Innehåll i denna artikel
Utgå från tomten
Om du inte redan har en tydlig vision om vilken husmodell du vill ha kan det vara bättre att utgå från tomten istället för att börja med huset. Hur tomtens förutsättningar ser ut påverkar nämligen vilken hustyp som ens går att bygga. Om tomten är sluttande kan ett suterränghus vara mer praktiskt än ett vanligt 1-planshus. Vill du ställa ut ett nyckelfärdigt 1-planshus på en sluttande tomt krävs mycket schaktning och ifyllnadsarbete, vilket höjer merkostnaderna. Förmodligen behöver du anlita hantverkare och grävföretag som kan gräva ur och jämna till nivån på tomten.
Om du redan har köpt en tomt kan det alltså vara bättre att utgå från den. Men vad påverkar vilken typ av husmodell du kan välja?
- Tomtens utformning. Som vi nämnde är det bra att utgå från tomtens förutsättningar eftersom de påverkar vilken husmodell som kan byggas. Är tomten mycket sluttande finns det alltså särskilda suterränghus att välja bland. De kan antingen byggas på en plintgrund eller på betongplatta – dock flera betongplattor som läggs i olika nivåer.
- Tomtens storlek. Storleken på tomten påverkar hur stort hus du kan bygga. Vanligtvis får man bebygga en femtedel av tomten, det kan dock variera lite beroende på kommun samt om huset byggs inom eller utanför detaljplan. Om du har en liten tomt men behov av ett stort hus, kan ett 2-planshus vara ett bra alternativ.
- Tomtens jordtyp. Morän jordtyp är vanligast i Sverige, den består av grus och stenblock i olika storlekar och innebär oftast en jord med god bärighet. Du behöver dock undersöka vilken jordtyp som finns på din tomt. Är den silt, sandig eller lerig kan bygget bli svårare och man kan bli tvungen att plinta grunden för att huset ska stå stabilt. Hur god bärighet jorden har påverkar också hur stort och tungt hus du kan bygga.
- Utsikt. Har du en spektakulär havsutsikt åt något håll? När du väljer husmodell är det bra att tänka på utsikten eftersom det finns husmodeller med särskilt stora fönsterpartier. Du kanske vill ha ett hus med stora fönster åt ett håll men mindre och färre fönster på en annan sida där du har mer insyn. Om höga träd eller berg skymmer utsikten kanske du vill bygga ett 2-planshus för att komma upp i tillräcklig höjd för att kunna se utsikten.
- Behov och önskemål. Förutom tomtens förutsättningar ska du såklart även utgå från dina egna behov och önskemål. Vill du kunna anpassa huset med tiden? Till exempel skapa fler rum om familjen växer? Det är också bra att tänka igenom innan du väljer husmodell.
Typer av husmodeller
Om du inte har en tomt eller om du helt enkelt vill välja husmodell oberoende av tomten, kan det vara bra att känna till vilka olika husmodeller som finns:
- Sluttningshus. Sluttningshus, eller suterränghus, är hus som byggs i en sluttning.
- 1-planshus. Ett enplanshus byggs i en enda våning.
- 1,5-planshus. Ett hus med en övervåning med snedtak. Det kallas 1,5-planshus och inte 2-planshus eftersom övervåningen är ganska trång då snedtaket är brant.
- 2-planshus. Ett hus med två kompletta våningar.
Om du köper hus från en hustillverkare kan du ofta anpassa husmodellen. Hur många och hur stora förändringar du kan göra beror på hustillverkaren. Populära tillval när du köper nyckelfärdiga hus:
- Förhöjda väggar. Vill du ha mer ljus och rymd i huset kan du välja förhöjda väggar. Då görs väggarna högre än standardutförandet, vilket ger en luftigare känsla.
- Braskamin. Många gånger blir husmodeller ganska mycket dyrare när du väljer extra tillval. Dock kan det vara värt att välja braskamin redan i beställningsstadiet. Då slipper du installera skorsten och kamin efteråt.
