Innehåll i denna artikel
Tips när du väljer fjällstuga
Var fjällstugan ligger är förstås viktigt att fundera över. Kanske har du redan en skidort du ständigt återkommer till? Jämför olika orter som kan vara intressanta. I Sverige hör Åre, Sälen, Idre och Vemdalen till några av de mest populära. Det drar såklart även upp priserna för stugor. Samtidigt innebär en populär skidort även stora möjligheter att hyra ut fjällstugan. Några saker som är bra att tänka igenom när du köper fjällstuga:
- Antal rum. De flesta fjällstugor har smarta lösningar för att så många personer som möjligt ska få plats. Antal rum är viktigt men det kan även vara bra om fjällstugan har ett loft som kan användas som sovplats om ni blir många. När loftet inte används som sovplats är det utmärkt till förvaring av alla skidor, pjäxor och tillbehör.
- Bastu. Det finns inget som är så härligt som att sätta sig i en varm bastu efter en dag i skidbacken. När du köper fjällstuga från en hustillverkare kan du ofta välja bastu som ett tillval, vilket kan vara värt att överväga, särskilt om du ska hyra ut fjällstugan då bastu är något som ofta efterfrågas.
- Öppen spis. Precis som att det är skönt att värma sig i en bastu efter en lång dag i pisten, är det lika mysigt att tända en sprakande brasa. Hustillverkare erbjuder också oftast öppen spis som ett tillval.
- Kommunikation. När du väl ska välja var i landet du vill ha din fjällstuga bör du även kontrollera hur förbindelserna ser ut. Finns det bra lokaltrafik? Eller måste man ha egen bil för att ta sig dit? Kontrollera även om det finns några matbutiker eller apotek i närheten.
- Skidort. Det kanske enklaste eller svåraste valet är att välja ort. Kanske vet du exakt vilken skidort du ska bygga fjällstugan i? Om du inte är säker bör du åka runt och upptäcka olika platser innan du bestämmer dig. För- och nackdelar med skidorter som Åre är att det alltid är relativt enkelt att hyra ut här eftersom efterfrågan är stor. Men på grund av skidortens popularitet är även priserna för att bygga fjällstuga betydligt högre, särskilt när det kommer till att köpa tomt. Du behöver alltså väga för- och nackdelar mot varandra.
Hustillverkare
Det finns många hustillverkare som erbjuder och bygger fjällstugor, bland annat Rörvikshus, Hudikhus, Skidstahus och Sommarnöjen. Sommarnöjen har fyra olika storlekar på stugor – 100, 75, 50 och 30 m2. Du kan smidigt anpassa fönstersättningen utifrån utsikten på tomten. Rörvikshus har också flera fjällstugor att välja bland och de kännetecknas av hög kvalitet där man fokuserat på hållbara och kvalitativa byggnadsmaterial. Till exempel använder man endast fönster med det bästa U-värdet för att skapa ett så energismart hus som möjligt. De har även praktiska alternativ som exempelvis torkskåp och pjäxtork.
Inred fjällstugan
Om du redan har en fjällstuga men är osäker på vilken typ av inredning som passar kan du få hjälp från naturen. Eftersom fjällstugor vanligtvis ligger i närheten av skidorter eller på fjället, är naturen alltid närvarande. En kall och krispig vinterdag är världen utanför fönstret alldeles vit och gnistrande. Få in lite av naturen genom att inreda med naturinspirerande dekorationer och material. För att sätta lite färg på stugan kan du inspireras av naturens egna färgklickar, som orangea hjortron eller violetta blåbär. Även gröna färger passar bra i fjällstugor, de påminner om granarnas gröna barr. Andra inredningstips till fjällstugan:
- Organiska och naturliga material. Fårskinnsfällar, plädar och inslag av trä är vackert i fjällstugan. Låt exempelvis veden till braskaminen förvaras synligt.
- Belysning. Självklart behövs mysig belysning i fjällstugan, som ljusslingor och dova bordslampor. Men även en stor takkrona, exempelvis en renhornslampa, blir passande i atmosfären.
- Tavlor. Vill du dekorera väggarna? Varför inte satsa på naturinspirerade motiv som vackra tryck på skogar, älgar och snöklädda bergstoppar?
- Detaljer. För att skapa en varm och inbjudande atmosfär i ett annat kargt och kallt landskap, är det bra att få in detaljer i mässing eller i varma färger, exempelvis trä. Satsa på mysiga textilier och fina ljuslyktor.
Vanliga frågor och svar
Det är ett vinterbonat fritidshus i en fjällmiljö.
Kostnaden varierar en del beroende på hustillverkare samt var i landet du ska bygga. I populära skidorter som Åre och Sälen är tomterna oftast dyrare än på mindre orter. Det tillkommer alltid andra kostnader när du ska bygga en fjällstuga, exempelvis indragning av vatten och el.
Ett sätt är att hyra ut fjällstugan när du själv inte vistas där. Det kan vara bra att även utforma stugan så att den passar bra hela året. Många personer vill hyra stugor även under våren och sommaren, då fjällen är gröna och marken ligger bar.