ut från en klippa. Den måste förankras ordentligt i berget eller genom ett gjutet fundament.

I den här steg för steg-guiden kommer vi gå igenom hur du bygger en mer portabel brygga – en flytbrygga. Den är förhållandevis enkel att bygga och kan dessutom tas upp på land när vintern kommer. För att underlätta upptagningen är det bra om flytbryggan inte är alldeles för stor, alternativt byggs i flera, mindre sektioner.

Köp material till flytbrygga hos Byggmax

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard
  • Tumstock
  • Murbrukshink och betong
  • Skruvdragare
  • Kap- och gersåg
  • Cirkelsåg
  • Rostfri trallskruv (4,2 x 55 millimeter) och rostfri bult (M10)
  • Regelvirke och trallvirke
  • Flytblock
  • Skruvöglor
  • Kätting
  • Plattjärn eller beslag

Så här bygger du en flytbrygga med pontoner

  • Kapa virket. Eftersom flytbryggan är i kontakt med vatten krävs ett tåligt och robust virke, exempelvis tryckimpregnerat trä, det finns i olika klassificeringar beroende på ändamål. Flytbryggans konstruktion är ett ramverk som sedan fylls med flytblock. Kapa två reglar med dimensioner på minst 45 x 145 millimeter och med längden 2 535 millimeter. Kapa sedan tre reglar (samma virkesdimensioner) med längden 1 710 millimeter samt fyra reglar med längden 1 200 millimeter.
  • Lägg ut reglarna. De ska bilda en ram med fyra fack (inuti facken ska sedan flytblocken placeras).
  • Montera ihop fackverket. Fäst först ihop de tre reglarna á 1 710 millimeter i de längsta reglarna. Använd tre skruvar vid varje fästpunkt (en i varje ände och en i mitten) och använd träskruv (6 x 120 millimeter). Fäst skruven genom den långa regeln och in i ändträet på de kortare reglarna.
  • Kryssmät. Kontrollera att konstruktionen är rak genom att kryssmäta, med andra ord mät de två diagonalerna, de ska vara lika långa.
  • Lägg i flytblocken. Det är enklast att lägga i flytblocken innan du monterar de sista kortare reglarna. Lägg först ut flytblocken och fäst sedan reglarna så flytblocken låses fast inuti sina fack. Skruva på samma sätt (tre skruvar á 6 x 120 millimeter vid varje fästpunkt).
  • Fäst flytblocken med småreglar. Kapa fyra bitar á 45 x 145 millimeter i längden 155 millimeter och fäst dem vid flytblockens kortsidor (skruva i skrå på vardera sida om den korta regelbiten så den fäster i fackverkets kortsida). Kapa sedan två reglar till á 45 x 145 millimeter i längden 2 535 millimeter och fäst dem i de korta regelbitarna du precis fäst. Använd skruvar á 6 x 120 millimeter. Du ska helt enkelt bygga in flytblocken genom att fästa en regel rakt över dem. Den sidan kommer sedan att ligga nedåt och i vattnet.
  • Vänd bryggan. Den sida av flytblocken som nu har en regel tvärsöver ska läggas nedåt, ta hjälp av några medhjälpare.
  • Lägg trall. Du kan antingen kapa brädorna innan du monterar dem eller lägga trallen med övermått och sedan kapa rent med en cirkelsåg efteråt. Använd rostfri trallskruv á 4,2 x 55 millimeter och dubbelskruva i alla underliggande reglar så att de sitter ordentligt. Kom ihåg att lägga trallen med ett litet mellanrum eftersom träet kommer svälla något när det blir blött.
  • Skruva fast skruvöglor. För att inte flytbryggan ska glida iväg och försvinna är det bra att skruva fast ordentliga skruvöglor, där kan du sedan fästa en kätting som skruvas fast på land eller med en vikt som sänks till botten.
  • Förbered vikter. Du kan enkelt göra egna vikter till flytbryggan genom att gjuta i vanliga murarhinkar, kom ihåg att gjuta in en ögla av exempelvis armeringsjärn. Där fäster du sedan en kätting med hjälp av en schackel (en U-formad bygel av metall där bygeländarna sammanfogas med en genomgående skruv).
  • Lägg ut flytbryggan. Om du vill kunna gå till flytbryggan bygger du en landgång, den behöver inte vara lika bred som bryggan. Använd samma typ av virke á 45 x 145 millimeter. Ska flytbryggan användas som badbrygga lägger du ut den på valfri plats och förankrar den med tunga vikter.
  • Bygg landgång. Kapa två bitar som passar den längd på landgången du vill bygga. Kapa ytterligare 2 – 3 reglar med längden 700 millimeter, de bildar bredden på landgången. Precis som när du byggde flytbryggan bygger du nu ihop en rektangulär ram (ett fackverk) och skruvar ihop reglarna med träskruv á 6 x 120 millimeter.
  • Lägg trall. Använd 4,2 x 55 millimeter trallskruv och lägg trallen på samma sätt som tidigare. Trallbrädorna kan med fördel sticka ut cirka 50 millimeter åt vardera sida så blir landgången ännu lite bredare.
  • Montera landgången med flytbryggan. Vill du inte ha landgången löst vilandes från land och upp på bryggan kan du montera den i ena änden. Det finns färdiga beslag för det, men det fungerar även med kraftiga plattjärn på bägge sidor av landgången samt kraftiga vinkeljärn som fästs i bryggan. Använd rostfria M10-bultar med låsmutter. Dra inte åt alldeles för hårt, de ska kunna var något rörliga då de fungerar som gångjärn och följer vågskvalpets rörelser.

Relaterade artiklar