- Extra badrum. När du tittar på husmodeller kan du se planlösningen. Även om den känns bra idag är det viktigt att du tänker långsiktigt. Kommer familjen växa? Då kanske det är värt att bygga ett extra badrum i huset.
- Extra sovrum. Jobbar du hemifrån? Eller vill du kunna ha ett eget hobbyrum/gästrum? Då kan det vara värt att välja ett extrarum när du beställer husmodellen.
- Större fönster. Vissa hustillverkare ger tillval på fönster. Om tomten erbjuder en fin utsikt kan det vara bra att välja extra stora fönster som går från tak till golv.
Entreprenadform och hantverkare
När du köper nyckelfärdiga hus hos en hustillverkare kan du vanligtvis välja mellan olika entreprenadformer, bland annat:
- Totalentreprenad. Totalentreprenad har ingen juridisk betydelse utan kan betyda olika saker hos olika hustillverkare. Vanligtvis innebär totalentreprenad att allt ingår – själva huset och arbetsinsatsen. Väljer du totalentreprenad är det hustillverkaren som ansvarar för projektering och arbetsutförandet. Dock bör du kontrollera vad som ingår eftersom husgrund och markarbete ofta inte omfattas av totalentreprenad.
- Utförandeentreprenad. Utförandeentreprenad innebär att du som beställare har ansvar för projektering medan hustillverkaren ansvarar för utförandet. Hustillverkaren har inget funktionsansvar dock ska arbetet utföras på ett fackmässigt sätt.
Förutom entreprenadformer finns det även olika upphandlingsformer. Upphandlingsformer reglerar hur många entreprenörer som ska upphandlas.
- Delad entreprenad. Delad entreprenad innebär att du som beställare ansvarar för att anlita olika entreprenörer till husbygget. Du måste alltså ansvara för vilka hantverkare du behöver samt hur deras arbete ska läggas upp i förhållande till varandra.
- Generalentreprenad. Väljer du generalentreprenad innebär det att du som beställare endast upphandlar en entreprenör (en generalentreprenör) som i sin tur ansvarar för att anlita andra underentreprenörer som behövs till projektet.
Det finns för- och nackdelar med de olika entreprenad- och upphandlingsformerna. Beroende på hur stort ansvar du själv vill ha samt hur mycket kontroll du vill ha över projektet, kan olika entreprenadformer fungera. Vill du själv ansvara för projektet är det bättre att du väljer delad entreprenad, men det innebär samtidigt mer jobb från din sida. Om du har bra kontakt med olika hantverkare i ditt område kan du dock spara en del pengar på att välja delad entreprenad. Då kan du enklare förhandla om priset. Väljer du totalentreprenad med generalentreprenad som upphandlingsform slipper du själv ansvara för bygget av huset – det sköter totalentreprenören.
Om du väljer att själv anlita hantverkare är det viktigt att du jämför offerter innan du bestämmer dig. Skicka ut minst tre offertförfrågningar till olika byggfirmor, då blir det enklare att jämföra priser och anbudens omfattning. Det krävs i regel sex typer av hantverkare för ett husbygge: mark- och grundarbetare, snickare, VVS-montörer, elektriker, kakelsättare och målare/tapetserare.
Nya husmodeller från stora hustillverkare
Beroende på vilken budget du har kan du antingen välja att köpa ett arkitektritat nyckelfärdigt hus eller välja färdiga och billiga husmodeller med mindre frihet att förändra planlösning och material. Två stora hustillverkare som presenterat nya husmodeller är Fiskarhedenvillan och Myresjöhus.
Fiskarhedenvillans nya husmodeller
- Ljungeld. Ett enplanshus på 121,3 m2. Huset förenar skandinavisk byggnadstradition med modern minimalism. Huskroppen är en perfekt avvägning mellan tradition och nyskapande.
- Solstorm. Ett enplanshus på 128,8 m2. Huset är utmärkt för barnfamiljer då planlösningen har en särskild del för barnen – med barnrum och ett tillhörande allrum. Köket är stort och luftigt med många arbetsytor och husets formspråk är tidlöst.
