Förkultivering – så gör du

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~12 minuter

Förkultivering innebär att man sår frön inomhus, det gör att växterna hinner växa till sig och bli starka innan de planteras utomhus. Genom att förså frön förlänger du även säsongen eftersom växterna kommer ta fart mycket snabbare när de väl flyttas ut. Man förkultiverar även växter för att de ska hinna växa färdigt innan frosten kommer.

Rätt typ av jord

Vid förkultivering används en annan sorts jord än vanlig planteringsjord. Den ska vara mindre näringsrik och mer finfördelad. Den kallas för såjord. Om du inte har tillgång till såjord går det bra att använda planteringsjord om den blandas ut med sand. Även om du kan köpa färdig såjord kan du enkelt göra egen såjord. Blanda 40 % sand (sållad natursand), 50 % torvmull och 10 % kompostjord. Det går även bra att sikta jord i ett galler för att få bort de grövsta bitarna.

Kom ihåg!

När plantan börjar sticka upp ur jorden och fått 2–3 karaktärsblad är det dags att avhärda dem (vänja dem vid utomhusklimatet).

Förkultivering under året

När på året det är bäst att förså beror på vad du ska odla. En del växter mår inte bra av förkultivering på grund av att de kräver mycket solljus och tidigt på året är det inte alltid tillräckligt ljust inomhus. I januari är det ofta för få soltimmar för att fröna ska grodda. Det är även viktigt att tänka på när på året du vill ha skörd. Eftersom varje växt har olika förutsättningar är det bäst att läsa vad som står på fröpåsen.

Förkultivering månad för månad

  • Januari – februari: Det går att förså redan i början av året, men eftersom det är så få soltimmar kan du behöva hjälpa plantorna med extra ljus. Det finns bra växtlampor att köpa, bland annat på byggvaruhus och plantskolor. Växter som kan försås i början av året är bland annat chili, aubergine, rotselleri och lök.
  • Mars – april: Den bästa tiden att förså sallad, tomat, spenat, rädisor och jordgubbar.

Under våren tas de försådda plantorna ut och under sommaren växer de sig stora och starka. De första bladen som kommer fram kallas för hjärtblad. De ser likadana ut för alla växter. Efter det utvecklas karaktärsbladen. De är olika för varje växt och ser ut som bladen på den färdiga växten, fast mycket mindre. Vid det laget behöver växterna få mer näringsrik jord. Det är också nu växterna ska få flytta ut. Innan du planterar dem i jorden måste de avhärdas. Det innebär att de ställs ut en stund varje dag och tiden de står ute förlängs successivt. En vecka brukar vara lagom tid för avhärdning. Ställ växterna på en bricka och låt hela brickan stå ute. Avhärdning gör växterna starkare och skörden blir ofta också större.

Söderströms

Köp allt du behöver till trädgården hos Söderströms

LÄS MER / KÖP

Tider och temperaturer för olika växter

Olika växter gillar olika temperaturer och behöver förkultiveras under olika lång tid. Tabellen nedan visar:

  • Hur lång förkultiveringen är för olika växter
  • I vilken temperatur flest frön gror
  • Om växten ska omskolas (växten planteras i ett större kärl innan den flyttas ut)
  • Om växten kan planteras om i kruka (det mindre måttet visar den första planteringen och det större visar slutstorleken)
  • Hur lätt- eller svårskött växten är.
GrönsakVeckorTemperaturSka omskolasKan sås i krukaSkötsel
Blomkål4 – 622 graderInte nödvändigtJa (6 – 8 centimeter)Lätt
Broccoli4 – 725 graderInte nödvändigtJa (6 – 8 centimeter)Lätt
Bönor2 – 326 graderInte nödvändigtJa (6 – 8 centimeter)Lätt
Gurka3 – 430 graderInte nödvändigtJa (6 – 15 centimeter)Medel
Purjolök9 – 1225 graderJa, ska omskolasNej, ska planteras direkt i jordenMedel  

Skötsel: Lätt innebär att växten är enkel att förkultivera. Den kan exempelvis ställas på ett fönsterbleck och senare på en balkong. Medel innebär att förkultiveringen är enkel men att växten behöver tillgång till en uppvärmd bänk eller ett växthus under förkultiveringens senare del.

Förberedelser

Innan du kommer igång med förkultiveringen behöver du förbereda sådden. Dels behöver du veta när en viss växt ska sås (kraven på ljus och värme), dels hur snabbt plantan växer, vilket datum den ska planteras utomhus och liknande. Om du vill ha många plantor är det bra att så i omgångar. När broccolin är redo att flyttas ut kan du exempelvis börja förså gurkan. Även om skördarna blir lite förskjutna blir det enklare att få plats med alla små planteringskärl.

