Gipsvägg – viktigt att tänka på

Anders Lindsborg Anders Lindsborg / Lästid: ~8 minuter

Gipsväggar är en av de vanligaste typerna av innerväggar. Det är inte så konstigt med tanke på väggens praktiska egenskaper: Den är brandsäker, ljudisolerande och enkel att arbeta med.

gipsvägg

Användbart byggnadsmaterial

Gipsskivor är ett bra byggnadsmaterial för att klä in väggen med, det ger ett slätt och jämnt resultat som du kan måla direkt på eller tapetsera. Gipsskivor används även som beklädnad av innertak. De flesta gipsskivor tillverkas i tjocklekar på 13 millimeter och trots att de är så pass tunna är skivorna ganska tunga. För att en gipsvägg ska bli hållbar och gå att fästa tunga saker i, är det viktigt att se över vad som finns bakom gipsskivan. Det viktigaste är dock att använda rätt typ av fästdon för det som ska hängas upp. I regel används:

  • X-krok. Används för upphängning av tavlor eller lättare prydnadsföremål.
  • Skruv och plugg. Tåligare och bättre vid upphängning av tyngre saker, exempelvis hyllor eller en teve.
  • Gipskrok och träskruv. Bör kombineras med plugg för att få ett ordentligt fäste för tunga föremål, dessa infästningar klarar av vikter på upp mot 15 kilo.
  • Platta plastpluggar. Användbara vid exempelvis upphängning av lampor i taket. Dessa plastpluggar har utfällbara ”vingar” som fälls ut på gipsskivans baksida. Fördelen med vingarna är att de fördelar tyngden över en större yta.

Eftersom det finns flera reglar i innerväggarna kan det vara bra att kontrollera var de finns, något du enkelt kan göra med en regelsökare. Ska exempelvis en tyngre bokhylla fästas på en gipsvägg bör du skruva i reglarna för ökad stabilitet och bärkraft.

Köp dina gipsskivor här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Användningsområden

Gipsväggar är ett praktiskt och användbart byggnadsmaterial. Den moderna varianten av gipsskivor har funnits i över 90 år. De uppfanns i USA av Augustine Sackett under slutet av 1800-talet. Hans gipsskivor bestod av flera lager kartong sammanfogade av gipsskikt emellan. 1908 introducerades dagens moderna gipsskiva, som utvecklades av amerikanen Stephen Kelley. Gipsskivan består idag av en solid kärna av gips med kartongskikt endast på fram- och baksida. Skivan har många smarta egenskaper:

  • Brandhämmande. Skivan är brandsäker eftersom den vid upphettning avger vattenånga. Ångan sänker temperaturen och minskar därmed syretillgången. Man kan likna gipsskivor vid ett passivt brandskydd.
  • Ljudisolerande. Gipsskivor används ofta i ljudisolerande skiljeväggar, två per varje sida.
  • Stabil. Gipsskivor har en stabil och robust konstruktion och böjer sig inte.
  • Vindtät. En praktisk egenskap som gör gipsskivor bra även för isolering av ytterväggar. Gipsskivor ska dock inte sättas upp som yttersta skikt eftersom gips inte är vattentåligt.
  • Diffusionsöppen. Skivorna ”andas” och har god ventilationsförmåga.
  • Lätt att arbeta med. Gipsskivor är enkla att kapa och att skära i de flesta former. Du behöver inte såga gipsskivor, det brukar räcka med en vass hobbykniv.

Så skär du gipsskivor

Följ stegen nedan för att skära till gipsskivan i önskad storlek och form.

  1. Skär rakt med hjälp av en sågskena. Den fungerar som en stadig linjal och är särskilt praktisk för långa snitt. Sågskenan har dessutom en baksida i gummi som gör att den inte glider på underlaget.
  2. Lägg gipsskivan på två bockar. För att få bättre arbetsställning kan du lägga skivan på bockar. Skär genom papplagret på gipsskivans ena sida. Du behöver inte skära särskilt djupt eftersom papphöljet är tunt.
  3. Knäck skivan. När du skurit igenom pappen kan du lägga skivan över kanten av arbetsbordet och knäcka den vid skärmarkeringen.
  4. Skär igenom nästa papplager. När skivan väl är knäckt kan du fortsätta skära igenom det sista lagret papp.
  5. Jämna till kanten. Du kan använda en hobbykniv till utjämning eller en gipshyvel för att brottytan ska bli helt slät.
Oftast har en gipsvägg en tjocklek på 13 millimeter.

