Markduk – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Markduk, eller fiberduk som det även kallas, är en duk som används som ett skiljelager på mark mellan olika jordmaterial. Det finns olika klasser på markduk beroende på användningsområden. Lär dig mer om olika typer av markduk och hur den används.

Klasser på markduk

Markduk delas in i olika klasser:

  • N1 markduk. Används till enklare och mer temporära lösningar, exempelvis under trädgårdsplattor. Det är en förhållandevis billig markduk jämfört med högre klasser.
  • N2 markduk. En kraftigare duk som kan användas som skiljeduk mellan jordlager och grus med max stenstorlek på 100 millimeter (exempelvis makadam 8 – 16). Det här är en vanlig typ av allround-duk som fungerar till grundläggning, dränering och ogräs. Duken finns i många bredder, till exempel är N2 markduk 4 m bred vanlig.
  • N3 markduk. Ännu kraftigare duk än N2. Den används mot material i stenstorlek 100 – 200 millimeter. Kan användas vid vägbyggen eller kraftiga utfyllnader. Den kan även användas mot ogräs.
  • N4 markduk. Vanlig markduk vid vägbyggen, den kan användas mot material med stenstorlek större än 200 millimeter. Den är även effektiv mot ogräs.
  • N5 markduk. Den kraftigaste duken som används vid specialprojekt med krav på hög slitstyrka.

Så använder du markduk

Markduk används som en skiljeduk för att olika jordlager inte ska blandas samman. Duken läggs till exempel under altan, grus och används ofta mot ogräs i pallkragar. För att duken ska fungera som det är tänkt måste den ha tillräckligt med överlapp vid skarvning, minst 50 centimeter.

En vanlig användning av markduk är vid dränering av källarväggar. Då ska markduk med klass N2 eller högre användas. Markduken fästs på väggarna för att skydda de bakomliggande isodränskivorna (eller podrän). Markduken förhindrar att jord tränger in i skivorna. Andra användningsområden med markduk:

  • Skydda gräset. Om du ska arbeta med schaktmassor och tillfälligt behöver förvara massorna på gräset kan du lägga ut en markduk som skydd. Gräset överlever cirka 1 – 2 veckor under markduk innan det dör.
  • Platta på mark. Markduk klass N2 läggs ut på den schaktade botten innan du häller på gruset.  

Du kan köpa markduk hos Jula, Biltema, Byggmax, Bauhaus, Granngården och andra byggvaruhus eller trädgårdsbutiker.

Köp markduk här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Skillnad på markduk och fiberduk

Markduk används framförallt mot grus och jord, den är kraftigare och slitstarkare än fiberduken. Fiberduk används till exempel som svepning av växter som är känsliga mot kyla eller som ett skydd över växter mot rådjur.

Vanliga frågor och svar

Markduk är kraftigare än fiberduken.

Markduk N2 brukar användas mot ogräs, men även högre klasser fungerar.

Den fungerar som en skiljeduk så att jordlagren inte blandas ihop.

Markduk, vilken klass beror på grusets storlek.

Nej, gräset dör efter en till två veckor under markduk.

Relaterade artiklar