Vanliga nybörjarfel

  • För tidig sådd. Ett vanligt misstag är att förkultivera för tidigt på året. Risken är att plantorna inte får tillräckligt med solljus vilket resulterar i en svag och skör planta. Det är bra att beräkna såtiden så att du verkligen får en stark växt som ger god skörd.
  • För lite jord. Fyller du inte de små planteringskärlen till bredden med jord kommer det bildas en liten kant som skuggar växten. Eftersom de nya skotten är väldigt små är det viktigt att de når ovanför kärlets kant för att kunna få solljus.
  • För tät sådd. Det är lätt att man sätter fröna alldeles för tätt intill varandra. Det är viktigt varje frö har tillräckligt med jord runt omkring så att du inte förstör de andra plantorna när du ska ta upp en för att omskola.

När du ska så fröna är det bra att försöka lägga ut dem så jämnt som möjligt över jordytan. Fröna ska sedan täckas med ett tunt lager jord. Det är viktigt att inte lägga på för mycket jord eftersom det kan göra det svårt för de spröda små skotten att orka ta sig upp. Gäller det väldigt små frön, exempelvis lobelia eller petunia, ska de istället tryckas ned lite försiktigt i jorden, men inte under ett för tjockt jordtäcke. Sår du större frön, som rosenbönor, ska de tryckas ned cirka 1 – 2 centimeter i jorden.

Försådd kräver mycket vatten och helst ska vattnet komma underifrån och inte hällas på ovanifrån. Ett knep är att ställa krukorna på ett fat med vatten. Vattnet ska nå upp till kärlets mitt ungefär. Låt kärlen stå i vatten tills jorden är fuktig högst upp, då är de genomvattnade. En anledning till att man inte ska vattna försådda frön ovanifrån är att frösådden kan förstöras av vattentrycket. Är det stora frön går det bra att vattna ovanifrån.

Tips!

I växtbutiker kan du köpa vattenhållande kristaller (tillverkade av polyakrylamid). De sväller till en geléliknande massa och håller på så vis växterna fuktiga. Praktiskt om du ska resa bort och inte har möjlighet att vattna.

Temperaturen är också viktig, men ofta fungerar vanlig rumstemperatur bra. I tabellen ovan ser du att vissa fröer helst vill ha det varmare, runt 26 – 30 grader. Ett sätt att lösa det är att placera kärlen på ett fönsterbleck ovanpå ett element. Det finns även speciella värmeplattor att köpa som är till för just förkultivering. Sådana värmeplattor resulterar i att fröna snabbare utvecklar rötter. För dig som kultiverar av sticklingar är en värmeplatta till växter mycket användbar eftersom processen är så känslig. Det gäller att sticklingarna har rätt mängd vatten, luftfuktighet och ljus.

Förkultivera inomhus – steg för steg

  1. Förbered såkärl. Det finns flera typer av kärl du kan använda till förkultivering, bäst är det med kärl som har små hål i botten. Då kan du enklare vattna underifrån. Det fungerar bra att använda gamla plastkrukor som du köper färska kryddor i, men även torvkrukor fungerar bra. Du kan så frön i äggkartonger, så se till att börja spara dem. Det finns också särskilda kärl att köpa för frösådd, till exempel pluggboxar.
  2. Fyll på med jord. Jorden ska vara porös och luftig och inte innehålla några grova bitar. Köp färdigblandad såjord eller blanda ut planteringsjord med sand (sikta gärna jorden om den är för grov). Fyll på med jord upp till kärlets topp, det ska inte finnas någon kant eftersom den då kan skugga det lilla skottet.
  3. Så fröna. Lägg ut fröna med lite mellanrum, det är särskilt viktigt om växten ska omskolas eftersom du då behöver ta upp lite av jorden. Sätter du mycket små frön ska endast ett ytterst tunt jordlager läggas ovanpå. Är det stora frön kan du trycka ner dem en liten bit i jorden (1 – 2 centimeter).
  4. Vattna. Det bästa sättet att säkerställa att fröerna får tillräckligt mycket vatten är att placera kärlen i en skål med vatten. Låt dem stå tills jorden blivit fuktig på ovansidan, då kan du ställa dem på en bricka på fönsterbrädan.
  5. Håll jämn temperatur. Innan fröna blir till små skott behöver de jämn temperatur, inomhustemperatur fungerar ofta bra. När skottet tittar upp och plantan börjar växa kan de ställas något svalare. Det är viktigt att plantorna har tillgång till mycket solljus. Det finns vissa växter som trivs bättre i skugga, så läs alltid vad som står på fröpåsen för att veta vad som gäller just din växt.
  6. Ställ i solljus. Det är bra att placera krukorna i ett fönster med mycket sol. Om du det är för lite solljus i fönstren finns det bra växtbelysning att köpa. Dock ska du inte överdriva ljuset, plantorna behöver också nattvila. 14 – 16 timmars sol (eller ljus) räcker.
  7. Täck över sådden. Antingen med plastfolie som du gör små hål i, eller med ett genomskinligt lock i miniväxthuset. Det gör att växterna får gro till sig i ett varmare och fuktigare klimat.
  8. Omskola växterna. Omskolning innebär att skottet ska planteras i ett större kärl innan det får flytta ut. Alla växter måste inte omskolas (läs på fröpåsen). Omskolning ska ske direkt när du upptäcker de första karaktärsbladen (de blad som kommer efter de allra första små hjärtformade bladen). Gäller det väldigt små och tunna plantor kan de få växa sig lite större innan du omskolar dem. Vid omskolning är det viktigt att vara varsam med rotsystemet. Det är bäst att ta med en klump jord för att hålla rötterna intakta.

