Karmskruv – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Karmskruv är, som namnet antyder, en särskild skruv som används vid montering av karmar till både fönster och dörrar. Skruvarna är stora, kraftiga och tillverkade av härdat stål. Lär dig mer om vilka verktyg du behöver till karmskruv, hur du monterar innerdörr med karmskruv och vad som är bäst – karmhylsa eller karmskruv.

Karmskruvens användningsområden

Karmskruvar används framförallt när du ska montera karmar till fönster och dörrar. De gör att avståndet mellan karm och murverk hålls intakt. Till skillnad från en vanlig skruv vars gängning vanligtvis slutar en bit under huvudet, går karmskruvens gängning hela vägen till skruvens huvud. Tack vare det kan avståndet mellan karm och vägg förbli lika stort när du väl drar åt karmskruven, vilket gör att den inte riskerar att bli sned.

Det är bäst att borra för karmskruv, även om det går att skruva direkt i väggen. Den vanligaste typen för montering av innerdörrar är karmskruv på 6 millimeter.

Fördelar med karmskruv

Det finns många fördelar med karmskruvar, framförallt Essves Programa karmskruv, den gör att du kan montera en karm utan att ens klossa upp den. Du kan nämligen justera karmskruven när den väl är monterad i väggen. Essves Programa karmskruv har en hylsa med gängning på utsidan samt en stålskruv, den kan rotera fritt och påverkas inte av hylsan. När skruven väl är på plats kan du därför använda ett verktyg till karmskruv för att finjustera karmen i rätt läge.

En annan fördel med att karmskruv är att du kan skruva den direkt i betong, du behöver alltså ingen plugg. För att få ett så fint resultat som möjligt är det dock rekommenderat att använda en borr innan du skruvar in karmskruven. En annan populär produkt inom karminfästning är Adjufix karmskruv. Du hittar både Adjufix och Essve Programa karmskruv hos Beijer Bygg.

Karmskruv Programa (200 stycken)

Kvalitativa karmskruvar med zinkhylsa.

Pris: 1545 kr LÄS MER / KÖP

Så använder du karmskruv

Många gånger när du köper nya dörrar och fönster finns det redan förborrade hål för karmskruv. Om det saknas hål kan du borra själv med 14 millimeters borr. Så här använder du karmskruv till dörrar och fönster:

  1. Häng av dörrbladet eller fönsterbladet. Det blir betydligt enklare att installera då eftersom det inte väger lika mycket.
  2. Välj rätt karmskruv. Det finns olika typer av karmskruvar, till exempel en variant med justerbar hylsa, den monteras på utsidan av karmen. En annan variant är en tvådelar skruv där hylsa och skruv sitter ihop. Om du använder den fösta typen ska du börja med att skruva i hylsorna i karmen och därefter kan du ställa karmen på plats.
  3. Ställ in karmen. Det är enklast ni är två så att en kan hålla emot så att inte dörren eller fönstret trillar ur hålet. Ställ ett vattenpass i botten på karmen för att säkerställa att den monteras helt rakt. Kontrollera att karmen står rakt både i våg och lod, slå sedan in kilar så att karmen sitter fast.
  4. Skruva in karmskruv. Använder du en tvådelad karmskruv ska du skruva ur hylsan. Är karmskruven sammanhängande med hylsa och skruv ska den skruvas in. Använd en karmskruvnyckel för att montera karmskruv. Den ena änden på nyckeln är till för att skruva in karmskruven, den andra sidan är till för att justera karmskruven.
  5. Kontrollera med vattenpass. Kontrollera att botten står i våg och sidorna i lod. Kom ihåg att kryssmäta så att diagonalerna är exakt lika.
  6. Häng på dörrbladet eller fönsterbågen. Om du inte har hjälp att lyfta bladet på plats kan du använda en kofot som du sätter under dörrbladet. Stäng sedan och kontrollera att dörren eller fönstret fungerar bra. Springan som går runt hela dörren eller fönstret ska vara lika stor. Är den ojämn eller om dörren/fönstret kärvar, kan du justera karmskruven med karmskruvnyckeln.

Tips!

Vill du ha snyggare finish? Köp täcklock till karmskruv så att du kan täcka för hålen.

Vanliga frågor och svar

Det är en skruv som underlättar när du monterar fönster och dörrar.

Karmskruv används till att montera innerdörrar och fönster.

Den ena änden används till att skruva in karmskruven, den andra änden används till att justera skruven.

Det är mellanrummet mellan vägg och karm som avgör hur djupt du ska skruva in karmskruven. I träregel är minsta djup minst 45 millimeter.

CC-måttet bör vara 50 centimeter. Till en ytterdörr används i regel 8 karmskruvar.

Idag används i regel alltid karmskruv, men på äldre hus har man ibland fäst fönster med spik från utsidan av fönstrets reglar.

Relaterade artiklar