Bygg en pergola i trä – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Pergola, eller paviljong som det ibland kallas, är en öppen konstruktion bestående av fyra eller fler stolpar och takbjälkar. Tillsammans bildar de ett slags öppet tak. I regel krävs inget bygglov för att bygga en pergola, men om du vill sätta tak på pergolan kan det krävas. Här får du lära dig hur du bygger en pergola i trä på befintlig altan eller mark.

Pergola med tak kan kräva bygglov

När du ska bygga en pergola behöver du oftast inget bygglov, så länge konstruktionen är öppen och står minst 4,5 meter från tomtgräns. Men om du vill bygga en pergola med plasttak eller med täckande väggar, behöver du oftast bygglov. Kontrollera i så fall med byggnadsnämnden i din kommun. Bygglov kan krävas även om det gäller en pergola med segelduk.

Viktigt med ordentlig förankring

Pergolan består i regel av stolpar (fyra eller fler) och ett öppet tak. För att konstruktionen ska stå stadigt fäster man stolparna i plintar, de kan du köpa färdiga eller gjuta egna. I plintarna gjuts stolpskor fast, i dem fäster du sedan stolparna. Om du ska bygga pergola på en altan använder du stolpskor som kan monteras direkt på trallen. Om du bygger en fristående pergola på marken gräver du istället ner plintarna.

Köp ditt material till pergola

 • Stolpskor
 • Reglar (45 x 145 millimeter, 45 x 95 millimeter, 45 x 120 millimeter, 45 x 45 millimeter och 45 x 170 millimeter)
 • Stolpar (95 x 95 millimeter)
 • Träskruv
 • Läkt
 • Plintar
byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Gör så här

 1. Bestäm placering. Börja med att mäta storleken du vill ha och bestämma var pergolan ska stå. Kryssmät för att säkerställa att allt är rakt.
 2. Gräv ner plintar. Vid hörnen gräver du hål för plintarna, se till att mäta så att beslagen till plintarna hamnar precis där de ska vara. Kryssmät även i det här steget.
 3. Förbered stöttor. Med en gersåg snedkapar du läkt á 24 x 48 millimeter (det ska se ut som ett spett). Varje stolpe behöver två spett och de ska vara minst 40 centimeter långa, de kommer användas som stöttor under tiden du bygger.
 4. Kapa stolpar i samma höjd. Ett vanligt mått på stolparna är 220 centimeter, men du bestämmer själv hur högt tak pergolan ska ha.
 5. Slå ner spetten. Cirka 1,5 meter från stolpskon (i plinten) slår du ner ett spett på varsin sida (spetten ska skapa en triangel i förhållande till plinten).
 6. Montera stolpar. Ställ ner stolpen i stolpskon och se till att den står någorlunda rakt med ett vattenpass. För att fästa stolpen använder du fransk träskruv á 10 x 40 millimeter (en på varje sida i det nedersta hålet). För extra stabilitet kan du använda 11 x 30 x 3 millimeter stora fyrkantsbrickor.
 7. Fäst strävor från spetten. Stabilisera stolpen genom att skruva fast strävor á 25 x 48 millimeter (använd träskruv á 4,5 x 60 millimeter) från spettet till stolpens mitt ungefär.
 8. Loda stolpen noggrant. Med ett vattenpass lodar du nu in stolpen exakt, fixera den genom att fästa snedsträvorna med träskruv á 4,5 x 60 millimeter. Gör likadant på de andra stolparna och använd resten av träskruven med brickor.
 9. Mät avståndet mellan hörnstolparna. Mät avståndet mellan stolparna som står i hörnen på en långsida och en kortsida (du vill veta måttet eftersom du sedan ska kapa balkarna som utgör grunden för takbjälkarna).
 10. Kapa reglar. De ska matcha långsidans längd plus 90 millimeter (om du använder regelvirke á 45 millimeters bredd). Balkarna som ska sitta på kortsidan kapas till den längd du mätte tidigare vid kortsidan.
 11. Montera balkarna. De balkar som ska sitta på kortsidorna monterar du med två skruvar á 5 x 90 millimeter i varje stolpe. Gör likadant för långsidorna.
 12. Mät avståndet mellan balkarna. Mät från ena kortsidans balks centrum till balken mittemot (på andra kortsidan). När du tagit fram måttet blir det enkelt att räkna ut vilket centrumavstånd du ska ha på takbjälkarna. Du delar helt enkelt måttet på det uppskattade antalet takbjälkar och markera sedan centrumavstånden på de långa balkarna.
 13. Montera takreglar. Börja med att sätta upp den regeln som ska sitta i centrum, fäst med skruv á 5 x 90 millimeter i regelns övre del. Använd sedan ett vattenpass för att säkerställa att den står i lod innan du skruvar in den nedre skruven. Fortsätt på samma sätt med de resterande takbjälkarna. Avslutningsvis tar du bort strävorna.

Kostnad för att bygga pergola

Om du bygger en egen pergola betalar du endast för materialet, räkna med några tusenlappar. Det finns även färdiga lösningar att köpa hos byggvaruhusen, de kan kosta mer än 30 000 kronor beroende på material och storlek.

Vanliga frågor och svar

Om du bygger en pergola själv kostar det några tusen kronor (för själva materialet). Köper du en färdig konstruktion från ett byggvaruhus kan pergola kosta cirka 30 000 kronor eller mer, beroende på storlek och material.

Du kan bygga en pergola i trä med fyra stolpar fästa i plintar. I den här artikeln hittar du en steg för steg-beskrivning.

Nej, normalt sett behövs inget bygglov men om du ska bygga en pergola med tak eller täta väggar kan det krävas bygglov.

Det väljer du själv, men cirka 30 centimeter är vanligt.

Den fungerar dels som ett designelement i trädgården, dels skänker den viss skugga – särskilt om du planterar växter i den. Till exempel kan du skapa ett vackert lövvalv med slingerväxter, hänga upp ljuslyktor och placera en utegrupp i pergolan.

Det bestämmer du själv, men om du tänker sätta tak på pergolan eller bygga täta väggar, behöver du ansöka om bygglov.

Om du ska bygga en pergola med tak behöver du kontrollera med byggnadsnämnden om ett bygglov krävs.

En lövgång i trädgården. Den består i regel av dubbla rader av fristående stolpar med en överliggare emellan, där kan man låta klätterväxter växa som ett grönskande tak.

Relaterade artiklar