Kompostkvarn – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Har du svårt att hantera alla grenar som uppstår när du beskär träd och buskar? Då kan du ha stor nytta av en kompostkvarn. En kompostkvarn finmaler det organiska materialet vilket gör det enklare att återanvända, exempelvis som marktäckning eller för att kväva ogrästillväxt i rabatter. Här går vi igenom vilka typer av kompostkvarnar som finns samt hur de fungerar.

Olika typer

Det finns i regel två typer av kompostkvarnar: kompostkvarn med knivar och kompostkvarn med valsar. Den vanligaste av de två är den med valsar. Det innebär att kompostkvarnen maler sönder grenar mellan två valsar. Resultatet efter att grenarna gått igenom kvarnen är grova flisor. Flisorna kan med fördel läggas ut på rabatterna för att kväva ogrästillväxt.

En kompostkvarn med knivar är bättre om du vill använda det organiska avfallet till komposten. Knivarna finmaler materialet mer och resultatet blir mycket mindre bitar. De små bitarna förmultnar snabbt och är därför utmärkta att kasta i komposten. Om du vanligtvis kör gammalt växtavfall till avfallsstationen är bägge modeller bra. Du får ett finmalet resultat som inte tar så stor plats som stora grenar och buskar gör, vilket underlättar när du ska flytta materialet.

Kompostkvarnens delar

För att du ska bli nöjd med kompostkvarnen är det viktigt att du kontrollerar vilka funktioner, egenskaper och delar den har.

  • Valsar eller knivar. Som vi nämnde ovan behöver du först bestämma hur finmalet du vill att avfallet ska bli. En kompostkvarn med knivar ger ett finare resultat och valsar ger större flisor.
  • Införingstratt. Välj en modell med en så stor tratt som möjligt, då blir det enklare att stoppa ner trädgårdsavfall utan att först behöva klippa eller skära det i bitar.
  • Halslängd. Halsen är en del av tratten och om den är längre är det säkrare eftersom fingrarna hamnar långt ifrån kvarnen. Är halsen längre får du dessutom en bekvämare arbetshöjd.
  • Kontrollpanel. Kontrollera hur kontrollpanelen ser ut, den bör vara lätt att tyda med stora knappar eftersom du kanske arbetar med trädgårdshandskar.
  • Anslutning. Anslutningen bör vara lättåtkomlig och det är en fördel om den har en lucka – då hålls sladden på plats när du drar omkring kompostkvarnen. Det finns även kompostkvarnar som drivs på bensin, de är ofta mer kraftfulla och kan hantera större och grövre avfall.
  • Uppsamlare. Uppsamlarens storlek påverkar hur mycket avfall du kan mala ner innan den måste tömmas.
  • Hjul. Välj en modell med större hjul, då blir det enklare att flytta runt kompostkvarnen på trädgården. Hjul av gummi har oftast bättre stabilitet och grepp än plasthjul.

Vanliga frågor och svar

Det är en maskin som maler eller hackar upp organiskt material från trädgården. Fördelen är att materialet blir mer lätthanterligt då det tar mindre plats. Du kan dessutom använda avfallet till exempelvis marktäckning eller till komposten.

Om det är en kompostkvarn med valsar mals materialet ner och blir till flisor – perfekt för marktäckning. Gäller det en kompostkvarn med knivar hackas istället materialet upp och blir till mindre bitar som fungerar bra till komposten.

Grenar, buskar, löv och annat organiskt avfall. Du ska vara försiktig med att få med grus eller stenar eftersom de kan skada valsarna/knivarna.

För priser mellan 2 500 och 5 000 kronor kan du få en riktigt bra kompostkvarn.

Det beror på vilka behov du har. En kompostkvarn med knivar ger mer finmalet avfall som passar bra att lägga på komposten. En kompostkvarn med valsar ger större flisor som du kan du lägga på rabatten för att kväva ogrästillväxten.

Du kan hitta företag som hyr ut för 150 kronor per dag eller cirka 500 kronor per vecka.

Relaterade artiklar