Braskaminer och öppna spisar – 3 prisvärda modeller

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~9 minuter

Det kan kännas tråkigt när sommaren lider mot sitt slut. Men med mörkret och kylan som kommer med hösten väntar även mysiga kvällar framför en öppen spis. Här går vi igenom vad som är bra att tänka på när du köper en braskamin samt listar tre prisvärda modeller just nu.

Olika typer

När du ska välja eldstad finns det förstås en del att tänka på. Det finns många typer av eldstäder, exempelvis vedeldade eller gasoldrivna. Här är några typer av eldstäder:

  • Braskamin. Braskaminer är idag ett vanligt inslag i många hem. Det finns olika typer av braskaminer, men de har en sak gemensamt: de alstrar värme genom förbränning av brännbart material (exempelvis ved, pellets eller kol).
  • Öppen spis. I dag är det inte lika vanligt med öppen spis som förr. Det beror framförallt på att öppna spisar är dåliga på att ge värme. Den mesta värmen försvinner upp genom skorstenen och det blir bara kvar ungefär 10 procent värme i bostaden. Öppna spisar kännetecknas av att de är just ”öppna” – utan lucka eller glasfönster.
  • Murad eldstad. Förr var det vanligt att man platsbyggde braskaminer i hemmen. En murad eldstad tillverkades då ofta i tegelblock och sedan sattes en insats in. Fördelen med murade eldstäder är att de kan byggas utifrån husets form, dock är de i regel dyrare än moderna braskaminer.
  • Skorstensfri eldstad. Vid eldning av ved och annat brännbart material avges koldioxid i form av rök, därför krävs en skorsten som kan släppa ut röken. Men i en skorstensfri eldstad använder man istället el, etanol eller gas som eldningsmaterial. De avger inte alls lika mycket koldioxid som ved. Den här typen av eldstad kräver därför inte någon skorsten utan kan monteras var som helst i hemmet. Nackdelen är att den inte alstrar särskilt mycket värme och den avger heller inte den säregna doften av ved. Den används främst för att skapa trivsel och en mysig känsla.
  • Gjutjärnskamin. Gjutjärnskaminer var vanligare förr, men dagens moderna kaminer har sina fördelar. Dels är har de mycket god värmelagringsförmåga, dels är det enkelt att placera kaminen i hemmet då rökanslutningen kan anslutas både uppåt och nedåt.
  • Insats. Insatser används när du själv vill bygga braskaminen. Du kanske vill bygga in kaminen i huset eller ta fram en speciell form på kaminen. När själva skalet är färdigt installerar du en insats inuti skalet.
  • Vedspis. Idag är vedspisar inte särskilt vanliga, men de finns fortfarande att köpa. Vedspisen är en härlig stämningshöjare samtidigt som du kan laga mat på den.
  • Bioetanol eldstäder. För dig som bor i lägenhet och inte har möjlighet att installera en skorsten, kan en etanolkamin vara ett alternativ. Den drivs av bioetanol och kräver ingen skorsten. Du kan starta brasan genom att trycka på en knapp. Den här typen av eldstäder är enbart till för stämningens skull, de alstrar ingen märkbar värme.

Bygglov och regler

Om du redan har en befintlig kamin hemma behöver du se till att en sotare gör en kontroll cirka var tredje till vart sjätte år (hur många års mellanrum beror på hur ofta kaminen används). Men om du håller på att bygga ett nytt hus och planerar att sätta in en braskamin kan det vara bra att känna till Boverkets nya regler. Braskaminer omfattas av vissa regler, vilket beror på att Boverket vill minska utsläppen från vedeldning. Sedan 2019 har reglerna ändrats, men har du redan en braskamin sedan tidigare omfattas du inte av regeländringarna. Reglerna rör byggnader med följande installationer: fastbränsleeldade pannor, braskaminer, pelletseldade kaminer, insatser och kökspannor. Reglerna handlar om utsläpp och du kan se specifikationer här.

När du ska installera en eldstad med skorsten hemma måste du först göra en bygganmälan. I samband med att anmälan skickas in ska även en planritning, fasadritning och en prestandadeklaration skickas in.

Installation av braskamin – värt att veta

Om du ska installera en ny braskamin och skorsten behöver du först göra en bygganmälan och få ett godkänt startbesked. Om ditt hus redan har en befintlig rökkanal ska du istället kontakta en skorstensfejare. Skorstensfejare kontrollerar att kanalen är helt tät och att allt ser bra ut. Kom ihåg att måtten på den nya kaminen måste stämma överens med måtten på rökkanalen.

Andra saker som är viktiga att tänka på är bland annat placeringen. Var du placerar kaminen kommer ha stor påverkan på värmespridningsförmågan. Ofta är det bra att placera kaminen relativt centralt någonstans på bottenvåningen. Då får du den bästa värmespridningen. Det är även bra att kontrollera hur vinden blåser där du bor och var dina grannars hus står. Var på huset skorstenen placeras påverkar hur röken blåser.

