Gjut en sula – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Oavsett om du ska bygga ett hus eller ett växthus kan det vara bra att kunna gjuta sulan själv. Det sparar dig en del pengar eftersom du slipper anlita ett företag. Det är inte särskilt svårt att gjuta själv, men det krävs lite förberedelser.

Bra att veta om att gjuta i betong

Betong tenderar att vidga sig när det blir varmt, därför kan du behöva använda dig av gummilister, så kallade expansionsfog eller dilationsfog, om du ska gjuta en mycket stor sula. Utan dilationsfog riskerar en större sula att spricka med tiden.

Förutom eventuell dilationsfog måste du även armera när du gjuter sulor, med andra ord gjuter du in armeringsjärn. Kom ihåg att om armeringsjärnen måste överlappa ska de överlappa med minst 60 centimeter och dessutom vara sammanfogade med najtråd.

Själva betongen kan du antingen köpa i säckar och blanda på egen hand, eller köpa färdig från en betongbil. Det är nästan att föredra om du ska gjuta större sulor.

Innan du sätter igång

Innan du beställer betongbilen eller börjar blanda egen betong är det viktigt att du förberett själva marken där sulan ska gjutas. Det är viktigt att marken inte binder vatten eftersom det påverkar härdningen av betongen. Du ska även därför gräva bort matjorden samt gräva ut ett tillräckligt djupt dike som sedan ska fyllas med lite makadam i botten. Makadamen fungerar som dräneringsmaterial. Men om marken är mycket tät behöver du även lägga ut ett dräneringsrör som leder bort vattnet.

När du förberett marken kan du antingen välja att bygga en egen gjutform av reglar eller köpa färdiga kantelement. Kantelementen gjuts in i kantbalken. I den här steg för steg-beskrivningen får du lära dig hur du bygger en egen gjutform.

Storlek på sula

Hur stor sula du ska gjuta beror dels på hur stor konstruktionen som ska byggas ovanpå ska vara, dels hur stora laster sulan ska klara av. Sulans höjd (själva tjockleken) behöver vara kraftigare ju tyngre laster den ska klara av. Till exempel krävs en tjockare sula till ett hus än ett mindre växthus. Om du ska gjuta en större sula, till exempel till ett hus, är det ofta bäst att låta en konstruktör beräkna förutsättningarna så att konstruktionen blir tillräckligt stabil. I regel är 15 centimeters tjocklek lagom om tomtens förutsättningar är bra. Ibland kan du behöva dubbelarmera betongen om markens bärighet är sämre samt gjuta 20 centimeters tjocklek.

Själva bredden på sulan ska vara lite större än själva konstruktionen som ska ställas ovanpå. Ska du till exempel gjuta en sula till en mur med 20 centimeters bredd, ska du gjuta en sula som är 40 centimeter.

Material

  • Spade eller grävmaskin
  • Vattenpass
  • Tumstock
  • Murbrukshink och betongpulver (om du blandar egen betong)
  • Betongblandare
  • Kratta
  • Kap- och gersåg
  • Skruvdragare
  • Najtråd och najtång
  • Armeringsjärn
  • Markduk
  • Makadam

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Så här gjuter du en sula – steg för steg

  1. Märk ut var du ska gjuta. Det är enklast att sprejmåla den yta som ska gjutas.
  2. Gräv bort matjord. Hela ytan som ska gjutas måste först grävas ut, ett djup som motsvarar sulans tjocklek plus ytterligare 15 centimeter där ett kapillärbrytande skikt anläggs.
  3. Lägg i markduk. När du grävt ut ytan lägger du i markduk, den separerar jordlagret från makadamen – det dränerande materialet. Om marken är mycket tät lägger du i ett dräneringsrör, det måste ledas fram till en plats där vattnet kan tas omhand.
  4. Kompaktera makadamen. Med en vibrationsplatta (en padda) vibrerar du makadamen tills den är kompakt och inte längre sjunker ner. Ibland kan du behöva fylla på med mer makadam eftersom den sjunker ihop lite efter vibbringen.
  5. Kontrollera ytan. Med ett längre vattenpass, alternativt en laser, kontrollerar du att det packade gruset ligger helt plant och vågrätt. Har du endast ett kort vattenpass? Lägg det på en lång planka så får den samma funktion.
  6. Bygg gjutform. Du kan använda vanligt regelvirke. Lägg ut reglar som skapar själva formen som ska gjutas, du behöver sätta ner temporära stöttor (mindre träbitar/klossar) som håller formen på plats när du väl häller på betongen. Dem slår du ner på utsidan av reglarna rakt i makadamen och skruvar även fast i reglarna. Kontrollera regelbundet att gjutformen har rätt mått och står i våg.
  7. Kapa armeringsjärn. Mät upp och kapa armeringsjärn till rätt längd och placera dem i gjutformen längsmed hela formens längd. Det är möjligt att du behöver skarva, i så fall måste armeringsjärnen överlappa med minst 60 centimeter samt vara sammanfogade med najtråd så de inte glider isär. Ställ armeringsjärnen på armeringsdistanser så de hamnar högre upp i gjutformen och inte ligger på botten när du häller på betongen. Om du gjuter en tjock sula kan du behöva armera i två nivåer, då kan du fästa de översta armeringsjärnen i najtrådar som du fäster i gjutformens kanter.
  8. Fyll på betong. Nu när formen är färdig är det bara att hälla på betongen. Fyll på formen och kom ihåg att vibrera den så att alla luftbubblor försvinner. Du ska dock inte överdriva vibbringen eftersom ballasten i betongen då riskerar att falla till botten där den inte gör någon nytta. Dra av betongens yta så den blir slät och rak.
  9. Täck med plast. När du är färdig med gjutningen är det viktigt att täcka in sulan med plast och vattna betongen under de närmsta dagarna, särskilt om det är varmt utomhus eftersom den annars riskerar att härda för snabbt.
  10. Låt härda. Efter ungefär en vecka kan du ta bort plasten och gjutformen samt fylla på med mer makadam runtom sulan. Det är bra att vänta ytterligare ett par dagar innan du väl påbörjar bygget.

Vanliga frågor och svar

Du kan använda olika material, till exempel trä, plast eller silikon. Om du ska gjuta en bordsskiva eller något likvärdigt kan du bygga en rektangulär form i ohyvlat virke. Här kan du se en steg för steg-beskrivning om hur du gör.

Den måste vara tät, annars riskerar betongen att sippra ut genom springor. Om du bygger en gjutform i trä kan du vattna formen först, då suger träet åt sig vatten och sväller, vilket tätar småspringor.

Cement är ett slags bindemedel bestående av olika stensorter som kalksten. Betong tillverkas av cement, ballast och vatten.

Ta bort formen först när betongen har härdat.

Du kan använda olika typer av virke, bland annat trä, plast, silikon och latex.

Relaterade artiklar