Tips vid montering av gipsvägg

En gipsvägg kan fästas både stående och liggande och skivorna ska monteras kloss an, men utan att tryckas samman alltför hårt. När gipsväggen ska fästas i regeln ska de skruvas fast, helst med skruvdragare så att skruvarna försänks 0,5 – 1 millimeter. Det är viktigt att skruva varsamt så att inte pappen skadas. Skruvarna fästs minst 10 millimeter från skivans kant (12 – 15 millimeter om skivan saknar kartongskikt). Skruvarna som används ska vara gipsväggens tjocklek plus 20 millimeter extra vid montage i träregel och plus 10 millimeter för montage i stålregel.

Bygga innervägg i gips – steg för steg

För att sätta upp gipsväggar krävs inga större förkunskaper. Följande material och verktyg behövs:

  • Vattenpass
  • Skruvdragare
  • Skruv
  • Skarvremsa
  • Tumstock
  • Penna
  • Kniv
  • Plåtsax
  • Fixertång
  • Spackelverktyg (bred spackel, spackelmassa och slippapper)
  • Stålreglar
  • Gipsskivor
  • Isolering, exempelvis stenull

Köp dina verktyg här

Så här monterar du upp gipsväggar:

  1. Fäst golv- och takreglar. Mät ut golv- och takreglarna. Fäst reglarna med skruv anpassad till golv- och takmaterialet. Reglarna fästs med skruvar på 30 centimeters mellanrum. Ett tips är att sänka hastigheten på skruvdragaren så blir det lättare att borra med precision.
  2. Mät de lodräta reglarna. Placera ut reglarna. Reglarnas centrum (cc-mått) ska ha ett avstånd på 90 centimeter så att gipsskivorna sedan kan fästas i dem.
  3. Montera de lodräta reglarna. Reglar kan vara både i trä och stål, men stålreglar till innervägg är oftast enklast att montera. Efter att du monterat golv- och takreglarna för du in de stående stålreglarna i skenorna (eller fäster träreglarna i tak- och golvreglarna). Vrid till skenan för att regeln ska fastna i stående läge. Du fäster sedan stålregeln i skenan genom att använda en fixertång (det går även att skruva med plåtskruv). Börja med att fästa regeln i underkant. Kontrollera sedan att regeln är rak genom att använda ett vattenpass innan du sedan skruvar fast den i överkant.
  4. Montera de vågräta reglarna. Montera vågräta reglar på 45 centimeters avstånd mellan de stående reglarna för att sedan kunna fästa gipsskivorna i mitten, förutsatt att gipsskivorna är 900 millimeter breda. Är skivorna 1 200 millimeter breda ska cc-måttet (centrum till centrum) istället vara 600 millimeter.
  5. Fäst gipsväggarna. Skruva fast gipsskivorna med 200 millimeters mellanrum mellan skruvarna och 300 millimeters mellanrum i skivans mitt. Försänk skruvarna lite, men inte så mycket att pappen går sönder.
  6. Spackla alla skarvar och skruvhål. Ska gipsväggarna målas eller tapetseras behöver du ofta slipa väggarna i två omgångar. Efter att du spacklat den första gången ska en skarvremsa fästas där gipsskivorna möts. Detta motverkar risken för sprickbildning. Efter att skarvremsan är fäst ska skarvarna spacklas igen. Kom ihåg att spacklet behöver torka ordentligt innan du kan slipa det. Använd ett finkornigt slippapper.
  7. Isolera innerväggarna. När du har satt upp gipsskivorna på ena sidan av reglarna har du ett utrymme kvar på andra sidan. Det kan du fylla med isolering för bättre ljuddämpning, exempelvis stenull.
  8. Montera upp nästa vägg. Skruva sedan upp andra sidan av gipsväggen på samma sätt som första.
Hitta en expert som kan montera gipsväggar

