Byt ut fönsterbräda – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

En fönsterbräda är som en hylla i fönstret, där kan du ställa en lampa, en växt eller använda som sittplats, om den är tillräckligt djup och stark. Här får du lära dig hur du monterar en ny fönsterbräda.

Material till fönsterbänk

Många bygger fönsterbräda i trä, vilket är förhållandevis enkelt. Men om du vill kunna ställa växter i fönstret finns det förstås en risk för att träet blir fuktskadat om det råkar rinna vatten över kanten på krukan. Med det sagt är det inte alla typer av sten som tål vatten heller. Marmor till fönsterbrädan fungerar dock eftersom det inte är fuktkänsligt, även om stenen lätt missfärgas och fläckas av andra vätskor och syror.

Olika sätt att montera fönsterbrädor

Beroende på vilken typ av fönsterbräda du vill ha kan olika monteringsalternativ fungera. Vill du endast ha en enkel fönsterbräda trä är det enklast att montera en konsol till fönsterbrädan. Ska du däremot sitta i fönstret behöver du bygga den på ett annat sätt så att den tål vikten. En infälld fönsterbräda är snyggt men måste byggas i samband med hela innerväggen. Har du redan ett visst utrymme mellan väggar och fönster behöver du inte fästa fönsterbrädan med konsol, den kan istället lutas ovanpå den vägg som sticker ut under fönstret. Vill du bredda fönsterbrädan? Du kan utan problem låta fönsterbräda sticka ut 5 – 10 centimeter utan att något extra stöd krävs (om du planerar att endast ställa växter eller liknande i fönstret).

Byt den gamla fönsterbrädan – så här gör du

  1. Ta bort den gamla fönsterbrädan. Använd ett bräckjärn och bänd försiktigt bort den gamla bänken. Kontrollera om den är fastskruvad, i så fall behöver du skruva ur skruvarna först. Annars är fönsterbänken limmad och då kan du bända loss den. Det gör inget om den gamla bänken spricker, det kan vara enklare att ta loss den på så vis utan att riskera att skada väggarna.
  2. Mät den nya bänken. Kom ihåg att mäta med lite justeringsmån. Överför måtten och formen på bänken till det nya virket som ska användas. Använd en rak bräda som stöd för att markera såglinjen. Såg precis utanför markeringen.
  3. Hyvla ner till markeringen. Spänn fast virket i arbetsbänken och hyvla sedan bort resterande millimetrar tills du når sågmarkeringen.
  4. Mät fönstersmygens vinkel. Du kan använda en tumstock eller en smygvinkel.
  5. Kapa virket. Såga efter dina markeringar och slipa till sågkanterna.
  6. Mät bröstningslisten. Det är den list som ligger i fönsterbrädans framkant. Det brukar bli snyggt med cirka 45 millimeters utskjutning längst bägge sidor. Efter att du kapat listen i rätt längd rundar du av kanterna med en putshyvel. Slipa ordentligt så kanterna blir lena och fina.
  7. Limma fönsterbrädan och bröstningslist. Spänn fast fönsterbrädan i arbetsbänken med skyddsklossar så du inte får fula tryckmärken. Applicera lim i framkanten. Kläm sedan fast bröstningslisten exakt där den ska sitta och spänn samman styckena med skruvtvingar (använd klossar för att undvika tryckmärken).
  8. Förborra spikhål. Medan limmet torkar och styckena sitter samman med tvingar kan du förborra hål till spikarna. Spikarna ska sitta jämnt fördelat över bröstningslisten. Använd 50 millimeter dyckert.
  9. Lossa tvingarna och slipa. Ta loss fönsterbänken och slipa bort eventuella limrester.
  10. Kontrollera ytan i fönstret. Nu är det dags att montera den nya fönsterbänken, kontrollera först att ytan är jämn, använd en rak bräda för att se om den ligger plant mot underlaget. Är det ojämnt kan du jämna till ytan med putsbruk. När putsen torkat täcker du ytan med grundpapp, den förhindrar fuktgenomträngning. Pappen ska inte ligga kant i kant med fönstret, det behöver finns någon/några centimeters utrymme för att fönsterbrädan ska kunna limmas direkt mot underlaget och inte på pappen.
  11. Applicera lim. Applicera lim längst den sidan på fönsterbrädans undersida som kommer ligga mot fönsterkarmen.
  12. Pressa med stämp. Nu ska limmet och fönsterbrädan torka ordentligt under press, sätt därför fast en stämp (använd skyddsklossar).
  13. Slipa fönsterbrädan. Kom ihåg att slipa längsmed träets ådring.
  14. Täta med silikon. Lägg en sträng med silikon mellan karm och fönsterbräda.
  15. Ytbehandling. Avsluta med ytbehandling, exempelvis träolja eller lack.
Det är snyggt med en fönsterbräda i natursten, till exempel marmor.

Material och verktyg

  • Bräckjärn
  • Rak bräda
  • Tumstock
  • Smygvinkel
  • Fogsvans
  • Putshyvel
  • Slipkloss och slippapper
  • Vattenpass
  • Skruvtvingar
  • Stämp
  • Arbetsbänk/skruvstycke
  • Hammare
  • Dyckert
  • Murputs och slev
  • Fogspruta och fogmassa
  • Skyddsklossar

Du kan köpa fönsterbrädor hos Ikea, Bauhaus och Beijer Bygg eller såga ut din egen från valfritt virke.

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Tips!

Vill du ha en extra fönsterbräda? Du kan fästa en hylla i fönstret via konsoler som du monterar på vardera sida om fönstret. På hyllan kan du sedan ställa växter.

Hitta en expert som kan montera din fönsterbräda

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Standardbredden brukar vara mellan 15 och 25 centimeter, men det beror på hur djupt utrymmet är mellan din vägg och fönsterkarm.

Till exempel MDF eller limträ, men de bör behandlas med olja eller lack. Du kan även köpa fönsterbrädor i marmor.

Hitta lite inspiration innan du bestämmer dig, det kan exempelvis vara snyggt med trä men även med fönsterbrädor i marmor. Hur långt vill du att brädan ska sticka ut?

Den kan luta på väggen under fönstret eller monteras på en konsol.

Det beror på fönstrets bredd och dina önskemål.

Oftast är bredden mellan 15 och 25 centimeter.

Relaterade artiklar