Innehåll i denna artikel
Olika typer av uteduschar
En utedusch kan kopplas till husets uppvärmningssystem och således ha både varmt och kallt vatten. Men ett mer vanligt alternativ är att välja en så kallad soldusch. Den värms upp av solen, vilket är mer miljöneutralt eftersom solens energi är förnyelsebar. Solvärmen är dessutom gratis, vilket gör att det inte kostar något när du duschar (förutom själva kostnaden för duschen). Solduschen består av en dusch (en blandare och ett munstycke) och en tank som kopplas till duschen. Tanken finns i olika storlekar och de vanligaste brukar vara på mellan 25 och 40 liter. Ju större tank, desto längre tid kan du duscha i varmvatten. På de flesta solduschar kan du även koppla in vanligt kallvatten för att på så vis reglera värmen.
Fördelarna med soldusch är att du får gratis varmvatten och på ett miljöneutralt sätt. Nackdelen är förstås att det inte bildas något varmvatten om solen inte är framme, vilket tyvärr är fallet under vissa somrar.
Vill du ha garanterad värme i uteduschen bör du välja en som kan kopplas till det vanliga värmesystemet.
Så får du vatten till uteduschen
Vattnet måste såklart komma någonstans ifrån och den absolut enklaste lösningen på en utedusch är att hänga upp trädgårdsslangen i ett träd och sätta fast ett duschmunstycke. Men då blir vattnet kallt (förutom den lilla mängd som kan värmas upp i slangen om det är soligt), vilket i och för sig kan vara behagligt under sommarens varmaste dagar. Ett annat sätt att få varmvatten till uteduschen är genom att koppla duschen till badrummets duschblandare. Det är inte alltid det fungerar, det beror helt och hållet på var ditt badrum ligger och om det finns ett fönster. Om du kan placera uteduschen nära badrummet kan du nämligen skruva av duschslangen i badrummet och istället skruva på en halvtums snabbkoppling för trädgårdsslangar.
Sedan drar du ut slangen via fönstret och kopplar ihop den med uteduschen. Visst, det kräver lite fix innan du kan njuta av duschen eftersom du måste ställa in temperaturen inifrån badrummet. Men det är samtidigt en enkel lösning som de flesta enkelt kan göra själva.
Ett annat alternativ är att koppla duschen till trädgårdsslangens vattenutkastare, den brukar sitta på husets fasad. I vattenutkastaren finns endast kallvatten, men du kan lösa det genom att sätta en grenkoppling på trädgårdsslangen och göra en lång slinga. Lägg sedan ut slingan över gräsmattan eller tomten och låt vattnet värmas upp av solens värme. Den andra slangen har kallvatten och leds direkt till uteduschen. Sedan kopplar du de bägge slangarna till en duschblandare – på så sätt kan du justera temperaturen genom blandaren.
Blandare till utedusch
Det finns flera typer av duschblandare, men du behöver ta hänsyn till något när du installerar vatten utomhus än inomhus – frysning. Vanliga ettgreppsblandare eller termostatblandare är exempelvis väldigt känsliga för frysning och riskerar att frysa sönder under uteduschens första vinter. Det är bättre att satsa på en mer gammaldags blandartyp med vridkranar. De är robustare och tåligare och kan stå kvar ute över vintern – så länge du kopplar av vattenslangen och låter vridventilerna stå öppna.
Placering av utedusch
Var uteduschen ska placeras är förstås valfritt. Men det finns vissa saker som är bra att tänka på.
- Insyn. När du duschar vill du förmodligen inte ha full insyn. Vissa tomter erbjuder naturliga hörnor där duschen kan stå utan att synas för förbipasserande. Men många villatomter har mycket insyn, då kan du behöva hägna in duschen. Det är vanligtvis inte några problem eftersom inhägnaden ofta förhöjer duschens utseende. Du kan exempelvis använda stockar för att skapa en naturinspirerad vägg, eller sätta upp snygga skärmväggar i bambu eller frostat glas.
- Vatten. Även om det kan bli fräckt att ha uteduschen mitt i en skogsglänta bör du ändå tänka praktiskt när du placerar uteduschen. Du behöver ju ha tillgång till vatten, vilket de flesta får från sitt vanliga bostadshus. Därför är det bäst att placera uteduschen nära huset. Men det beror så klart på var du hämtar vattnet.
- Sol. För att verkligen kunna njuta av uteduschen är det skönt om den står i soligt läge, särskilt när du ska duscha i kallvatten.
Det finns några saker du bör tänka på när du väljer placering för uteduschen. Om du ska installera duschen på ett trädäck, exempelvis i närheten av poolen, måste du först kontrollera att dräneringen under duschen är tillräckligt bra. Du bör även se till att duschvattnet inte rinner mot husets grund. Du bör aldrig montera uteduschen direkt mot husfasaden eftersom vattnet så småningom kommer att tränga in i fasaden och orsaka fuktproblem.
Golv i utedusch
Det är viktigt att kontrollera var vattnet tar vägen, särskilt om du duschar med produkter som inte bör hamna i naturen. Egentligen kan du välja vilket underlag som helst, så länge som underlaget är genomsläppligt. En del väljer att ha sten eller trätrall. Sten är praktiskt eftersom det är tåligt, men det upplevs ofta som kallt under barfotafötter. Trätrall är ”varmare” att stå på men är samtidigt ett sämre material sett ur vattensynpunkt eftersom trä kan absorbera vattnet vilket kan leda till röta.
Ett annat sätt att bygga ett underlag är att gräva ut en stenkista. Utan tillräcklig dränering riskerar annars marken under duschen att bli sank. Stenkistan är en dräneringslösning du kan göra själv. När du är färdig bör du kontrollera stenkistans dräneringsförmåga genom att hälla över ett par hinkar med vatten. Vattnet bör rinna undan relativt snabbt.
Vanliga frågor och svar
Det är en utedusch som värms upp av solens strålar.
Det finns olika varianter, men grundtanken är att solens energi värmer upp vattnet i solduschen. Det betyder att det finns varmvatten när solen varit framme men endast kallvatten om det är en mulen dag.
Det beror på vilken typ av utedusch det är. En soldusch tar längre tid att bli varm eftersom vattnet måste värmas upp av solen. Kopplar du uteduschen till husets vanliga värmesystem kan du få samma temperatur i duschen som inomhus.
Ställ gärna duschen i soligt läge och på en plats där dräneringen fungerar bra. Det sista du vill är att få fuktproblem på grund av att vattnet inte rinner undan.