Bygga hus själv eller beställa nyckelfärdigt?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

När det är dags att bygga hus finns det flera alternativ att välja bland, till exempel kan du köpa ett prefabricerat nyckelfärdigt hus från en hustillverkare, eller så kan du bygga huset själv.

Olika alternativ

Om du ska bygga hus själv krävs mycket byggvana och vetskap om regler och byggnadskrav. Men om du inte känner att ett nyckelfärdigt hus passar dig finns det även några mellanting.

  • Du ritar huset själv men låter andra bygga. Om du vill kunna styra över planlösning, form och storlek på huset kan du rita det själv. De flesta tar hjälp av en arkitekt så att ritningen blir korrekt. Det kan vara svårt att komma ihåg alla detaljer som var avloppsrör, vattenledningar och el ska dras. När ritningen är klar låter du en byggnadsfirma bygga huset åt dig.
  • Du köper ett prefabricerat hus med inreder själv. Hustillverkare erbjuder vanligtvis olika lösningar, till exempel kan de sälja sina husmodeller som tomma skal. Då levereras husets klimatskal helt färdigt, men med oinredd insida.
  • Du gör allt själv. Du gör ritningen och bygger sedan huset på egen hand.
  • Du gör ingenting själv. Du beställer att inflyttningsklart hus från en hustillverkare.

Vilket alternativ som är bäst beror på dig och din budget. Om du är händig och själv kan och hinner bygga, kan du spara mycket pengar på att utföra jobbet själv. Vill du slippa göra jobbet är det kanske bekvämare att låta en hustillverkare bygga huset åt dig – sedan är det bara att flytta in. Även om nyckelfärdiga hus är dyrare än exempelvis hus i byggsats eller lösvirke, finns det sätt att hålla kostnaden nere.

Nyckelfärdigt hus från hustillverkare

Vill du köpa ett inflyttningsklart hus men med begränsad budget finns det bra alternativ:

  • Välj hustillverkare. Det finns många hustillverkare i Sverige som erbjuder väldigt olika hustyper och olika prisklasser. Har du en begränsad budget behöver du helt enkelt sålla ut de dyrare arkitektritade husen och välja en standardmodell med billigare material. Kan du dessutom tänka dig att utföra delar själv, som att lägga golv och tapetsera, kan du också spara in på kostnaderna.
  • Välj husmodell. Större hus är dyrare än mindre. Kanske behöver du begränsa dig när det kommer till ytan? Å andra sidan kan det vara dumt att snåla på storleken om familjen kommer utökas. Det är dyrare och krångligare att bygga ut än att bygga tillräckligt stort från början.
  • Välj inga tillval. Om du behöver hålla nere kostnaderna är det billigast att beställa huset med standardval. Det vill säga, gör inga extra tillval som att lägga till ytterbelysning, annan fasadfärg, dyrare kök och särskilda material. Välj deras standardutförande så blir det billigare.

Fördelar med nyckelfärdiga hus

  • Enkelt att beräkna tidsåtgång. Hustillverkaren vet redan i förväg hur många veckor/månader det kommer att ta.
  • Enkelt att veta vad totalkostnaden blir. Hustillverkaren kan beräkna kostnaden och ge dig ett pris.
  • Du slipper arbeta själv. Hustillverkaren bygger färdigt huset och levererar ett inflyttningsfärdigt hus.

Nackdelar med nyckelfärdiga hus

  • Det är oftast dyrare än att bygga i lösvirke. Hustillverkaren kommer såklart att lägga på marginaler för servicen av att bygga huset.
  • Du får ett standardhus – med andra ord är huset inte unikt och du kan själv inte styra över hur huset ska se ut.
  • Du har inte några större möjligheter att påverka kostnaden. Väljer du hustillverkarens standardutförande går det sällan att påverka priset mer.

Bygga hus i lösvirke

När du bygger hus i lösvirke innebär det att du bygger huset planka för planka, spik för spik. Det sätter höga krav på din erfarenhet och byggvana. Åtminstone om du ska bygga det själv. Det går ju även att bygga i lösvirke men låta en byggfirma bygga huset åt dig. Då är det dock inte säkert att det blir billigare än att beställa huset från en hustillverkare. Å andra sidan får du själv bestämma hur huset ska se ut.

Fördelar med att bygga hus i lösvirke

  • Du har stor möjlighet att påverka priset. Du kan enkelt sänka priset genom att välja billigare byggnadsmaterial eller försöka förhandla om rabatter med byggnadsfirman. Ju mer arbete du själv väljer att göra, desto billigare kan du komma undan.
  • Du har stor möjlighet att utforma huset. Den stora fördelen med att bygga i lösvirke är förstås att du kan utforma huset precis som du vill och får därför en unik lösning.

Nackdelar med att bygga hus i lösvirke

  • Större risker. Om du inte har 100 % kontroll på alla byggregler och på hur huset ska byggas, kan det uppstå fuktskador. Särskilt om bygget drar ut på tiden, eftersom det byggs utomhus och därför är mer utsatt för regn.
  • Större krav på din kunskap. Du behöver vara betydligt mer insatt i hur man bygger hus. Det gäller även kunskap om byggnadsregler och tillstånd.
  • Du behöver lägga mycket tid. Om du ska bygga huset själv kommer du behöva lägga mycket tid på bygget.

Vanliga frågor och svar

Om du bygger huset själv ligger kvadratmeterpriset på cirka 8 000 kronor, jämfört med ett nyckelfärdigt hus från husetillverkare som kostar cirka 25 000 kronor per m2. Kostnaden påverkas mycket av vilka material du använder.

Dels slipper du göra arbetet själv, dels går bygget snabbare och det är enklare att hålla koll på tidsåtgång och slutkostnad.

Det är svårt att få ett unikt hus med speciallösningar. Det är ofta dyrare att beställa ett nyckelfärdigt och inflyttningsklart hus än att bygga det själv i lösvirke.

Du kan själv styra över pris och utformningen av huset. Du kan sänka priset genom att välja billigare lösningar.

Relaterade artiklar