- Aura. Ett enplanshus på 145,5 m2. Det här huset drar blickarna till sig med sin unika huskropp. Den består av tre rektangulära volymer som förskjutits för att skapa ett modernt och intressant formspråk. Den mittersta delen av huset har en imponerande takhöjd på 3,4 meter.
- Skymning. Ett tvåplanshus på 152,8 m2. Ett hus med klassiska proportioner och en minimalistisk och modern känsla. Husets entré är indragen och ger ett bra väderskydd.
- Eldfall. Ett tvåplanshus på 153,4 m2. Den här hustypen passar utmärkt för mindre tomter då huset har en smal huskropp som inte tar upp särskilt stor yta i förhållande till sin invändiga boyta. Fönstrens placering är noggrant avvägd för att ge så mycket utsikt som möjligt samtidigt som placeringen bidrar till husets moderna karaktär.
- Luna. Ett tvåplanshus på 161,3 m2. Det här sluttningshuset har en avskalad och minimalistisk design som passar utmärkt på mindre tomter.
- Mirage. Ett 1,5-planshus på 169,7 m2. Ett hus som balanserar tidlöshet och tradition med ett trendigt och minimalistiskt formspråk. Entrén är indragen vilket känns elegant och modernt och huset har även ett takfönster vilket ger ett fint ljusinsläpp.
- Månsken. Ett tvåplanshus på 171,4 m2. Ett sluttningshus som passar perfekt på landet. Husets rena linjer och stora glaspartier skapar en vacker harmoni med mycket ljusinsläpp.
Myresjöhus nya husmodeller
- Kilsten. Ett enplanshus på 132 m2. Huset är gavelställt med indragen entré och stora fönster med svart metallspröjs. Huset är vitputsat och passar i de flesta omgivningar. Arkitekten är Frida Andersson.
- Sjöbris. Ett enplanshus (vinkelhus) på 142 m2. Huset har en klassisk huskropp i vinkel som blir en utmärkt kontrast mot den moderna planlösningen. Stora fönster och möjlighet till ryggåstak ger huset ett mycket luftigt intryck med gott om solinsläpp. Arkitekten är Anna Niklasson.
- Skiffer. Ett 1,5-planshus på 181 m2. Det här huset har ett förhöjt väggliv som skapar stor rymd inomhus. Planlösningen är ganska intressant eftersom entrévåningen är uppbyggd runt trappan – vilket skapar rum i vinkel. Istället för en klassiskt vinklad eller rundad trappa går trappan rakt upp, vilket känns mer modernt och minimalistiskt. Övervåningen känns rymlig och luftig tack vare att den är öppen hela vägen till taknocken. Arkitekten är Frida Andersson.
Vanliga frågor och svar
Beroende på vilken entreprenadform du valt kan du antingen behöva anlita hantverkare för husbygget eller överlåta det ansvaret till hustillverkaren. Väljer du totalentreprenad med upphandlingsform generalentreprenad innebär det att du endast tecknar ett avtal med generalentreprenören (hustillverkaren) som i sin tur ansvarar för att upphandla med andra underentreprenörer.
Jämför olika byggföretag och skicka ut offertförfrågan med noggrann beskrivning över projektet. Jämför sedan anbuden och kontrollera både pris och anbudets omfattning. Kom ihåg att kontrollera att byggfirman har F-skatt, försäkringar samt inga betalningsanmärkningar. Ett bra sätt att bilda sig en uppfattning om företaget är genom att läsa recensioner.
Beroende på hur tomten ser ut kan du välja husmodell därefter. Har du en sluttande tomt kan ett suterränghus vara passande. Är tomten väldigt liten kan ett 1,5- eller 2-planshus passa bra eftersom huset inte tar särskilt stor plats på tomten. Vill du slippa gå i trappor bör du välja ett enplanshus.
Vanliga husmodeller är 1-, 1,5- och 2-planshus samt suterränghus.
Det finns ingen juridisk förklaring till vad totalentreprenad innebär, därför måste du alltid kontrollera med varje enskild hustillverkare. Hos vissa betyder totalentreprenad att allt ingår i priset – hus, grundläggning och montage. Hos andra ingår huset men inget markarbete eller grund.