Vanliga problem

Ett problem som kan uppstå när du förkultiverar är att växterna får för lite näring. Det märks tydligt genom att plantan växer dåligt eller växer och blir höga men rangliga och smala med små blad. Näringsbrist syns även genom att växten blir gulaktig. Det går att lösa problemet genom att antingen omskola växten eller tillföra mer näring, i form av gödsel. En anledning till att plantorna växer på höjden men blir rangliga och får små förkrympta blad är att de har planterats för tätt eller fått för lite vatten.

Motverka uttorkning

Eftersom planteringskärlen vid förkultivering är väldigt små riskerar vattnet att avdunsta snabbt. För att motverka att växterna torkas ut kan du täcka kärlet med plastfolie som du gör små hål i. Du kan även ställa ett uppochnedvänt glas ovanpå krukan. Efter några dagar är det viktigt att lufta växten (om du har ställt ett glas ovanpå). Till en början räcker det med att kila in en tändsticka som öppnar en lagom stor luftningsspringa. Ju större plantan blir, desto mer lyfter du upp glaset. Efter cirka 5 – 6 dagar kan du ta bort glaset eller plastfolien.

Du märker att det är dags att lufta när stjälken tar fart och börjar växa väldigt snabbt. Målet är en kortare och kraftigare stjälk. Drar stjälken iväg ska du lufta och även se till att växten får ordentligt med solljus samt sänka temperaturen något.

Så fröer inomhus och få växter snabbare i vår.

Omskolning av växter

Omskolning innebär att fröplantorna planteras om i större kärl och med mer näringsrik jord. Vanligtvis ska växterna ställas i något lägre temperatur efter omskolning. Omskolning är inte alltid nödvändigt, det står på fröpåsen om det ska göras. Omskolning ska göras så fort karaktärsbladen har kommit fram (det är bladen som kommer direkt efter de första små hjärtformade bladen). Du behöver inte omskola alla fröväxter, endast så många du har plats för, resten kan du ge bort eller i värsta fall slänga.

Ju tidigare du kan skola om växterna, desto bättre är det, särskilt om växterna redan står trångt planterade. Då får varje enskild fröväxt sitt eget utrymme och behöver inte tävla om rotutrymme eller näringen i jorden. Står plantorna för trångt finns risk för förökningssvamp. Växter som ofta drabbas av förökningssvamp är kålväxter och lövkojor.

Så här skolar du om växter

  1. Förbered jorden. Den nya jorden ska vara näringsrik och lucker. Om du vill blanda till egen jord kan du använda 20 % gammalt gräsklipp, 40 % sand och 40 % torvmull. Har du inte torvmull går det bra att använda kompostjord istället. Du kan också köpa färdigblandad planteringsjord.
  2. Fyll de nya kärlen med jord. Jorden ska packas lätt. Om fröväxterna är väldigt små och spröda är det bra att sålla jorden som ska ligga överst i kärlen. Tänk på att vattna fröbädden innan du sätter ner plantan (gärna dagen innan). De nya planteringskärlen bör ha dräneringshål i botten.
  3. Sätt ner fröväxten i jorden. Fröväxter är väldigt spröda och går lätt sönder. Ett tips är att använda en glasspinne som du skär en skåra i ena änden på. Här i för du in stjälken och lyfter sedan upp den försiktigt. Gör ett hål i jorden där du sedan sätter ner växten. Tänk på att inte sätta stjälken för djupt i jorden, max 10 millimeter (små plantor) och 20 millimeter (stora plantor). Annars riskerar växten att dö.
  4. Täpp till jorden. När växten är på plats i hålet du grävt ut ska jorden fyllas på. Kom ihåg att pilla igen jorden nedifrån och upp. Täpper du till ovanifrån finns det risk att det bildas hålrum intill växten rötter, vilket försenar och försvårar rotningsprocessen.

Vanliga frågor och svar

Svalt och torrt så håller de längst.

Sådden ska hållas fuktig, men ska inte övervattnas. När du väl förbereder dina kärl är det bra att ställa de färdiga kärlen i en skål med vatten. När jorden ser fuktig ut på ovansidan kan du flytta kärlen till en bricka och ställa den på en fönsterbräda eller liknande.

Förkultivering innebär att man försår växter inomhus eller i växthus. Efter att fröet eller sticklingen kommit upp en bit ur jorden planteras de utomhus, alternativt omskolas (planteras om i större krukor).

Såjord, den består av både planteringsjord och sand och är mer finfördelad och mindre näringsrik än vanlig planteringsjord.

Ett knep är att blanda 2/3 sand med 1/3 frö och sprida ut i jorden, då hamnar fröerna lagom brett isär.

Från januari fram till mars, april är bra tid för att förkultivera. Det är bra att läsa vad som står på fröpåsen för att veta vad som gäller för just din växt.

Relaterade artiklar