Anlägg en trädgårdsdamm – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Ta trädgården till en helt ny nivå genom att anlägga en egen trädgårdsdamm med porlande vatten och vattenväxande växter. Det blir ett härligt blickfång samtidigt som du skapar en trivsam oas för salamandrar och grodor.

Placering

Dammen bör helst placeras på en plats som både skänker skugga och sol, cirka 4 – 6 soltimmar om dagen är ett bra riktmärke. Dammen bör även ligga en bit ifrån träd och buskar eftersom det är svårt och tungt att gräva bort rotsystem. Dessutom slipper du städa dammen från nedfallna löv varje dag. Tar du inte bort löv som faller ner blir dammen snart övergödd. Placeringen ska förstås även passa trädgårdens utformning och bli ett vackert blickfång. Kanske vill du kunna se dammen från köksfönstret eller altanen?

Storlek – yta och djup

Dammen bör inte vara för liten, eftersom det blir svårare att behålla rätt pH-värde då. Samtidigt innebär en mycket stor damm betydligt mer arbete, främst i form av grävning. Cirka 8 m2 vattenyta är lagom för att vattenmiljön ska vara frisk och för att växter och djur ska trivas.

Hur djup dammen bör vara beror på vilka vattenväxter du vill ha samt om du tänker ha fiskar. Näckrosor är vackra och kräver ett djup på närmare en meter för att trivas. Om du planerar att ha fiskar behöver du gräva ännu lite djupare, 120 centimeter minst, då klarar fiskarna av att övervintra även om det blir isbildning på ytan. När man gräver ut trädgårdsdammar gräver man vanligtvis i etapper, så kallade terrasser. Den första utgrävningen utgör sumpzonen, den har ett djup på cirka 20 centimeter och en bredd på 50 centimeter. Här trivs de flesta vattenväxter. Nästa terrass är själva grundzonen och den har ett djup på mellan 30 och 70 centimeter. Här är det bra att plantera växter som förbättrar näringsupptaget, de genererar en stor del av syret i vattnet. Djupzonen är den sista och djupaste terrassen i dammen, det är på den nivån fiskarna trivs.

Terrasserna, eller nivåerna i dammen, kan liknas vid ett spabad där sittbänken utgör en terrass, trappan en annan och botten en tredje.

Utgrävning

Grävarbetet är den tyngsta delen av anläggningen. Om det gäller en liten damm kan du klara av det med spade och några vänners hjälp. Men är den större är det betydligt enklare att hyra en grävskopa eller anlita ett grävningsföretag som hjälper till.

Så här gör du:

  • Märk ut dammens form och storlek. Ett tips är att lägga ut trädgårdsslangen som en kontur. Testa olika former och storlekar för att hitta en form du gillar.
  • Börja gräv. Det kan vara enklast att först gräva den yttre formen en vanlig spade och sedan gräva ut terrasserna med grävskopa.
  • Ta bort hinder. Om du stöter på rötter och stora stenar är det viktigt att du gräver bort dem, annars riskerar de att nöta på eller ha sönder gummiduken.
  • Lägg i sand. När dammen är utgrävd fyller du botten med mursand, cirka 5 – 10 centimeter. Packa sanden väl.
  • Lägg i skyddsmattan. Skyddsmattan lägger du ut på dammens botten, den skyddar mot vassa föremål som rötter som med tiden kan växa ut i dammen. Se till att skarvarna överlappar varandra ordentligt.
  • Lägg ut dammduken/gummiduken. Nu är det dags att lägga i själva gummimattan som förhindrar vattnet från att tränga ner i jorden och försvinna.
  • Stabilisera med stenar. Innan du börjar hälla på vattnet är det bra att lägga ut några större stenbumlingar som håller mattan på plats när du väl börjar hälla i vatten.
  • Häll på lite vatten. Med trädgårdsslangen fyller du nu på dammen, försök att sträcka ut gummimattan så att du inte får några veck.
  • Lägg i pumpen och dekorationsstenar. Innan du fyllt vatten hela vägen upp till kanten kan du lägga i pumpen och fina stenar som du vill pryda dammens botten med.
  • Fyll upp resten av vattnet. När du når kanten är det dags att klippa till kanten av dammduken. Du kan dölja den fula skarven med stenar. Du kan också lägga ut en kokosmatta över kanten, för där trivs växter bra och det bli småningom en grön kant av växter runt dammen.

Välj rätt pump till trädgårdsdammen

Det finns inte bara en pump som passar till trädgårdsdammar, utan en hel uppsjö. Vilken pump du ska välja beror på hur stor och djup dammen är, om du har en fontän eller om du endast vill filtrera vattnet. Det viktiga är att pumpen är rätt dimensionerad för dammens storlek så att den orkar flytta vattnet på ett så energisnålt sätt som möjligt. Det är dessutom viktigt att välja en kvalitativ pump som inte kräver så mycket underhåll.

Om du vill ha en pump till en fontän eller skapa ett vattenfall, måste pumpen vara kraftfull eftersom den både ska kunna ge ett bra tryck och klara av högre lyfthöjder. För mindre trädgårdsdammar brukar en cirkulations- eller luftpump med inbyggt filter vara bra. Pumpen cirkulerar då vattnet cirka 1 – 2 gånger i timmen. Förutom själva pumpen behöver du en UVC-enhet* och mekanisk rening – alltsammans är inbyggt i en och samma enhet som du ställer ner i dammen. När du köper en pump till trädgårdsdammen bör du kontrollera:

  • Liter per timme. Anger hur mycket vatten som pumpen klarar av att rena.
  • Max tryckhöjd. Anger hur stark pumpen är. Om du ansluter pumpen till en vattenslang så innebär max tryckhöjd den höjd där pumpen slutar att pumpa vatten.
  • Strömförbrukning. Modernare pumpar är relativt energisnåla, men det är ändå viktigt att kontrollera eftersom pumpen står på dygnet runt.

*UVC-enhet motverkar grönt vatten i dammen. Grönt vatten beror ofta på svävalger som UVC-enhetens UV-strålar tar kål på.

Vanliga frågor och svar

Blanda annat fackelblomster, gul svärdslilja, vattenklöver, älggräs och näckrosor.

Först gräver du ut dammen, sedan lägger du i mursand i botten och täcker över med skyddsmatta. Därefter lägger du i en gummimatta och fyller sedan på vattnet.

Grävmaskin eller spadar, skyddsmatta, gummimatta, vatten, cirkulationspump och mursand.

Bygglov krävs vanligtvis endast om dammen ska vara väldigt stor och djup.

Det beror på vilka växter du vill plantera samt om du ska ha fiskar eller inte. Om du vill ha fiskar behöver dammen vara minst 120 centimeter djup, då kan fiskarna övervintra. Vill du plantera näckrosor kräver de ett djup på cirka en meter.

Ja, det bör finnas ett staket eller liknande som förhindrar drunkningsolyckor, särskilt om barn leker i närheten.

Relaterade artiklar