Beskära träd – så gör du

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Beskärning av träd innebär att man skär bort vissa grenar och formar trädet. Anledningen till att man beskär kan bland annat handla om att trädet utgör en säkerhetsrisk (fallrisk), att man vill påverka utseendet på trädet eller för att man vill öka lufttillförseln och göra det lättare för solljuset att nå in till trädets krona. Äppelträd och andra fruktträd beskärs även för att de ska ge bättre skörd.

Planera innan

När man beskär träd ska man ha en ordentlig plan, annars riskerar man att ta bort för mycket, vilket kan skada trädet. Träd har täta kronor för att kunna producera socker, vilket i sin tur används som näring och hjälper trädet att utvecklas. Beskär man för mycket av lövverket riskerar man att strypa näringstillförseln, vilket kan leda till trädet växer sämre.

Obs!

Rotsystemet är anpassat efter grenverket. Beskär du grenverket för mycket kompenserar trädet genom att skjuta ifrån sig massvis av vattenskott, som inte är fruktbärande.  Skär inte bort alla vattenskott på en gång, utan cirka 1/3 per år. Vattenskott är de vertikala pinnar som ofta växer rakt upp på bärande grenar på äppelträd.

Beskärning under året

Det går att beskära träd i stort sett hela året, med undantag för våren. Det varierar dock en hel del beroende på vilken sorts träd det gäller. Känsligare träd och buskar beskärs i regel under JAS-månaderna (juli, augusti och september), medan stenfruktsträd som exempelvis plommon och körsbär beskärs under hösten, efter skörden. En anledning till att man inte ska beskära under våren beror på att saven då har stigit it träden. Sav är trädets näringsvätska, den klibbiga kåda som tränger fram om du skär av en gren. Om trädet beskärs under våren förlorar det mycket av sin viktiga näring. Det är ofta bättre beskära under vårvintern, alltså runt mars. Ska du beskära kärnfruktsträd är JAS-månaderna inte bra eftersom trädet ger skörd senare på året.

Söderströms

Köp verktyg till att beskära träd hos Söderströms

LÄS MER / KÖP

Träd som beskärs under JAS-månaderna

Känsligare träd som lättare blöder ska absolut inte beskäras under våren då savflödet ökar, vänta i stället till juli. Följande träd kan beskäras under JAS-månaderna:

  • Avenbok
  • Björk
  • Bok
  • Hästkastanj
  • Kinesträd
  • Körsbär
  • Lönn
  • Magnolia
  • Mullbär
  • Sibiriskt korkträd
  • Valnöt

Träd som beskärs under våren

Även om våren i de flesta fall är ett undantag för beskäring, finns det vissa växter som tål att beskäras:

  • Sommar- och höstblommande prydnadsbuskar
  • Rosor och klängväxter

En anledning till att fruktträd beskärs under sensommaren är dels att savflödet inte är lika intensivt, dels att det pågår full tillväxt. Det innebär att trädet snabbare läker såren och skadorna samt att saven torkar. En fördel med att beskära fruktträd senare under året, när bladen fallit av, är att det är enklare att se trädets grenverk.

Hur mycket man ska beskära beror på trädets ålder och storlek. Yngre träd klarar i regel av en större beskäring än ett fullvuxet träd, det är även anledningen till att man ofta beskär yngre äppel- och päronträd varje år och äldre fruktträd med några års mellanrum. Vid besknäring av yngre träd ska inte mer än 25 % av trädkronan tas bort under ett och samma tillfälle. Fullvuxna träd ska beskäras ännu mindre. När du beskär trädet, även om det endast är en gren, uppstår sår i trädet. Är såren stora eller för många klarar inte trädet av att läka dem.

Verktyg för att beskära träd

  • Sekatör
  • Grensax
  • Grensåg
  • Stege

Det är viktigt att verktygen som används till beskäring är vassa, annars riskerar du att göra mer skada än nytta. Är såret inte skarpt kan det bli infekterat och sjukdomar kan börja spridas. Det blir dessutom enklare att beskära om verktygen är vassa.

Köp dina verktyg hos Proffsmagasinet

Kom ihåg!

Så här blir trädet vackert och symmetriskt:

  • Spara endast ett toppskott. Trädkronan blir mer symmetrisk och estetiskt tilltalande.
  • Beskär konkurrerande grenar. En gren ska inte tävla mot andra grenar, en bra riktlinje är därför att beskära intilliggande grenar som växer i samma riktning som huvudgrenen.
  • Ge utrymme åt grenarna. Precis som att grenarna inte ska konkurrera mot varandra ska de heller inte tävla om utrymme. Ligger två grenar och skaver mot varandra ska du beskära en av dem (behåll den du vill satsa på).
  • Ta bort inåtväxande grenar. Grenarna ska växa utåt, inte in mot trädets stam, så skär bort de som växer fel.

När du beskär är det viktigt att du kapar grenarna så nära stammen som möjligt. Lämnar du en för lång bit kan trädet angripas av rötsvamp.

Grensågar & stångsågar

Hos Söderströms hittar du allt du behöver till trädgårdsarbetet och till att beskära träd.

LÄS MER / KÖP

Beskär på rätt sätt – kapa grenar på träd

Mindre grenar kan du enkelt kapa med sekatör eller grensax. Men stora och kraftiga grenar behöver såga av på rätt sätt. Om sågar fel kan grenen brytas av innan du hunnit sågat igenom hela. Det kan resultera i att barken gör sönder. Så här kapar du tjockare grenar:

  1. Såga av grenen underifrån och en bra bit ifrån stammen. Såga endast 1/3 genom grenen.
  2. Den sista delen av beskäringen görs nära stammen, vid grenkragen. Grenkragen är den tjockare ”bullen” som grenen växer ut ifrån. Genom att beskära grenen intill grenkragen läker trädet snabbare såret.

Tänk på att anlita en arborist om du behöver beskära kraftiga trädgrenar eller arbeta på högre höjd eftersom det finns ökad skaderisk. Vi kan hjälpa dig att matchas med experter som beskär träd i Eksjö, Stockholm, Göteborg, Malmö och resten av Sverige. Det kostar ingenting att skicka en offertförfrågan.

Bra att veta!

Inuti grenkragen finns gott om sårläkande ämnen. Undvik därför att skära i just den (den utbuktande delen närmast stammen).

Hitta en expert som kan beskära träd

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 793 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Det går att beskära träd under större delen av året, med undantag för våren. JAS-månaderna (juli, augusti och september) är en bra tid för beskäring. Under våren beskär man sällan eftersom trädet utsöndrar mycket sav (näring) då och blöder mycket om man skär i det.

Träd beskärs av flera anledningar, till exempel för att forma det, för att motverka risken att det faller ner eller för att få en större skörd.

Det beror på vilken sorts träd det gäller, hur stort det är samt vilken ålder det har. Det är viktigt att inte beskära för mycket åt gången eftersom det kan resultera i att trädet inte läker ordentligt. Äppelträd kan även kompensera för intensiv beskärning genom att skjuta upp vattenskott. De ger ingen frukt och gör att trädet ser mer ovårdat ut.

Relaterade artiklar