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Olika typer av gipsväggar

Den vanligaste typen av gipsvägg består av en solid kärna av gips och ett ytterhölje av kraftig papp. Standardvarianten finns i flera tjocklekar även om 13 millimeter är den vanligaste. Det finns dubbelgips vars tjocklek är cirka 26 millimeter tjockt. Gipsväggar finns även i lättviktsutförande och väger då 7 kilo per kvadratmeter istället för 13 kilo som standardvarianten väger. Andra typer av gipsväggar:

  • Gipsskivor med spackelkant. Gipsskivor med avfasade kanter som är enklare att spackla över. De fasade kanterna har även plats för en armeringsremsa och ett lager spackel (då de är snett lutande).
  • Ljuddämpande gipsskivor. Gipsskivorna har små håligheter som effektivt tar bort eko och har ljuddämpande egenskaper. Ljuddämpande gipsskivor finns med olika håligheter, vissa så små att de inte syns.
  • Fibergipsskivor. Den här skivan består av 80 % gips blandat med 20 % pappersfiber, i motsats till den vanliga varianten som har två lager papp på utsidan. Fibergips är dubbelt så starkt som vanliga gipsskivor.
  • Formbara gipsskivor. Den här varianten kan böjas efter att ha fuktats (även om det kräver ganska mycket finess). Bra när du vill kunna bygga runda former.
  • Gipsskivor till våtrum. Den här typen av gipsskiva liknar standardskivan men den är glasfiberarmerad samt har en impregnering av silikon. Resultatet blir en gipsskiva som är fuktbeständig och som bättre klarar av kaklets vikt.

Bra tillbehör till gipsväggar

Gipsväggar är tunga och kan vara ömtåliga. För att lättare handskas med skivorna finns det vissa tillbehör som kan vara värda att införskaffa eller hyra:

  • Skivlyft. Vid montering i tak rekommenderas en skivlyft. Den lyfter smidigt upp de tunga gipsskivorna hela vägen till taket så att du får händerna fria till att skruva.
  • Hörnförstärkning. Även om gipsskivor är robusta är hörnen ömtåliga. Det finns särskild hörnförstärkning i plast och metall som fästs på gipsskivans hörn för att sedan spacklas över.
  • Hörnhammare. När du ska montera fast hörnförstärkning kan förstärkning i plast limmas fast och metallskenor skruvas in. Med en hörnhammare fäster du förstärkningar betydligt enklare, med ett enda slag.

Vanliga frågor och svar om gipsväggar

Skivan består av ett massivt lager av hårt sammanpressat gips och har ett yttre lager av kraftig papp.

Gipsväggar är ett av de vanligaste materialen för innerväggar. De kan också användas för att bygga innertak.

Bland annat är det brandhämmande, formbart, ljudisolerande, vindtätt och ventilerande.

Priset varierar beroende på tjocklek och storlek men det går att hitta skivor från cirka 30 kronor och uppåt.

Förutom standardutförandet (en skiva som består av en gipskärna och ett ytterhölje av papp) finns även fibergipsskivor, våtrumsgipsskivor, ljudisolerande gipsskivor och formbara gipsskivor.

Nej det rekommenderas inte eftersom gipset behöver mer stöd.

De vanligaste typerna är 13 millimeter tjocka.

Det har viss fuktvandring och luftcirkulation.

En mellanvägg (icke bärande) är normalt 100 millimeter tjock. Är den bärande är den normalt sett minst 150 millimeter tjock.

Det kan variera men ofta består den av en regelstomme i trä, isolering, plywood samt ett lager gips.

Hammare, sticksåg, kniv, linjal, skruvmejsel, tumstock, skruvdragare, vattenpass, spik, skruv, reglar, isolering, plywood och gipsskivor.

Nej, det är inget måste men isoleringen hjälper till att ljuddämpa väggen, vilket skapar en mer behaglig inomhusmiljö.

Relaterade artiklar