Även om det är fullt möjligt att installera en braskamin på egen hand, så länge som du följer anvisningarna för produkten noggrant, är det ofta bäst att anlita en erfaren hantverkare, särskilt vid monteringen av skorstenen. Eftersom du behöver ta upp hål i både inner- och yttertak är det viktigt att tätningen utförs på ett korrekt sätt. När installationen är färdig ska tätningen testas genom en så kallad ”provtryckning”, då kan skorstensfejaren se om rökkanalerna håller tätt och att hela anläggningen är säker att använda.

Tips och trix inför eldningen

En braskamin kan eldas med olika typer av förbränningsmaterial. Ved är vanligast och kan vara allt från billigare träslag som gran och lönn till lite dyrare träslag som brinner jämnare (ek, bok och ask). Har du ingen skorsten behöver du välja ett annat alternativ, exempelvis en bioetanoleldad kamin. Exakt hur du ska elda i kaminen beror förstås på vilken modell det är. Men generellt sett gör du så här:

  • Förbered tändved. Du kan klyva tjockare vedklampar för att få fram 1 – 2 kilo tändved (2 – 4 centimeters diameter är lagom).
  • Öppna förbränningsspjället. Det ska vara helt öppet så att luften cirkulerar, då blir det enklare att starta brasan.
  • Stapla tändved. Lägg ut ett par pinnar och några hoptryckta bollar med tidningspapper under.
  • Lägg in tändkuddar. Du kan tända brasan utan tändkuddar, men det är betydligt enklare och går snabbare med dem. Lägg en eller två kuddar intill tändveden och pappret så att det får fyr.
  • Lägg på ved. Använder du tändkuddar kan du lägga in ett par vedträn samtidigt som du staplar tändveden.
  • Låt elden komma igång. Du behöver vänta i cirka 10 minuter för att se att elden verkligen får fart. Börja sedan lägga in några vedträn åt gången, men inte för många precis i början.
  • Stäng spjället. Efter att elden kommit igång och brinner ordentligt kan du stänga spjället igen, inte helt och hållet, men lite för att elden ska brinna långsammare.

Tips när du köper braskamin

Det finns en del saker att tänka på när du ska välja modell av braskamin, bland annat:

  • Syfte. Vad är det viktigaste med braskaminen – att värma upp bostaden eller enbart för att få en mysig och ombonad känsla? Väljer du en vedeldad braskamin vill du förmodligen få ut värme. Det är då viktigt att veta vilket värmebehov bostaden har. Ett välisolerat hem behöver cirka 60 – 70 watt i värmeeffekt per kvadratmeter för att bli uppvärmt.
  • Storlek. Välj rätt dimension på braskaminen. Väljer du en för stor kamin är risken stor att du eldar på för låg effekt, vilket bildar mer sot i skorstenen. Men om du väljer en för liten kamin riskerar du å andra sidan att överbelasta den när du eldar för mycket. Försäljaren kan ofta ge dig bra tips på vilken storlek som passar dina behov.
  • Placering. Var braskaminen placeras har stor inverkan på värmeeffekten. Det är ofta bra att placera braskaminen centralt på husets bottenvåning för att få ut så mycket värme som möjligt.

Tre olika braskaminer

Gjutjärnskamin från Kaminexperten

Specifikationer:

  • Effekt: 8 kW
  • Mått: 650 x 750 x 350 millimeter

Egenskaper: En liten och smidig braskamin i robust gjutjärn. Passar perfekt i mindre rum eller bostäder. Braskaminen har en klassisk design och en liten fönsterlucka där elden syns. Kaminen är målad i svart värmetålig färg och den installeras genom toppanslutning.

Köp här

Braskamin från Panadero

Specifikationer:

  • Effekt: 8,7 kW
  • Mått: 1 048 x 605 millimeter

Egenskaper: En vedeldad och modern braskamin med svängd utsida. Kaminen har ett särskilt trippelförbränningssystem som innebär att gaserna antänds på nytt för att ge maximal effekt, minimal bränsleförbränning och minimala utsläpp. Braskaminen har vedförvaring under och en snygg cirkulär granitskiva på ovansidan. En minimalistisk och modern braskamin som både värmer och gör hemmet mysigt.

Köp här

Vintage braskamin från Panadero

Specifikationer:

  • Effekt: 9,8 kW
  • Mått: 819 x 718 millimeter

Egenskaper: Letar du efter en traditionell braskamin har du hittat rätt. Den här modellen har en vintagedesign med både galler och dörr av gjutjärn. Du kan elda större vedträn, upp till 60 centimeter långa. Det stora fönstret gör att du ser elden ordentligt. Kaminen har ett inbyggt trippelförbränningssystem vilket innebär att gaserna antänds på nytt för att ge maximal effekt, minimal bränsleförbränning och minimala utsläpp.

Köp här

Vanliga frågor och svar

Det beror på kaminens verkningsgrad. Det är förhållandet mellan energin som kaminen avger och den energi som tillförs (ved). Tillverkaren Conturas kaminer har en av de högsta verkningsgraderna (81 %) vilket innebär mycket goda värmebevarande egenskaper.

Det beror mycket på modell och tillverkare, men vanligtvis kan en kamin användas i mer än 30 år.

Det finns braskaminer från cirka 5 000 kronor upp till 35 000 kronor och ännu mer. Det tillkommer ofta kostnader i form av sotning, kontroll och bygganmälan.