Skivlyft – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Skivlyft, skivhiss, gipshiss eller gipslyft – kärt barn har många namn. Skivlyften är ett användbart redskap när du ska montera gipsplattor i taket. Skivlyften håller gipsplattan mot taket medan du skruvar den på plats.

Funktioner och egenskaper

En skivlyft är en lyftanordning som håller upp gipsskivor eller annat skivmaterial. Den är oumbärlig om du inte har någon som kan hjälpa dig lyfta. När det gäller montering av gipstak är det betydligt säkrare att arbeta med en skivlyft eftersom den står stabilt och håller uppe vikten utan problem. Om du ska sätta upp innerväggar i gips fungerar skivlyft även till vägg eftersom den kan vinklas. Skivlyften har ett hjul som du snurrar på för att höja eller sänka hissen.

Innan du bestämmer dig för en skivlyft är det bra att kontrollera följande saker:

  • Maxlast. Hur många kilo klarar lyften av?
  • Maxhöjd. Hur högt kan du få upp skivorna?
  • Lägsta höjd. Vanligtvis har man gipsskivorna liggande på en pall så att man enkelt kan skjuta över gipsskivorna till skivlyften. Då är det bra att veta om hissen kan sänkas så långt ner. Ju större gipsskivorna är, desto tyngre och mer otympliga är de att flytta runt själv.

Pris för skivlyft

Du kan köpa en skivlyft på Byggmax, Biltema, Beijer Bygg, Jula och andra byggvaruhus och kostnaden skiljer sig en del beroende på hur tungt skivlyten kan bära samt hur justerbar den är. Du kan köpa en skivlyft från cirka 1 500 kronor, då med lyftkapacitet på 68 kilo och en maxhöjd på 330 centimeter. Behöver du en skivlyft på 4 meter eller högre finns det även dyrare alternativ som även har högre maxlast.

Bra pris för att hyra skivlyft!

Du kan även hyra skivlyft från cirka 100 kronor per dag eller 500 kronor för en vecka.

Relaterade artiklar